Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
Nie wydaje mi się trudny , ale nie umiala sobie wyobrazić że mierze światlo wew. stroną dloni.
Przepraszam, jeżeli Cię uraziłem. Nie miałem nic złego na myśli.

Rasumując rozumię że mam przed sobą uliczke na którą pada slońce a zarazem jest tam cień . Mierze spotem na dloń od wew. ostrość po naciśnięciu na spust odrazu mi się ustawi (pisaleś że nie jest to wskazane , ale inaczej nie można ) uzyskuje na P czas 1/125 a przyslone 4 a teraz muszę tak zrobić żeby dloń byla w cieniu a tym samym uzyskuje dluższy czas dajmy 1/60 a przyslone 8 .
Może tak być ? mierzy się obojętnie na jakim priorytecie ?
Dobrze kombinujesz Mierząc w słońcu i w cieniu uzyskujesz dwie różne poprawne ekspozycje. Musisz pamiętać o tym, że światłomierz sprowadza wszystko do średniego pomiaru - zero na drabince. Czyli w zależności od tego, którą z pomierzonych wartości zastosujesz, to otrzymasz poprawnie naświetlone zdjęcie w części oświetlonej lub zacienionej. Zestawiając ze sobą pomiar z cienia i słońca otrzymujesz informację o rozpiętości mierzonej sceny.

I co teraz powinienem zrobić , dobrze myśle ? uśrednić ten wynik pomiaru czasu i przyslony ,nie wiem co mam teraz zrobić ??
Teraz musisz zdecydować co chcesz uzyskać na zdjęciu. Czy chcesz mieć zarówno szczegóły w światłach i cieniach (o ile się zmieszczą) czy może istotne jest to co w słońcu. Jak chcesz mieć dobrze to co na słońcu to stosujesz pomiar z miejsca w słońcu. Jak chcesz mieć dobrze naświetlone to co w cieniu to stosujesz pomiar z cienia. A jak chcesz mieć wszystko to uśredniasz.

Czy tak zawsze mierzysz światlo , serdecznie dziękuję za rady i pozdrawim
Raczej nie stosuję pomiaru na rękę. Przy bardziej kontrastowych scenach staram się mierzyć na główny obiekt zdjęcia oraz na elementy bardzo jasne i bardzo ciemne i wtedy podejmuję decyzję jak ustawić parametry. Wszystko zależy od sytuacji. Generalnie należę do leniwców i jeżeli scena jest raczej typowa to ufam pomiarowi matrycowemu.
Jak masz wątpliwości to śmiało pytaj. Pozdrawiam.