Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Konie jak to konie. Bywają ruchome i miewają gdzieś fotografów (jeźdźców czasem też). Jaki ma to związek z odwzorowaniem kolorów?? Najuprzejmiej zwracam uwagę, że jeśli "obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne" to chodzi o focus, autofocus być może nawet. I szybkość. A w tym przypadku to tylko jedynka.
    Pytałam o wielkość matrycy gdyż jak mi ktoś kiedyś uprzejmie powiedział większe piksele lepiej odwzorowują barwy. Nie wiem czy to prawda bo jak napisałam jestem amatorem. O szybkość też mi chodzi. Może jakoś nie po kolei napisałam.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Najpierw kup dobry obiektyw, jak nadal bedzie zle to kup lepsze body a nie na odwrót.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5517

no jak byk napisane w canon 1D mark III 28,1x18,7 mm, a w 5D 35,8x23,9

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3929&p=1

I właśnie chodzi mi o to czy jest jakaś namacalna różnica

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Jest, w bokeh'u naprzykład i w tym ze ci sie obiektyw "skróci"

Uzależniony

Domyślnie

mart_o, jeśli Twoim dylematem jest tylko "co" a nie "za ile", to kup jedynkę i 70-200/2,8. Ze stabilizacją jeśli budżet wytrzyma choć (tyle razy tu o tym pisano) jak obiekt (koń) się rusza za szybko, to is nie pomoże. W hali jest niezastąpiona. Bo nie podejdzesz przecież pod przeszkodę, a w odróżnieniu od stałoogniskowych szkieł masz możliwość ustawienia sie w róznych miejscach. A 400 sobie może zostaw jako drugie body. To tani i prosty aparat, ale - fakt - może zaskoczyć.

Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Najpierw kup dobry obiektyw, jak nadal bedzie zle to kup lepsze body a nie na odwrót.
    No wiesz. Nie kupiłam ale znajomy dał mi na chwilę podpiąć sigmę 70-200 f:2,8 i dalej coś było nie tak. Dla porównania porobiłam sobie parę fotek nikonem ds70 który zamówiłam dla mojej koleżanki i zdjęcia wyszły rewelka, a obiektyw był taki sam jak mój tyle, że z nikonowym bagnetem. Kupowałam oba aparaty w tym samym sklepie. Ja skusiłam się na większą matrycę, a nikon był w dobrej cenie, akurat takiej jaka interesowała moją koleżankę.

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    I właśnie chodzi mi o to czy jest jakaś namacalna różnica
    Obraz generowany przez matrycę 5D jest bardziej plastyczny. Wiele osób (w tym ja ), którym bardziej zależy na jakości zdjęć niż na szybkości wybiera właśnie 5D.
    Ostatnio edytowane przez mtata ; 20-06-2007 o 00:26

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    Dla porównania porobiłam sobie parę fotek nikonem ds70 który zamówiłam dla mojej koleżanki i zdjęcia wyszły rewelka, a obiektyw był taki sam jak mój tyle, że z nikonowym bagnetem.
    W takim razie kup d70 skoro ci się bardziej podobają a masz zamiar kupić nowe body i obiektywy. Jak nikon lepszy to bierz nikona.

Pod jakim względem lepsze wyszły? mniej szumów? Nikony mają odszumianie na pokładzie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    Obraz generowany przez matrycę 5D jest bardziej plastyczny. Wiele osób (w tym ja ), którym bardziej zależy na jakości obrazu niż na szybkości wybiera właśnie 5D.
    A mnie zależy na jakości zdjęcia. To taka dziwna wypadkowa różnych czynników.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Koledzy pisali o DOBRYM obiektywie a nie o sigmie..
    Jak masz skąd to podepnij 70-200 Canona (2.8 lub 4), 85/1.8 Canona (superszybki AF i rewelacyjny bokeh) czy coś innego z prawdziwym USM Canona i wtedy zobaczysz różnicę.. ja robię na 350D z 24-105 L, 85/1.8 oraz 400/5.6 L - i oczywiście wiem że AF w 350D demonem prędkości nie jest (jest sporo gorszy noż w 400D ) ale podpinałem do swojej puszki sigmę (inną niż ta o której piszesz), tamrona i oczywiście kita oraz canona 75-300 i pomiędzy tymi szkłami jest PRZEPAŚĆ na tym samym body..

Pozdr
    Artur

Edit:
    zerknij sobie u mnie na http://www.starz.pl/24_105/
    tam są sample z tych szkieł i 350D o które czasm ktoś pyta i prosi żeby coś wrzucić..
    np. http://www.starz.pl/24_105/85_f18/IMG_17729.jpg to sampel z 85mm - motocykl szybko jadący (porównywalny z koniem na pewno) i AF w serii bez problemów się wyrabia..
    http://www.starz.pl/24_105/400_f56/IMG_21586.JPG to z kolei z 400mm - piłkarz też wolno nie biega..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 20-06-2007 o 00:36
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów