Pokaż wyniki od 1 do 10 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Uskładałam już na coś w kwocie jakiej "jedynka się mieści". Nie mogę kupić 70-tki bo mi za dużo na imprezę zostanie :wink:
    Żartuję oczywiście. No wiesz, jeżeli chce rozwijać swoje możliwości to jeżeli mogę wybierać między czymś lepszym to nie grzech. W ciągu 2 miesięcy zrobiłam ponad 7 tys. zdjęć. Chociażby dlatego nie zostanę przy 400D. Obawiam się, że długo ze mną nie wytrzyma. Aparat mam wszędzie i zawsze. Jak bawiłam się zwykłymi kompaktami to nawet fotki do galerii wrzucałam teraz nie mam czasu. Kupę wyjazdów, dużo miejsc, w których bywam. To musi być coś co wytrzyma warunki, da dobrą jakość, wygodnie można poruszać się po menu, sprawdzi się w fotografii sportowej, zadowoli kobietę :wink:
    Wiem, wiem.. takie rzeczy to tylko w Erze..
    Porównam Wasze opinie i może większość głosów za jakimś modelem pomoże mi wybrać.
    Zastanawiałam się jeszcze za opcją wypożyczenia sprzętu i potestowania. Są rzekomo takie wypożyczalnie. W którejś z gazet widziałam reklamę. Tylko zastanawiam się czy stan sprzętu nie wpłynie na mój wybór. Nie wiem jak to z aparatami w takich firmach jest
    No i właśnie te szumy zauważam plus to wszystko co wymieniłam wcześniej. Do tego jest jakiś taki przeraźliwie mały.

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    Aparat mam wszędzie i zawsze.
    Weź pod uwagę że 1D czy nawet 5D nie są aparatami dyskretnymi i pojawienie się z czymś lepszym, niż reszta gawiedzi w najlepszym wypadku wzbudzi zainteresowanie. Gorzej, jeśli to zainteresowanie okażą też bandyci i nabiorą chęci na Twój aparat... :-(

Uzależniony

Domyślnie

To musi być coś co wytrzyma warunki, da dobrą jakość, wygodnie można poruszać się po menu, sprawdzi się w fotografii sportowej
    Spojrzyj w telewizor co trzymają na imprezach sprtowych (piszę z bólem, bo lata całe robiłem nikonem). A jeśli będziesz już miała jedynkę, to "małość" 400 może okazać się zaletą
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 20-06-2007 o 00:47

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

W ciągu 2 miesięcy zrobiłam ponad 7 tys. zdjęć.
    Pracujesz dla jakiejś gazety ? Bo jak dla własnych potrzeb to imponujący wynik. Chyba że większość to zdjęcia seryjne i wtedy jeden i ten sam koń ma 300 zdjęć.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sam niedawno robiłem konie podobnym zestawem jaki wielu Ci sugeruje
    tzn. 1dmk2n +70-200L IS/2.8. Niemal 100% trafień.
    Te nieliczne przestrzelone to raczej moja wina -fotografowałem w niewygodnej pozycji a przeszkoda stała blisko ogrodzenia które przeszkadzało w swobodnym kadrowaniu – tak wiec jak zabrakło możliwości ruchu dla obiektywu to AF łapał krzaki.
    AF w trybie AI SERVO przy „waleniu” seriami nie miał żadnych problemów.
    Robiłem całe sekwencje skoku przez przeszkodę.
    Każda jedna klatka wychodziła ostro. A stałem na tyle blisko że ledwo mieściłem w kadrze jeźdźca z koniem przy obiektywie skręconym na 70mm. Przy czym stałem lekko z ukosa za przeszkodą tak więc kierunek ruchu był „na mnie” co daje chyba najtrudniejszy wariant ustawienia dla AF.
    Zastanawiałbym się w twoim przypadku jeszcze nad 100-400L IS. AF nie jest tak szybki jak w 70-200 ale powinien dać radę.
    Tyle tylko że jeśli wchodzi w grę hala – słabe warunki oświetleniowe to raczej odpada.
    Myślę że w przeciągu tygodnia sprawdzę 100-400L IS „na powietrzu” w czasie jakiegoś treningu to będę wiedział coś więcej.
    Co do frame/sec to 1dmk2n ma 8 a mark3 10. Nie miałem możliwości porównania efektów. Ale myślę że przy koniach a szczególnie przy przeszkodach to może być duży plus.
    Poza szybkością AF, ilością klatek na sek., jest jeszcze jedna bardzo ważna cecha przemawiająca na korzyść jedynki. Są to uszczelnienia. 5D dostałoby niezłe „baty” przy codziennym fotografowaniu w tumanach kurzu co właściwie jest nie od uniknięcia przy koniach (no chyba że foci się tylko eleganckie zawody na trawiastym podłożu).

Uprawnienia umieszczania postów