Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

W cenie 1dynki kupisz 5D+ EF 70-200 2.8. a nawet wersje z IS . Ja tam bym sie nie zastanawiał
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Bywalec

Domyślnie

Zwalanie winy za niemoznosc wykonania zdjecia na sprzet to zachowanie typowe dla - ze sie tak wyraze - ****, nie fotografa. A twierdzenie, ze do twoich zastosowan konieczna bedzie jedynka, to jeszcze potwierdza.

Jesli uwazasz, ze fotografowanie koni to trudne zadanie ze wzgledu na "szybkosc" charakterystyczna dla tego sportu, to moze lepiej zajmij sie portretowaniem kolezanek, bo wiele mozna powiedziec o jezdziectwie, ale na pewno nie to, ze jest to sport SZYBKI.

Do jezdziectwa spokojnie 400D i 70-300 wystarcza, nie raz widywalem na zawodach ludzi fotografujacych tej klasy sprzetem i - wyobraz sobie - jakos dawali sobie rade. Widywalem rowniez zadowowych fotoreporterow pstrykajacych pilke reczna sprzetami klasy 20D... i wiesz co? Im tez to wychodzilo A jakos na ta chwile nie jestem w stanie sobie przypomniec szybszego sportu od pilki recznej.

Tyle, ze ci zawodowcy do 20D mieli przykrecone PORZADNE, SZYBKIE SZKLA typu 135/2, 200/1.8 czy 300/2.8. Bo to sa po prostu dobrzy fotografowie ktorzy wiedza, ze podstawa jest dobre szklo a nie zadna szybkostrzelnosc.

Jak ktos jest inteligentny i zna sie na fotografowanym sporcie, to jest w stanie zrobic dobre zdjecie nawet strzelajac pojedynczymi klatkami. Jak ktos jest **** nie fotograf, to nawet Markiem III z tymi jego 10 klatkami na sekunde niewiele zdziala.

No ale jesli juz koniecznie musisz miec ta szybkostrzelnosc, to moze odpusc sobie tego Mark III, bo 10 klatek to zaden wynik. Ja bym w takim ukladzie na twoim miejscu kupil kamere video ;-) Bedziesz miala 25 klatek i mozesz byc pewna, ze nic ci nie umknie ;-)
    "Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

marta_o, zdajesz sobie sprawe ile wazy zestaw 1D+70-200+ewentualnie lampa? Jestes pewna, ze chcesz to dzwigac?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@marta_o

Może nie spodoba Ci się to (zawsze możesz dodać mnie do ignorowanych ) ale w 100% popieram słowa caravaggio.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Słuchaj, coś mi się u nie zgadza.
    Piszesz że jesteś "typową amatorką", która robi 7.000 zdjęć w 2 miesiące (to wychodzi średnio ponad 100/24h) i zastanawia się nad 1D mark III.

Jeżeli nie pracujesz, nie masz rodziny i innych obowiązków to rzeczywiście możesz być "typową amatorką". Bo przecież kiedyś na te tysiące plików przynajmniej musisz rzucić okiem.

Dlatego kup sobie Marka + 70-200 /2.8 IS i będziesz dodatkowo bardzo szczęśliwą "typową amatorką".

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tomasz Urbanowicz i caravagggio używanie do kobiety określenia "****" jest nie eleganckie, nawet jeśli jest fotografem, a to forum jest techniczne.
    Ostatnio edytowane przez SAM ; 20-06-2007 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    5D to kupa plastiku z bardzo dobrą matrycą
    Jak to kupa plastiku ? To on nie ma obudowy ze stopu magnezowego ?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Caravaggio: brawo za wypowiedź.
    jeszcze pękam ze śmiechu.
    Sam fotografuje sport mając 20d. mam znajomych którzy też fotografują 20d, z lepszymi szkłami ode mnie.
    I co? KAŻDY z nas by chętnie zamienił na 1d. bo af i szybsze strzelanie klatek - nie 10 kl/s a możliwość ich zrobienia - zcyli mniejsze odstępy między kolejnymi klatkami.
    Notabene czytając Ciebie można odnieść wrażenie żę wszyscy fotoreporterzy na świecie się mylą - bo każy strzela serią... nie tylko w polsce, ale także panowie z reutersa, dpa, ap, getty, afp.....

Fotografowałem ostatnio konie - konkretnie zawody jeździeckie wwr cup 2007.
    Konie są szybkie. Zakładam że nie chodzi o to, by zrobić jakąkolwiek fotkę konia by pokazać że się było na zawodach - bo do tego to można małpkę i też coś wyjdzie.
    Na wwr była kwestia wielu elementów w zasadzie niepowtarzalnych - stopy z rozbryzgującym sie piaskiem, przechodzenie z kłusa do galopu itp.
    20d dawał radę, ale pan obok mnie który miał d2x fotografował szybciej... i miał fajniejsze klatki dzięki temu. Mniejszy odstęp między kolejnymi klatkami robi swoje.

Podsumowując - skoro kwestia kasy nie robi różnicy to bierz jedynkę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ja powiem... ech kobity, Wy jej tu o szklach w czym macie racje, a ona dalej swoje.. tu jest raczej problem checi wydania kasy i mysle, ze jest postanowione na co, a Wasza rola to ma byc utwierdzenie w tym ze bedzie to sluszny wybor. Kobita tak ma, ze niewazne jak logiczne beda argumenty, to juz i tak sobie ma poukladane w glowce i tak ma byc.
    Popieram kolegow.. wpierw szklo, zobacz wyprobuj i wtedy ewentulanie zakupic puche jesli nadal nie bedzie to o czym sie mysli.

Uzależniony

Domyślnie

adamek, jako praktyk, ma po prostu rację.
    Edit: cudowne są wypowiedzi typu "widywałem". Czekam na "robiłem".
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 20-06-2007 o 09:47

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o
    oczywiście zainwestuję w odpowiednie szkła do jednego z tych cudeniek.
    zatem kwestia szkieł jest chyba rozwiązana...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów