Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem jak ma już taki budżet to lepiej zainwestować w jakieś super szkło. Miałem okazję przypiąć kilka "L" i różnica jest kolosalna. AF śmiga potwornie. Raz znajomy fotograf z gazety (którego pozdrawiam ;-)) podczas imprezy tanecznej pożyczył mi na kilka minut 70-300L 2.8 albo 70-200L 2.8 (już nie pamiętam) i normalnie szok, z moją Sigmą 70-300 mordowałem się potwornie, gubiła AF, a to za ciemna, a z "L" - pyk pyk i zdjęcie lux.

Dlatego imo lepiej zacząć od obiektywu. A prawda jest taka, że to nie aparat robi zdjęcie tylko ten kto ów aparat trzyma w ręce. Mimo trudności z obiektywami udało się pstryknąć kilka unikalnych i pięknych fotek ;-).

Jednak biorąc pod uwagę to, że tutaj będą fotografowane konie, i to często w tumanach kurzu, który może nas dosięgnąć to lepszy jest 1d z racji uszczelnień. Ale dodam na podkreśle to jeszcze raz - lepiej zacząć od obiektów, a potem następne body - ale takie moja zdanie jest ;-).
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Nie chcą oszczędzać tylko uświadamiają kobietę, że więcej pożytku przyniesie dobre szkło z szybkim AF niż ilość zdjęć w sekundzie.
    A kiedy ona powiedziała, że nie kupi też dobrych szkieł?!

Domyślnie

Niestety popieram caravaggio.... (nie pasuje mi bowiem ta ****). Dylemat jest dziwny, a rzeczywsicie konie to akurat sa slamazarne jak woły Mam wrazsnie, ze autorka troche zbłądziła i sam nie za bardzo wie czego chce. Nie podejrzewam nieznajomosci tematu, ale do koni to 20D jest w sam raz. 5D zreszta tez

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radzio Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem jak ma już taki budżet to lepiej zainwestować w jakieś super szkło. Miałem okazję przypiąć kilka "L" i różnica jest kolosalna. AF śmiga potwornie. Raz znajomy fotograf z gazety (którego pozdrawiam ;-)) podczas imprezy tanecznej pożyczył mi na kilka minut 70-300L 2.8 albo 70-200L 2.8 (już nie pamiętam) i normalnie szok, z moją Sigmą 70-300 mordowałem się potwornie, gubiła AF, a to za ciemna, a z "L" - pyk pyk i zdjęcie lux.
    Przecież ma zamiar oprócz body kupić dobre szkła (i jak już to było 70-200 2.8)
    Cytat Zamieszczone przez radzio Zobacz posta
    Dlatego imo lepiej zacząć od obiektywu. A prawda jest taka, że to nie aparat robi zdjęcie tylko ten kto ów aparat trzyma w ręce. Mimo trudności z obiektywami udało się pstryknąć kilka unikalnych i pięknych fotek ;-).
    Uwielbiam takie gadanie. Szczególnie w odniesieniu do sportu i np foto zwierząt. Jasne że czasem coś wyjdzie tylko nie wszystkich zadowala procent tego co nie wyszło bo brakło klatek ewentualnie kolejna część odpadła bo AF nie wyrobił.
    Tam gdzie zaczyna się liczyć ułożenie nóg, skrzydeł czy łebka szybkości zawsze brakuje (te 10kl/s powinno już starczyć ).
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 20-06-2007 o 11:30
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

już było to pisane "JAK KOBIETA COŚ SOBIE W GŁOWIE UŁOŻY TO KONIEC !!!!"

che potwierdzenia że dobrze robi i jeżeli kupi body + eL'ki to dobrze robi... jeżeli kupi tylko body bez obiektywów to bez sensu......

a poza tym często tak jest że trzeba kupić najdroższy sprzęt żeby zobaczyć że trzeba się jeszcze nauczyć nim zdjęcia robić. To nie sprzęt robi zdjecia tylko fotograf. Ale mając ten sprzęt który chce kupić nie będzie już miała możliwości zrzucenia winy na sprzęt. A obrażanie kogoś za to że chce kupić sobie super sprzęt chyba nie ma sensu i nie o to na forum chodzi

na moje:

kupu body + eL'ki (jak Cię stać) i ucz się robić zdjęcjia bo wtedy juznic innego nie zostanie
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maci78 Zobacz posta
    bo wtedy juznic innego nie zostanie
    Wtedy jeszcze można kupić analoga bo podobno z analoga 100 razy lepsze wychodzą :razz:
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jeśli stać Cię na "jedynke" to ją kup. ale ja bym pomyślał o Marku II a róznice w cenie dołożył do lepszego szkła. Nad 5D nie myśl bo niestety ale ten aparat do sportu sie nie nadaje.

_adam_t
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Też bym chciał mieć takie dylematy :-)
    Ale chyba jednak zostałbym przy puszce 30D a resztę $ w szkiełka...

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ale chyba jednak zostałbym przy puszce 30D
    Eee twoim 30d nie da sie robić sportowych zdjęć. Kiedyś robiono zenitem więc albo zenit albo 1d - innej drogi nie ma :P

A tak poważnie to niech autorka kupi sobie co chce, co ją zadowoli. Wiekszość napisała że lepiej obiektyw, ale skoro lepiej body i obiektyw to widocznie tak jest.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maci78 Zobacz posta
    Ale mając ten sprzęt który chce kupić nie będzie już miała możliwości zrzucenia winy na sprzęt.
    Na sprzet nie... ale forum jest ta mala ucieczka... no przeciez mi na forum tak doradzili... specjalnie napewno, abym nie mogla dobrych zdjec robic :wink:
    Wiem, zlosliwie zabrzmialo, ale tak czesto jest, dlatego jesli mam komus cos doradzic wymiguje sie jak moge.. bo... kto potem bedzie winny... doradzajacy.

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów