Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Po pierwsze witam Was serdecznie. Jestem typową amatorką za to o dość rozbudowanej potrzebie marudzenia. Jak każdy miałam swoje początki. Zaczynałam od analogowych lustrzanek różnej maści. Aktualnie po pierwszym etapie gdzie zaliczyłam ze trzy kompakty postanowiłam zakupić pierwszą cyfrową lustrzankę. Wybór padł na 400D. Jak do dnia dzisiejszego jakoś nie przypadła mi do gustu. Głównie tematem moich fotograficznych wypocin są konie oraz sporty jeździeckie. Tak się składa, że obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne. No cóż... Bywa ... :wink: Jak każda kobieta miewam zachcianki. To zechcenie postawiło mnie przed dylematem zakupu ... no właśnie... Co mam kupić Myślę o 5D lub 1D mark III. Czy ktoś może mi powiedzieć jak się ma wielkość matrycy w 5D do odwzorowania barw (nie mówię o ilości pikseli) i jak wychodzą wydruki porównawczo z obu tych modeli. Który z tych aparatów sprawdzi mi się lepiej w warunkach trudnych, że się tak wyrażę, oczywiście zainwestuję w odpowiednie szkła do jednego z tych cudeniek. Help, help, help....

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odpowiedz raczej oczywista, 1D. Kurde chcialbym miec takie dylematy
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

No cóż. Prawdę mówiąc trochę potrudziłam się, żeby taką zachciankę zrealizować. Właśnie dlatego zależy mi na dobrym wyborze. Nie chciałabym wtopić kasę w coś z czego nie będę zadowolona. A jak z tą wielkością matrycy?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Kolory raczej nie zależą od wielkości matrycy
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

70-200 f2,8 L

bo z ta szklarnia co masz... to ani 5d ani 1d wiele nie zdziala...

a 400d + to szkielko moze Cie zadziwic...

pozdrawiam
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do szybko poruszających się obiektów, w błocie i słocie to raczej 1D, bo to typowo reporterska puszka.
    Szukając jednak podłoża twojego problemu to tkwi on raczej w AF szkiełek, które posiadasz. Jeśli używasz do koni tej sigmy, którą masz w stopce to nie dziwie się Twoim problemom... co nie zmienia faktu ze widziałem zdjęcia z wyścigów motocyklowych, robione tym szkiełkiem :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Kolory to raczej zaleta dobrych szkieł.

5D oferuje bardziej plastyczny obraz, 1D szybkość i lepszy AF. Zachęcam jednak do skorzystania z wyszukiwarki forumowej - o każdym z tych aparatów naprawdę wieeele tutaj napisano :-)

I posłuchaj Dilbercika - zamiast wydawać kasę na nową puszkę lepiej przyjrzyj się bliżej dobremu obiektywowi :-)
    Ostatnio edytowane przez mtata ; 19-06-2007 o 23:53

Uzależniony

Domyślnie

Konie jak to konie. Bywają ruchome i miewają gdzieś fotografów (jeźdźców czasem też). Jaki ma to związek z odwzorowaniem kolorów?? Najuprzejmiej zwracam uwagę, że jeśli "obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne" to chodzi o focus, autofocus być może nawet. I szybkość. A w tym przypadku to tylko jedynka.

Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

O tym, że zainwestuję w szkła już napisałam w poprzednim poście. Doskonale zadję sobie sprawę jak istotna jest dobra optyka. W 400D najbardziej wkurzają mnie nieporęczne wymiary (jest strasznie malutki, przyzwyczajona jestem do starych analogów :-) ), menu itp. Czyli ekonomiczna obsługa aparatu. Niedawno robiłam zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych. Na hali podczas zawodów jeździeckich. Ustawiłam czułość na 400 iso i o zgrozo właściwie na każdym zdjęciu wyszły zauważalne szumy. Czy to wina mojego aparatu? Gubił mi się też trochę autofocus ale to być może wina już szkieł.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

AF sie gubił to wina szkła raczej, a szumy to puszki
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów