Pokaż wyniki od 1 do 10 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Kolory raczej nie zależą od wielkości matrycy
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do szybko poruszających się obiektów, w błocie i słocie to raczej 1D, bo to typowo reporterska puszka.
    Szukając jednak podłoża twojego problemu to tkwi on raczej w AF szkiełek, które posiadasz. Jeśli używasz do koni tej sigmy, którą masz w stopce to nie dziwie się Twoim problemom... co nie zmienia faktu ze widziałem zdjęcia z wyścigów motocyklowych, robione tym szkiełkiem :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Domyślnie

Konie jak to konie. Bywają ruchome i miewają gdzieś fotografów (jeźdźców czasem też). Jaki ma to związek z odwzorowaniem kolorów?? Najuprzejmiej zwracam uwagę, że jeśli "obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne" to chodzi o focus, autofocus być może nawet. I szybkość. A w tym przypadku to tylko jedynka.

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Konie jak to konie. Bywają ruchome i miewają gdzieś fotografów (jeźdźców czasem też). Jaki ma to związek z odwzorowaniem kolorów?? Najuprzejmiej zwracam uwagę, że jeśli "obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne" to chodzi o focus, autofocus być może nawet. I szybkość. A w tym przypadku to tylko jedynka.
    Pytałam o wielkość matrycy gdyż jak mi ktoś kiedyś uprzejmie powiedział większe piksele lepiej odwzorowują barwy. Nie wiem czy to prawda bo jak napisałam jestem amatorem. O szybkość też mi chodzi. Może jakoś nie po kolei napisałam.

Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5517

no jak byk napisane w canon 1D mark III 28,1x18,7 mm, a w 5D 35,8x23,9

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3929&p=1

I właśnie chodzi mi o to czy jest jakaś namacalna różnica

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    I właśnie chodzi mi o to czy jest jakaś namacalna różnica
    Obraz generowany przez matrycę 5D jest bardziej plastyczny. Wiele osób (w tym ja ), którym bardziej zależy na jakości zdjęć niż na szybkości wybiera właśnie 5D.
    Ostatnio edytowane przez mtata ; 20-06-2007 o 00:26

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    Obraz generowany przez matrycę 5D jest bardziej plastyczny. Wiele osób (w tym ja ), którym bardziej zależy na jakości obrazu niż na szybkości wybiera właśnie 5D.
    A mnie zależy na jakości zdjęcia. To taka dziwna wypadkowa różnych czynników.

Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Uskładałam już na coś w kwocie jakiej "jedynka się mieści". Nie mogę kupić 70-tki bo mi za dużo na imprezę zostanie :wink:
    Żartuję oczywiście. No wiesz, jeżeli chce rozwijać swoje możliwości to jeżeli mogę wybierać między czymś lepszym to nie grzech. W ciągu 2 miesięcy zrobiłam ponad 7 tys. zdjęć. Chociażby dlatego nie zostanę przy 400D. Obawiam się, że długo ze mną nie wytrzyma. Aparat mam wszędzie i zawsze. Jak bawiłam się zwykłymi kompaktami to nawet fotki do galerii wrzucałam teraz nie mam czasu. Kupę wyjazdów, dużo miejsc, w których bywam. To musi być coś co wytrzyma warunki, da dobrą jakość, wygodnie można poruszać się po menu, sprawdzi się w fotografii sportowej, zadowoli kobietę :wink:
    Wiem, wiem.. takie rzeczy to tylko w Erze..
    Porównam Wasze opinie i może większość głosów za jakimś modelem pomoże mi wybrać.
    Zastanawiałam się jeszcze za opcją wypożyczenia sprzętu i potestowania. Są rzekomo takie wypożyczalnie. W którejś z gazet widziałam reklamę. Tylko zastanawiam się czy stan sprzętu nie wpłynie na mój wybór. Nie wiem jak to z aparatami w takich firmach jest
    No i właśnie te szumy zauważam plus to wszystko co wymieniłam wcześniej. Do tego jest jakiś taki przeraźliwie mały.

Uprawnienia umieszczania postów