Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Aku AA vs. zamienniki w gripie...

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

moj kolega korzysta z aku AA firmy vipow , poj chyba 2700 i mowi ze mu trzymaja i trzymaja i trzymaja i jest bardzo zadowolony , z tym ze podobno w aparacie wskaznik baterii mu pokazuje ostatnia kreske a on robi dluzej niz jak w oryginalnym na pełnej

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Właśnie dlatego jestem zdziwiony słabą sprawnością aku AA w gripie. Mam Philipsy NiMH AA 1,2V 2600 MultiLife w EX430 i nie narzekam na ilość błysków - a z lampy korzystam sporadycznie. Miałem nadzieję, że kupując gripa dokupię 2 szt. MultiLifów i z 1 oryginalnym aku i 10-ma MultiLifami mogę spokojnie focić...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Gooferek napisał:

Czy faktycznie jest tak źle? Bo moim zamiarem był właśnie zakup gripa z myślą o używaniu właśnie akumulatorków AA... A może Twoje akumulatorki siadły, bo długo ich nie używałeś? Może wypowiedzą się inni userzy... bo jednak AA już mam, a w razie potwierdzenia tej informacji będę zmuszony do zakupu oryginalnego akumulatora (jakoś nie mam zaufania do zamienników... no i biedny nie może oszczędzać).
    Jest dokładnie tak jak napisal Gooferek.Zapomnij o AA.Zamienniki Li Jon nawet te tanie ~28 zł uzywam bez problemów .Pozdrowienia.:-)

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Używam akumulatorki AA Pentagram 2500mAh Ni-MH INFINITY w gripie z 350D i wystarczają gdzieś "circa about" na 1200 zdjęć bez lampy oczywiście (ładowarka też Pentagram), więc nie narzekam;-) dopiero dzisiaj (wyjazd na żaglówkę) skłonił mnie do rozpakowania drugiej baterii NB2l,żeby wziąć drugi wkład do gripa jako zapasowy. Wcześniej z OLIM C3050 używałem baterii AA Hama, Duracell i w/g moich doświadczeń były do niczego, natomiast Pentagramy (niedrogie) zawsze spisywały się b.dobrze.

ruiner
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich (pierwszy post)

Uzywam zarowno wkladu z dwoma akumulatorami LI-Ion (oryginalny Canona plus zamiennik Hahnela), jak i wkładu z 6 akumulatorami Sanyo Eneloop 2000 mAh. Body 400D, grip oryginalny Canona.

Oba trzymaja dlugo - powyzej 1000 zdjec (od 1000 do 1500 w zaleznosci od uzytkowania - lampa, LCD etc).

Na plus aku Li-Ion trzeba oczywiscie zapisac szybkosc ladowania (w sumie 3h w porownianiu do 2x5h w mojej ladowarce 'paluszkow'), ale jako dodatkowy zapas energii na dluzsze wyjazdy akumulatory paluszki sprawdzaja sie dobrze (tym bardziej ze Eneloopy praktycznie nie rozladowywuja sie gdy nie sa uzywane).

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Ruiner, jeśli możesz to powiedz czy to jest ten Hahnel:http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9927, a jeśli tak powiedz na jego temat cos więcej, tzn. ile zdjęć można na jednym ładowaniu zrobić, jak długo "trzyma", ile go masz i jak sie sprawuje, itp. Z góry dziękuję.

ruiner
    Guest

Domyślnie

Dokladnie ten. Zamiennik mam dopiero od 2 miesiecy, wiec trudno powiedziec cos o jego zuzywalnosci, jak narazie trzyma caly czas tak samo dlugo (Hahnel daje dwa lata gwarancji). Trudno mi powiedziec ile zdjec robie na samym Hahnelu, gdyz od poczatku siedzi w gripie razem z oryginalnym akumulatorem Canona - dzialanie wspolne opisalem powyzej.

Do powyzszej listy za i przeciw zapomnialem dodac jeszcze kwestii ciezaru - oczywiscie akumulatory paluszki waza nieco wiecej w porownaniu do wersji 2Li-Ion, ale dla mnie to nie jest jakies wyraznie wieksze obciazenie (choc pewnie dla niektorych moze to byc minus).

Domyślnie

Ja zakupiłem grip z myśla o tym ze bede używał włąsnie akumulatorkow AA a nie dwoch baterii na poczatko jak włożyłem kiepskie akumulatorki to było zle , ale po zakupe nowych SANYO ENELOOP zrobilem juz dobrze ponad 1000 zdjec ( dokładnie nie wiem, wiekszosc bez lampy) a bateria dalej pełna ( przynajmniej tak wskazuje ) wiec wydaje mi sie że paluszki spełnia swoje zadanie. Wydaje sie że ze względow pojemnościowych 6 baterii AA po 2000mah powinno wytrzymać znacznie dluzej niz dwie baterie dedykowane, a jak ktos chce robic zdjecia w nocy z dlugimi czasami naswietlania i jeszcze na mrozie to chyba to bedzie lepsze rozwiazanie. Oczywiscie akumulatorki AA musza byc dobrej firmy no i najlepiej nowe i razem uzytkowane od poczatku. Osobiscie uwazam to za dobra alternatywe gdyz mamay zawsze mozliwosc jakiegos ratunku jak nam siadzie zasilanie bo chyba latwiej zdobyc 6 akumulatorkow niz jedna bateria do aparatu poza domeme
    400D+kit+canon 28-80 3.5-5.6 III + canon 80-200 4.5-5.6 canon 50mm 1.8 cosina 100-400 4.5-6.7 dużo chęci do nauki :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Ja rowniez uzywam oryg. aku + zamiennik i jest całkiem przyzwoicie
    Canon 50 D, Canon 50 mm f/1.8, Tamron 28-75mm f/2.8, kit.

Miasto
    Poznań / Koło

Domyślnie

A ja używam i tego i tego, przy czym akumulatorki AA używam też do lampy więc i tak ciągle je ładuję.

Co do żywotności AA to przefociłem całe wakacje czyli około 800 zdjęć i nie było wołania o prąd i ja nie odczuwam różnicy między używaniem akumulatorów AA a dedykowanych akumulatorów w gripie!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów