Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: problem z zakupem na ebayu - nierzetelny dostawca i niezrozumiałe zachowanie PayPal-a

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie problem z zakupem na ebayu - nierzetelny dostawca i niezrozumiałe zachowanie PayPal-a

Witajcie

Spotkała mnie następująca historia.
    Kupiłem na ebay.com przedmiot
    http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...2954&rd=1&rd=1

Sprzedawca przysłał mi grip BG-E2. Napisałem do niego i wysłałem zdjęcia.
    Gośc nie odpowiadał.
    Chciałem zgłosić problem na ebayu. Okazało się, że jeśli zapłaciłem PayPalem mogę tylko tam zgłosić swoje roszczenie.
    Po jego zgłoszeniu sprzedawca odpowiedział i napisał, że przeprasza , pomylił się i prosi o odesłanie to wtedy wyśle dobry przedmiot.
    Sprawdziłem w TNT i wyszło, że wysłanie tego przedmiotu do niego kosztuje ok 150 USD. Poprosiłem o przesłanie pieniędzy na przesyłkę lub podanie jego nr umowy z jakimś kurierem abym mógł wysłać na jego koszt.
    Przestał się odzywać.
    Eskalowałem problem na PayPalu.
    I tu jaja:
    Otrzymałem stamtąd odpowiedź, że po przeanalizowaniu sytuacji i wysłuchaniu obu stron należy mi się zwrot pieniędzy jak odeśle przedmiot ale muszę odesłać na mój koszt.
    Nie podali podstawy tak idiotycznego rozumowania. Gdybym zwracał dobry przedmiot z własnej woli to rozumowanie jest ok.

Przecież to jest perpetum mobile do zarabiania pieniędzy. Wysyłasz do dalekiego kraju jakiś shit zamiast zamówionego towaru i dalej jak w moim przypadku.

Za kilka dni sprawa zostanie zamknięta w PayPalu.

Co Waszym zdaniem mogę zrobić ?

Pozdrawiam

Wiesiek

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

No to rzeczywiscie niewesolo. Zaplaciles AU $198 czyli jakies 170 USD. Tyle kosztuje grip BG-E2 w USA. Masz do wyboru:

1) Zapomniec o wszystkim, sprzedac grip, kupic ST-E2 w porzadnym sklepie.
    2) Znalezc cos tanszego niz TNT i odeslac gripa czyms tanszym (zwykla poczta?)
    3) Odeslac przez TNT, zaplacic za to i liczyc ze sprzedawca jest uczciwy i PayPal rzeczywiscie zwroci pieniadze.

Opcja 1 jest chyba najlatwiejsza (nie wiem czy i ile na tym tracisz), opcja 3 oznaczac moze dlugie i upierdliwe boje ze sprzedawca.

Uzależniony

Domyślnie

chyba troche dramatyzujesz, mam dosyc sporo doswiadczen z kupowaniem i sprzedawaniem na ebay.co.uk na wyspach i tak to tutaj dziala (a jak kupisz w sklepie dla idiotow TV i sie popsuje to tez dzownisz do nich zeby ci go zabrali z domu, chyba raczej sam odstawiasz do miejsca zakupu), moich kilka uwag:

- po pierwsze czytaj uwaznie to co jest napisane w aukcji a tam stoi jak wol (Buyer is responsible for the shipping cost of return postage. Shipping and insurance costs will not be refunded.)

- po drugie nie chce mi sie wierzyc ze wysylka tak malego przedmiotu do HK kosztuje 150$ :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: wlasnie sobie sprawdzilem na www.royalmail.co.uk ze wysylke paczki do 0,5kg zaplacilbym z UK okolo 8-12Ł a wiec nie wiem skad ci sie urodzilo 150$ :LOL: no chyba ze to cena za kuriera ktory jedzie z polski na rowerze
    ja wiem ze IVrp to prawie III swiat ale bez przesady, nie sadze zeby poczta polska skasowala cie wiecej niz krolewska

- po trzecie kupujac na ebay z HK ryzyko masz wliczone w cene, moze sie trafic tak ze kupisz 10 szkiel i zaoszczedzisz na nich kupe kasy a moze i tak jak tobie ze kupisz bzdeta i trafi sie cos innego, poprostu przed dokonaniem zakupu trzeba do ceny doliczyc ryzyko jakie jest zwiazane z kupowaniem z 2 konca swiata

- po czwarte polecam jak najbardziej ebay.com ale ludizom myslacym i uwaznie czytajacym warunki aukcji, przyzwoita znajomosc angielskiego tez sie przydaje
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    - po drugie nie chce mi sie wierzyc ze wysylka tak malego przedmiotu do HK kosztuje 150$ :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: wlasnie sobie sprawdzilem na www.royalmail.co.uk ze wysylke paczki do 0,5kg zaplacilbym z UK okolo 8-12Ł a wiec nie wiem skad ci sie urodzilo 150$ :LOL: no chyba ze to cena za kuriera ktory jedzie z polski na rowerze
    ja wiem ze IVrp to prawie III swiat ale bez przesady, nie sadze zeby poczta polska skasowala cie wiecej niz krolewska
    Misza mnie zaintrygowal
    Tak wiec AIRMAIL do HK (ZONE1) 500g to koszt 10.14 funciakow.
    Jezeli chcesz jeszcze szybciej to Airsure http://www.royalmail.com/portal/rm/j...4&catId=400033
    DHL international AIRmail - do 2,5kg 34.70 funciakow (nie szukam najtanszych opcji)

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta

- po pierwsze czytaj uwaznie to co jest napisane w aukcji a tam stoi jak wol (Buyer is responsible for the shipping cost of return postage. Shipping and insurance costs will not be refunded.)
    A co ma piernik do wiatraka? Skoro sprzedawca wyslal nie to co kupujacy zamowil to wlasnie on powinien byc odpowiedzialny za koszty wysylki.

Poza tym uwazam ze Twoj post jest troche niegrzeczny.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

trzeba było czytać opis aukcji ... było napisane że kupujący pokrywa koszty zwrotu ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli na aukcji pisze, ze to ty jestes odpowiedzialny za przesylke zwrotna, to niestety, ale PayPal mial podstawe do takiego postepowania. To co tam jest napisane, w wiekszosci wypadkow jest wyznacznikiem do rozpatrywania tego typu spraw.

To prawda, ze to ewidentny byk sprzedawcy i na logike on powinien za to placic. To, ze PayPal i eBay nie kieruje sie inteligencja przy rozpatrywaniu tego typu spraw daje takie efekty jak w twoim wypadku. Sprzedawca mogl by to nieco lepiej zalatwic sam z siebie.

Odeslij mu to jakims tanim sposobem i niech wymienia. Nikt Cie nie zmusza do bulenia za kurierow.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna
    A co ma piernik do wiatraka? Skoro sprzedawca wyslal nie to co kupujacy zamowil to wlasnie on powinien byc odpowiedzialny za koszty wysylki.

Poza tym uwazam ze Twoj post jest troche niegrzeczny.
    Dokładnie, wedle opisu Wieśka facet się przyznał do błędu, więc nie wiem po co takie wycieczki odnośnie uważnego kupowania.

Wiesiek, a nie ma gdzieś jakiegoś miejsca (forum?) do zgłaszania wniosków i skarg na pracę PayPal? Jakiś rzecznik interesu konsumenta w USA czy coś takiego? Ponieważ kwota w USA jest niewielka to nie chce im się IMHO bujać ze sprawą i cię olali idiotycznie interpretując zapis w aukcji. Najlepiej chyba byłoby odpuścić sobie tę kaskę, ale dobrze by to było gdzieś opisać - np. na DPReview lub czymś podobnym.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Ale to tak samo jak by dostal uszkodzonego st-e2. Z punktu widzenia niezgodnosci z opisem jest to to samo. W/g tego stosuje sie zapis, ze odsylasz na swoj koszt. Dodatkowo, w przypadku stwierdzenia, ze odsylales bezzasadnie stosuje sie nastepny punkt mowiacy, ze w takim przypadku placisz tez za ponowna przesylke od sprzedawcy.

To, co dostales nie ma tutaj znaczenia. Czy dostales zepsuty, cegle, zgnile jajo czy Ci sie nie spodobal, odsylasz na swoj koszt.

To jest typowe amerykanskie prawo z zycia wziete.

O ile takie historie kupujacym trafiaja sie sporadycznie i koszty dodatkowe sa do przelkniecia, to z punktu widzenia sprzedawcy koszty przesylki wielu zwrotow moga byc dotkliwe. Byly historie, gdzie tak wykanczano konkurencje. Stad taki zapis i takie sposoby jego rozpatrywania.

Na logike sprzedawca powinien, to jego blad, jego wina, on powinien to zaplacic. Tyle, ze to jest biznes i w gre wchodza pieniadze. Tutaj nie ma sentymentow a logike czasami chowa sie do kieszeni
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kuchatek, tylko co rozumiesz przez słowo "return". Według mnie to zwrot towaru zgodnego z opisem i sprawnego, do którego każdy ma prawo do iluś tam dni po zakupie. i wtedy oczywiście zwracający płaci. Natomiast wadliwy towar wymaga reklamacji - i to się już nie podpina pod zacytowaną formułkę IMHO.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów