Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

zdecydowanie jeden z najlepszych wątków jakie w życiu widziałem!
    sam sobie chcę kupić Marka III bo mnie stać (raptem jakieś jedno miesięczne moje wynagrodzenie) ...chodź zupełnie mi się do niczego nie przyda bo i jego szybkostrzelności nie potrzebuje, a mój obecny sprzęt ma więcej Megapixli ....alee czuje jakąś wewnętrzną potrzebę posiadania tej puszki ... po prostu godzinami oglądam jego recenzje w internecie i wertuje katalogi reklamowe i pragnę go mieć ponad wszystko choć lepiej by było kupić kila obiektywów lub zainwestować w reklamę swojego biznesu ...jedyną przeszkodą na drodze do kupna marka III jest moja małżonka, cytuje: "ty się lepiej weź do roboty stary nierobie, na spacer byś z dzieckiem poszedł albo posprzątał w domu ...a ty tylko oglądasz te aparaty w internecie, zapomnij że ci pozwolę go kupić!!!"

droga Marto doskonale rozumiem twoją potrzebę posiadania, nie daj się zwariować kup najdroższą puszkę na którą cię stać, to twoja kasa i możesz robić z nią co chcesz... nie zapominaj jednak że jak sama nie włożysz całego serca w robienie zdjęć to lepszych efektów nie osiągniesz ...

pierwsza fotka - super !
    pozostałe przeciętne

na koniec zerknij tu ( zrobiłem 20d + sigma 2.8 70-200APO)
    http://adammphoto.com/iiihhhhaaaa.jpg
    pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Chciałbym dodać jedną rzecz. Mój ojciec (co w pewnym stopniu i mi się udzieliło) pasjonuje się końmi, mieliśmy nawet do niedawna własnego. No ale ojciec swój 'szczyt formy' przeżywał na studiach i mamy w domu mnóstwo zdjęć z tego okresu. Oczywiście jeszcze nikt wtedy nawet sobie nie śnił o AF a zdjęcia są rewelacyjne. Są również zdjęcia podczas skoków, nad przeszkodą. Nie jestem w stanie w tym momencie powiedzieć czym były robione, ale można się domyślać, że jakieś 30 lat temu dużych możliwości sprzętowych nie było. Były natomiast chęci i dążenie do wiedzy, doskonałości, o którym w czasach DSLR się trochę zapomina. I nie mówię tu o autorce postu, nie mam zamiaru nikogo urazić. I 10 fps niczego nie załatwi, można zrobić zdjęcie konia w locie nawet aparatem z manualnym przewijaniem i osiągnąć lepsze efekty.

Wiem, wiem, ktoś już pisał, że można i kamerą otworkową, ale po co się męczyć... Chodzi mi tylko o to, żeby fotografować świadomie, a nie seriami, jak Terminator z minigun'a. Oczywiście, nie uchwyci się KAŻDEJ chwili, każdego napięcia mięśni itp. Ale chyba nie o to chodzi w fotografii, prawda? Po to mamy nieruchomy obraz, żeby wystarczyło jedno ujęcie, ale takie, które coś sobą przedstawia. A jeśli to jest zbyt mało, to (proszę wybaczyć złośliwość) tak jak powiedział Snow: można kupić kamerę HDTV i nie straćić żadnej chwili...

Eh, troche przydługie smęty wyszły, ale trudno. Zaznaczam, że zawarte tu wypociny to moje własne, subiektywne podejście do fotografii i absolutnie nie chcę nikogo obrażać i przekonywać do tego...

i o tym wlasnie mowie.

zdjecia technicznie ok,ale kadry i reszta...dla mnie slabo. moze czas popracowac nad kadrowaniem i abecadlem fotografowania zamiast brac sie za lepszy sprzet? moim zdaniem obecnego nie wykorzystujesz. a drozszy ci nie pomoze. tyle z mojej strony. brac sie do nauki robienia zdjec,a nie narzekac,ze to wina sprzetu !
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Wiesz Dan za parę lat (2012 rok) będą w Polsce Mistrostwa Europy w piłce kopanej i zjadą się fotoreporterzy sportowi z całego świata.
    Weż wtedy łubiankę aparatów Smiena i idź im podaruj. Na pewno posikają się z wdzięczności. :rolleyes:

I o ile lżej im będzie, wyobraź sobie za bramkami tłum facetów ze Smienami. I już dzisiaj więcej nie pij.:-D :-D :-D

P.S. Mam żelazko elektryczne, ale za to z nawilżaniem.
    tobie za to proponuje kupic od kogos zdjecia,po co sie meczyc i robic samemu.

Cytat Zamieszczone przez caravaggio Zobacz posta
    marta_o - po obejrzeniu twoich zdjec jedynie utwierdzilem sie w przekonaniu, ze absolutnie to nie ograniczone mozliwosci sprzetu sa twoim problemem, a raczej ograniczone umiejetnosci ich wykorzystywania.

Znam osobiscie kilku fotoreporterow, ktorzy dawno systemem FD (manual) robili genialne fotografie, wiec - jak to juz ktos zupelnie slusznie raczyl wczesniej zauwazyc - zlej baletnicy przeszkadza rabek u spodnicy.

W twoim przypadku sorry, ale nawet wagon Markow III w niczym nie pomoze... skoro nie potrafisz wykorzystac tego, co oferuje 400D (a wbrew pozorom oferuje wystarczajaco duzo, zeby na profesjonalnym poziomie obfotografowac jezdziectwo wzdluz i wszerz).

Zas jesli chodzi o to okreslenie "****, nie fotograf", ktorego uzylem i ktore wywolalo takie oburzenie co poniektorych - lubie nazywac sprawy po imieniu, bez kurtuazyjnego sciemniania. Uwazam, ze najbardziej szczera brutalna prawda jest uczciwsza niz najslodsze pod sloncem falszywe pierdy, jakie niektorzy lubia uskuteczniac. Jak sie to komus nie podoba, czytac nie musi - to forum jest wyposazone w mechanizm ignorowania innych uzytkownikow.

A tak pobieznie przegladajac ten topic moge jedynie powiedziec, ze grubo ponad polowa tak zwanych porad to falszywe doradztwo "fachowcow", ktorzy nie dosc, ze omawianego sprzetu na oczy nie widzieli, to jeszcze nigdy w zyciu pewnie nie byli na zawodach jezdzieckich (o fotografowaniu ich nawet nie mowiac).

No ale to przeciez jest oczywiste, ze czyjas kase wydaje sie latwo, lekko i przyjemnie - wiec czemu nie zaproponowac Marka III i 400/2.8... skoro ma byc do sportu, to musi byc z najwyzszej polki A tym, ze to ma byc sprzet dla kompletnej amatorki, przed ktora jak widze jeszcze sporo pracy nad warsztatem, juz nikt sobie **** nie zawraca. Przeciez koniec koncow to nie oni beda rozczarowani, ze wydali 20 tysiecy na sprzet, ktory w zadnym wypadku wynikow na miare poniesionych kosztow nie przyniosl...

A co gorsze wspomniana amatorka w miedzyczasie czyta te glupoty i lyka je jak karp wode utwierdzajac sie w falszywym przekonaniu, ze jesli nie wyda furmanki pieniedzy, to ladnego zdjecia w zyciu nie zrobi.

Ale to jest akurat typowe dla tego forum, wiec w sumie zdziwiony nie jestem. Jakbym kiedykolwiek komus mial wytlumaczyc definicje okreslenia "niedzwiedzia przysluga", z pewnoscia link do tego topicu bedzie jedna z pierwszych pomocy dydaktycznych, jaka mi przyjdzie do glowy...
    dobrze prawisz.
    Ostatnio edytowane przez dan7770 ; 20-06-2007 o 22:56 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

800 iso, 149 mm, f:5,6 1/400

Przysłona taka była maksymalna przy tej długości obiektywu. Jak zmieniałam na mniejsze iso to nie mogłam sobie poradzić z przysłoną i czasem. Reining jest bardzo dynamiczny, wychodziły mi zamazane nogi, głowy, różnie. Tam naprawdę nie było tak jasno. A nie miałam lepszego obiektywu pod ręką.

VanMurder - staram się wkładać tyle serca ile mogę i będę się starać nadal. Jakże ja Ci zazdroszczę taaaaaaaakich tematów w twojej okolicy. Zadam głupie pytanie. Czy kowboj i jego koń w wersji kolorowego zdjęcia bardzo zlewa się z tłem? A może wogóle? W jakich barwach był drugi plan i jak sobie z tym radzisz. Może na prv?
    Ostatnio edytowane przez marta_o ; 20-06-2007 o 23:04

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    sam sobie chcę kupić Marka III bo mnie stać (raptem jakieś jedno miesięczne moje wynagrodzenie)
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    "ty się lepiej weź do roboty stary nierobie..."
    Smiem stwierdzic ze Twoja zona przesadza

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bierz Marto Marka. Ja mam też aparat, nie umiem nim robić zdjęć, pstrykam sobie co mi się chce i jak mi się chce i nic nikomu do tego.
    Ileż frustracji, że ktoś może sobie kupić dobrą rzecz, i kupi ją sobie, bo ma taką ochotę...
    Mi tam obojętne, co kto myśli o moich zdjęciach (dla mnie są najlepsze, bo moje).
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody Zobacz posta
    Bierz Marto Marka. Ja mam też aparat, nie umiem nim robić zdjęć, pstrykam sobie co mi się chce i jak mi się chce i nic nikomu do tego.
    Ileż frustracji, że ktoś może sobie kupić dobrą rzecz, i kupi ją sobie, bo ma taką ochotę...
    Mi tam obojętne, co kto myśli o moich zdjęciach (dla mnie są najlepsze, bo moje).

to też jest dobre podejście
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Dopiero zaczyna Awatar Delt4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak bym miał nawet 50 - tyś PL to najpierw bym kupił dobre szkło ( 70-200 2.8L IS) do 400-setki, a potem bym się zastanawiał nad zmianą puszki czy 5d czy mark. Ma sigmę porównując to do wymienionej przezemnie L- ki to jak syrenka do Mercedesa klasy S (nie uwłaczając Sigmie bo to świetne szkło za te pieniądze). Albo powiedz że ci 400 -setka nie leży bo brzydka i mierne zdjęcia jak z komórki robi. Kup marka III i podepnij najlepiej przerobionego kita 17-55, albo jaką Sigmę znowu. Ten wątek "pachnie" prowokacją
    Ostatnio edytowane przez Delt4 ; 20-06-2007 o 23:46
    Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 L ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EX

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A moim zdaniem lepsza puszka jest w tym przypadku potrzebna po to, by mieć lepszą powtarzalność ujęć - i nie załatwi tego lepsze szkło (już pisałem - ODSTĘPY pomiędzy kolejnymi klatkami).
    Ja jak robiłem 1-3 czerwca zawody westernowe 20d to powtarzalność była w miarę - nie było to to, co powinno być.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

caravaggio, jestes moim idolem

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

LUDZIE - GDZIE WY MACIE GŁOWY????

kobieta pyta 5d czy 1 d
    na kiego grzyba głupie gadanie co ona powinna robić - ona z tego co pisze doskonale wie jak ma fotografować i co się jej w zdjęciach nie podoba.
    napisała że pyta jako amator a bardzo prawdopodobne jest że jej zdjecia robione 400 d i małpkami mogą być 100 razy lepsze, ciekawsze i bardziej zachwycające niż zdjecia większości z nas.

a poziom dyskusji prezentujemy naprawdę niski.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów