Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    Co do warunków to na plenerowych zawodach też leje. Bywa i tak. A muszę przyznać, że w jeździectwie to niezłe rzeczy się dzieją jak popada, jest ślisko, wodze w rękach jeźdźców ślizgają się, konie gubią równowagę. Wychodzą czasami ekstremalne ujęcia. Bardziej niż sytuacja na żywo wskazuje. Aż żal przepuszczać taką okazję.
    I to jest argument za markiem.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Taki OT:
    przyznać trzeba, że wątek ten osiąga szczyty oglądalności

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    racja.

moim zdaniem kupowanie 5d albo 'jedynki' to powinien byc swiadomy wybor.a nie wybor na zasadzie : mam 400d i slabe szklo,zdjecia nie wychodza-kupie 5d i bedzie super. to szklo robi zdjecie,nie puszka.

to tak jakby ktos wsiadl do subaru impreza po raz pierwszy(jezdzac wczesniej np. golfem 1,4 po bułki w niedziele),pojechal na rajd i sie dziwil,ze go wszyscy 'objechali'. a potem stwierdzil,ze jak kupi mocniejsza fure,to juz na pewno wygra rajd. nie tedy droga.

ktos kto umie robic zdjecia,zrobi dobre zdjecie 300D z kitem,a ktos kto marudzi,ze 400D jest do bani bo "jakos mi nie pasuje" ... to i jedynka nie pomoze.z 5cioma Lkami w plecaku.
    Dan 7770, sorry ale dyrdymały opowiadasz.
    Z 300D to może Ci się udać i tyle.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

mjastrzębski - dobry pomysł. Ja nawet wpadłam na pomysł zorganizowania takiego pleneru. Założyłam nawet wątek. Oczywiście jeżeli masz ochotę przyjechać ja chętnie porozmawiam z Tobą na tematy foto i skorzystam z Twoich rad.
    Ja tam zawsze chetnie, byle z Warszawki ;-) Jak termin podpasuje....
    Bede sledzil watek dotyczacy plenerku.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Do tego co chcesz robić IMHO będzie Ci bardziej jedynka pasowała plus szybkie szkła, choć, jak nietrudno się domyślić, nie miałem okazji nawet jej na żywo oglądać Ale nie ma nic lepszego, niż realizacja marzeń. Dopilnuj tylko, żeby rumaki na padoku nie stały się dla Ciebie przysłowiową ścianą płaczu, na której wielu amatorów wiesza plansze testowe, a potem wali w nią głowami albo aparatami, zależy co jest dla nich cenniejsze
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

hej Marta wrzuć kilka fotek tych koników foconych sprzętem który masz pooglądam chętnie
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Wrzucę chętnie tylko wieczorem, bo niestety korzystam z sieci internetowej w taryfie era blue connect manager i co doprowadza mnie czasem do płaczu. O tej godzinie to tylko popisać mogę. Zdjęcia wczytują się makabrycznie długo a wrzucanie na serwer jeszcze dłużej. Net mi się często wiesza więc nie jest to dla mnie "blue manager" tylko "bleeeeeee manager"
    Tylko mnie nie powieście za jakość, wykonanie i amatorszczyznę ??:
    Czy mogą być zmniejszone? Nie mam serwera o dużej transmisji danych, mam ograniczenia. No i jakbym chciała przesłać na serwer całe 3 czy 4 mega to zajmie mi jedna fotka jakieś 1,5 godziny :-(

DrJolo - konie to nie jedyne aczkolwiek najczęstsze tematy i najwdzięczniejsze. Staram się robić też coś innego. Wiem, że to niezdrowo i paranormalnie uczepić się jednego.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wrzucę chętnie tylko wieczorem, bo niestety korzystam z sieci internetowej w taryfie era blue connect manager i co doprowadza mnie czasem do płaczu. O tej godzinie to tylko popisać mogę. Zdjęcia wczytują się makabrycznie długo a wrzucanie na serwer jeszcze dłużej. Net mi się często wiesza więc nie jest to dla mnie "blue manager" tylko "bleeeeeee manager"
    Tylko mnie nie powieście za jakość, wykonanie i amatorszczyznę ??:
    Czy mogą być zmniejszone? Nie mam serwera o dużej transmisji danych, mam ograniczenia. No i jakbym chciała przesłać na serwer całe 3 czy 4 mega to zajmie mi jedna fotka jakieś 1,5 godziny :-(
    dziwne masz to łącze. ja mam takie samo i znacznie szybsze. chyba, że siedzisz na prawdziwych zadupiach
    I am FX

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    racja.
    ...ktos kto umie robic zdjecia,zrobi dobre zdjecie 300D z kitem,a ktos kto marudzi,ze 400D jest do bani bo "jakos mi nie pasuje" ... to i jedynka nie pomoze.z 5cioma Lkami w plecaku.
    Zdjęcia można i robić aparatem otworowym i można powiedzieć ze tym też sie da zrobić zdjęcie koniom, tylko poco sie katować. Jasne ze można robić zdjęcie 300D i będą ładne ale nie zaprzeczysz że taki aparat lubi się mylić i do pewności mu daleko. Wybaczcie ale odniosę sie do fotografii analogowej. Dlaczego profesjonaliści kupowali drogie lustrzanki skoro i w taniej i w drogiej mógł być założony ten sam film i dawać taką samą jakość obrazów? Bo chcieli mieć pewność że sprzęt nie nawali jak będą go potrzebować i poprawnie naświetli zdjęcie i ustawi ostrość i odsetek zepsutych zdjęć z winy sprzętu był jak najmniejszy!! . Ja mam aparat jak i obiektyw amatorski i wiem że ten sprzęt lubi się mylić z reszta każdy posiadacz tego sprzętu na pewno tego doświadczył.. Oczywiście ktoś może napisać ze można manualnie przeostryć ale w sytuacjach szybkozmiennych nie ma na to czasu.

Osobiście myślę że 1D MKIII będzie szybszy ale jedynie gdy będą do niego zapięte naprawdę dobre szkła by wykorzystać jego możliwości. I wydaje mi się by troszkę jeszcze poczekać aż pojawią się jakieś testy tego aparatu bo jak narazie to jest jeszcze duża nowość.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja kwestię robienia zdjęć sportowych ujmę tak:
    Fotografuję m.in. mecze piłkarskie Wisły oraz Cracovii, a także hokeja i rajdy samochodowe przy pomocy mojego 350d z podpiętym 70-200 f/4 L i da się Jedyne, co może trochę dokuczać, to czasami to, że jest trochę za wolny (3 kl/sek) i sporadycznie zawodzi autofocus (tak z 3 razy na 100 zdjęć).
    Zawodowcy którzy koło mnie fotografują, mają do dyspozycji przeważnie 20d / 30d i o ile dobrze pamiętam jest tylko 1 EOS 1DMarkII, za to szkła mają takie, o których ja mogę tylko marzyć.
    Złej baletnicy, to i rąbek u spódnicy przeszkadza

A wracając bardziej do wątku głównego (a nie do nadających na 300d/350d/400d) to uważam, że do zdjęć sportowych będzie lepszy 1D Mark III, choćby ze względu na jego szybkość. Jeśli nie jest dla Ciebie problemem cena, to ja brałbym właśnie 1D Mark III + dobre, jasne szkła. Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz aż 10-ciu klatek na sekundę, żeby uchwycić momenty o których wspominasz. Jeśli nie, to polecam 5D, bo wg mnie ma łądniejszy, bardziej plastyczny obraz.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Loram ; 20-06-2007 o 23:34

Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów