Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

W cenie 1dynki kupisz 5D+ EF 70-200 2.8. a nawet wersje z IS . Ja tam bym sie nie zastanawiał
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Bywalec

Domyślnie

Zwalanie winy za niemoznosc wykonania zdjecia na sprzet to zachowanie typowe dla - ze sie tak wyraze - ****, nie fotografa. A twierdzenie, ze do twoich zastosowan konieczna bedzie jedynka, to jeszcze potwierdza.

Jesli uwazasz, ze fotografowanie koni to trudne zadanie ze wzgledu na "szybkosc" charakterystyczna dla tego sportu, to moze lepiej zajmij sie portretowaniem kolezanek, bo wiele mozna powiedziec o jezdziectwie, ale na pewno nie to, ze jest to sport SZYBKI.

Do jezdziectwa spokojnie 400D i 70-300 wystarcza, nie raz widywalem na zawodach ludzi fotografujacych tej klasy sprzetem i - wyobraz sobie - jakos dawali sobie rade. Widywalem rowniez zadowowych fotoreporterow pstrykajacych pilke reczna sprzetami klasy 20D... i wiesz co? Im tez to wychodzilo A jakos na ta chwile nie jestem w stanie sobie przypomniec szybszego sportu od pilki recznej.

Tyle, ze ci zawodowcy do 20D mieli przykrecone PORZADNE, SZYBKIE SZKLA typu 135/2, 200/1.8 czy 300/2.8. Bo to sa po prostu dobrzy fotografowie ktorzy wiedza, ze podstawa jest dobre szklo a nie zadna szybkostrzelnosc.

Jak ktos jest inteligentny i zna sie na fotografowanym sporcie, to jest w stanie zrobic dobre zdjecie nawet strzelajac pojedynczymi klatkami. Jak ktos jest **** nie fotograf, to nawet Markiem III z tymi jego 10 klatkami na sekunde niewiele zdziala.

No ale jesli juz koniecznie musisz miec ta szybkostrzelnosc, to moze odpusc sobie tego Mark III, bo 10 klatek to zaden wynik. Ja bym w takim ukladzie na twoim miejscu kupil kamere video ;-) Bedziesz miala 25 klatek i mozesz byc pewna, ze nic ci nie umknie ;-)
    "Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio Zobacz posta
    A jakos na ta chwile nie jestem w stanie sobie przypomniec szybszego sportu od pilki recznej.
    Mark IV i V są przygotowywane pod kątem sportów strzeleckich. Czwórka ma łapać ostrość na strzałach wypuszczonych z łuku, a piątka na pociskach z karabinków
    Zapomniałem dodać, że z dowolnym podpiętym szkłem
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Mark IV i V są przygotowywane pod kątem sportów strzeleckich. Czwórka ma łapać ostrość na strzałach wypuszczonych z łuku, a piątka na pociskach z karabinków
    Zapomniałem dodać, że z dowolnym podpiętym szkłem

Rozumiem że napęd będzie chłodzony cieczą?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio Zobacz posta
    Zwalanie winy za niemoznosc wykonania zdjecia na sprzet to zachowanie typowe dla - ze sie tak wyraze - ****, nie fotografa. A twierdzenie, ze do twoich zastosowan konieczna bedzie jedynka, to jeszcze potwierdza.
    racja.

moim zdaniem kupowanie 5d albo 'jedynki' to powinien byc swiadomy wybor.a nie wybor na zasadzie : mam 400d i slabe szklo,zdjecia nie wychodza-kupie 5d i bedzie super. to szklo robi zdjecie,nie puszka.

to tak jakby ktos wsiadl do subaru impreza po raz pierwszy(jezdzac wczesniej np. golfem 1,4 po bułki w niedziele),pojechal na rajd i sie dziwil,ze go wszyscy 'objechali'. a potem stwierdzil,ze jak kupi mocniejsza fure,to juz na pewno wygra rajd. nie tedy droga.

ktos kto umie robic zdjecia,zrobi dobre zdjecie 300D z kitem,a ktos kto marudzi,ze 400D jest do bani bo "jakos mi nie pasuje" ... to i jedynka nie pomoze.z 5cioma Lkami w plecaku.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    racja.

moim zdaniem kupowanie 5d albo 'jedynki' to powinien byc swiadomy wybor.a nie wybor na zasadzie : mam 400d i slabe szklo,zdjecia nie wychodza-kupie 5d i bedzie super. to szklo robi zdjecie,nie puszka.

to tak jakby ktos wsiadl do subaru impreza po raz pierwszy(jezdzac wczesniej np. golfem 1,4 po bułki w niedziele),pojechal na rajd i sie dziwil,ze go wszyscy 'objechali'. a potem stwierdzil,ze jak kupi mocniejsza fure,to juz na pewno wygra rajd. nie tedy droga.

ktos kto umie robic zdjecia,zrobi dobre zdjecie 300D z kitem,a ktos kto marudzi,ze 400D jest do bani bo "jakos mi nie pasuje" ... to i jedynka nie pomoze.z 5cioma Lkami w plecaku.
    Dan 7770, sorry ale dyrdymały opowiadasz.
    Z 300D to może Ci się udać i tyle.

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Do tego co chcesz robić IMHO będzie Ci bardziej jedynka pasowała plus szybkie szkła, choć, jak nietrudno się domyślić, nie miałem okazji nawet jej na żywo oglądać Ale nie ma nic lepszego, niż realizacja marzeń. Dopilnuj tylko, żeby rumaki na padoku nie stały się dla Ciebie przysłowiową ścianą płaczu, na której wielu amatorów wiesza plansze testowe, a potem wali w nią głowami albo aparatami, zależy co jest dla nich cenniejsze
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Dan 7770, sorry ale dyrdymały opowiadasz.
    Z 300D to może Ci się udać i tyle.
    to raczej ty. ludzie robili ********e zdjecia smiena. i jak to wytlumaczysz? zdjecie to nie tylko technika.to dusza. ale widac,jest ci to obce.

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    Dlaczego profesjonaliści kupowali drogie lustrzanki skoro i w taniej i w drogiej mógł być założony ten sam film i dawać taką samą jakość obrazów? Bo chcieli mieć pewność że sprzęt nie nawali jak będą go potrzebować i poprawnie naświetli zdjęcie i ustawi ostrość i odsetek zepsutych zdjęć z winy sprzętu był jak najmniejszy!! .
    profesjonalisci tak,ale jak ktos zwala wine na puszke (majaca duze mozliwosci) za zle zdjecia robiac takim szklem i mysli ze jak kupi jednke to zrobi sama za niego zdjecia... to to jest pomylka. taki aparat jak 5d czy jednyka to swiadomy wybor. nie kupuje sie ferrari ,jak sie jeszcze za dobrze ruszac nie umie !

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

profesjonalisci tak,ale jak ktos zwala wine na puszke (majaca duze mozliwosci) za zle zdjecia robiac takim szklem i mysli ze jak kupi jednke to zrobi sama za niego zdjecia... to to jest pomylka. taki aparat jak 5d czy jednyka to swiadomy wybor. nie kupuje sie ferrari ,jak sie jeszcze za dobrze ruszac nie umie !
    A kto powiedział, że sama robi. Czytałeś posty uważnie? I nie zgodzę się z Tobą. Przykładowo jeżeli jeździec chce się rozwijać ma małą szansę na koniu rasy nn, nieodpowiedniej budowy czy charakteru do danej dyscypliny. Zmienia go na odpowiedniejszego. Ferrari to kiepski przykład. Ferrari plus kiepski kierowca może zabić, 1D nie, no chyba, że będę nim rzucać w ludzi. Biorąc pod uwagę jego wagę jest to możliwe, tylko po co? Trochę szkoda sprzętu.

Odpowiadając na posty niżej. Nie twierdzę i nie twierdziłam, że jestem dobra. Tym bardziej nie twierdziłam , że jestem dobrą baletnicą. Za to moja ciotka była i zna parę przykładów jak to rzeczony rąbek przeszkodził :-)

Tak. Mam kiepski zasięg, net chodzi wolno a mojej miejscowości nie ma na większości map i nie łapie się w GPS

Dziękuję za doradzenie obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez marta_o ; 20-06-2007 o 19:04

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

to raczej ty. ludzie robili ********e zdjecia smiena. i jak to wytlumaczysz? zdjecie to nie tylko technika.to dusza. ale widac,jest ci to obce.

Wiesz Dan za parę lat (2012 rok) będą w Polsce Mistrostwa Europy w piłce kopanej i zjadą się fotoreporterzy sportowi z całego świata.
    Weż wtedy łubiankę aparatów Smiena i idź im podaruj. Na pewno posikają się z wdzięczności. :rolleyes:

I o ile lżej im będzie, wyobraź sobie za bramkami tłum facetów ze Smienami. I już dzisiaj więcej nie pij.:-D :-D :-D

P.S. Mam żelazko elektryczne, ale za to z nawilżaniem.
    Ostatnio edytowane przez SAM ; 20-06-2007 o 21:18

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów