Pokaż wyniki od 1 do 10 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Koledzy pisali o DOBRYM obiektywie a nie o sigmie..
    Jak masz skąd to podepnij 70-200 Canona (2.8 lub 4), 85/1.8 Canona (superszybki AF i rewelacyjny bokeh) czy coś innego z prawdziwym USM Canona i wtedy zobaczysz różnicę.. ja robię na 350D z 24-105 L, 85/1.8 oraz 400/5.6 L - i oczywiście wiem że AF w 350D demonem prędkości nie jest (jest sporo gorszy noż w 400D ) ale podpinałem do swojej puszki sigmę (inną niż ta o której piszesz), tamrona i oczywiście kita oraz canona 75-300 i pomiędzy tymi szkłami jest PRZEPAŚĆ na tym samym body..

Pozdr
    Artur

Edit:
    zerknij sobie u mnie na http://www.starz.pl/24_105/
    tam są sample z tych szkieł i 350D o które czasm ktoś pyta i prosi żeby coś wrzucić..
    np. http://www.starz.pl/24_105/85_f18/IMG_17729.jpg to sampel z 85mm - motocykl szybko jadący (porównywalny z koniem na pewno) i AF w serii bez problemów się wyrabia..
    http://www.starz.pl/24_105/400_f56/IMG_21586.JPG to z kolei z 400mm - piłkarz też wolno nie biega..
    Motocykl jest przewidywalny, konie nie bardzo, ale zdjęcia mi się podobają. Na razie nie mam kogo poprosić o użyczenie obiektywu, o którym mówisz do potestowania. Aparat i tak chcę kupić , kwestia tyko jaki. Obiektywy oczywiście obowiązkowo i nad tym pewnie pozastanawiam się dłużej. No cóż... troszkę kosztują dobre szkiełka, a na jednym nie może się skończyć. Nie jestem i nigdy pewnie nie będę zawodowcem ale chciałabym mieć przyjemność z robienia zdjęć dobrym i przyjemnym w użytkowaniu sprzętem. Naprawdę lubię fotografować chociaż brak mi jeszcze pewnych umiejętności. Strasznie trudno jest mi się przestawić jeszcze na cyfrowe, że tak powiem spojrzenie. Pierwszym aparatem był zenit fotosnajper, jakieś fiedy, praktica po canona włącznie. Wtedy większość zdjęć wychodziła mi ostra pomimo manualnych obiektywów. Nie miałam problemów z jasnością szkła bo było ich zdecydowanie więcej do wyboru. Teraz jakoś przy tym 400D mnożą mi się niezadowolenie. Chyba się starzeje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    Weź pod uwagę że 1D czy nawet 5D nie są aparatami dyskretnymi i pojawienie się z czymś lepszym, niż reszta gawiedzi w najlepszym wypadku wzbudzi zainteresowanie. Gorzej, jeśli to zainteresowanie okażą też bandyci i nabiorą chęci na Twój aparat... :-(
    Niestety masz stuprocentową rację. Coś za coś. Ciężar mi nie przeszkadza, lubię mieć konkret w ręku. Ze złodziejami wiadomo, są i nie mają zamiaru zniknąć. Staram się być zawsze w pobliżu znajomej grupy ludzi lub jeśli się da z kimś. Niestety takiego ryzyka nie da się uniknąć.
    Arturs, ja także się uczę. Właściwie to całe życie się uczymy wszystkiego i nie ma pokory w sobie ten co twierdzi, że już swoją edukację zakończył.
    Ostatnio edytowane przez marta_o ; 20-06-2007 o 01:01 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów