Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Canon 300v i pomiar światła

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

No ale kurcze przecież przy M ,TV ,P ,AV to jak nacisne gwiazdke to mi się przecież blokuje .To gdzie tu pomiar ? rozumię że w M to tylko obserwacja na drabince . Rozumię że jak mam na P ,TV ,AV to jest pomiar matrycowy dostaje 5,6 i 125s jak teraz nacisne na gwiazke to pomiar się blokuje i również mam 5,6 i 125s to o co tu chodzi jak nie nacikam i jak naciskam to zawsze dostaje ten sam wynik ??
    Gizmo znajomy ma 30V i jak sprawdzalam to jak z tylu mam przelączony na pomiar ten ogólny i jak przelącze na punktowy to również mam taki sam wynik .Czy coś jest nie tak z jego aparatem i wyniki przyslony i czasu powinny być w tym przypadku inne.
    A może trzeba jeszcze coś nacisnąć.
    Czy często stosujecie pomiar punktowy i w jakich warunkach tak wiem przy
    silnym źródle światła oraz przy świetle kontrastowym ,jakie to są warunki ??

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    Rozumię że jak mam na P ,TV ,AV to jest pomiar matrycowy dostaje 5,6 i 125s jak teraz nacisne na gwiazke to pomiar się blokuje i również mam 5,6 i 125s to o co tu chodzi jak nie nacikam i jak naciskam to zawsze dostaje ten sam wynik ??
    To coś dziwnie wychodzi. Jaki masz tryb pomiaru w Tv, Av? Matrycowy? Pomierz na jasnym przedmiocie który zajmuje mało miejsca w środku kadru. Po wciśnięciu gwiazdki czas powinien się skrócić.
    W EOS 300 w tych trybach (np. Av) jest matryca i po wciśnięciu gwiazdki przechodzi w tryb pseudo spota blokując przy tym.
    system EOS

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    Gizmo znajomy ma 30V i jak sprawdzalam to jak z tylu mam przelączony na pomiar ten ogólny i jak przelącze na punktowy to również mam taki sam wynik .Czy coś jest nie tak z jego aparatem i wyniki przyslony i czasu powinny być w tym przypadku inne.
    A może trzeba jeszcze coś nacisnąć.
    Pomiar jest taki sam pewnie dlatego ze mierzona jest scena o malej (niklej) rozpietosci tonalnej. Sprobuj zmierzyc np w domu pokoj z oknem w kadrze. W pokoju jest zwykle duzo mniej swiatla niz za oknem, wiec mierzac pomiarem matrycowym zdjecie wyjdzie zapewne takie ze przedmioty w pokoju beda niedoswietlone, a to co widac za oknem przeswietlone. Robiac pomiar spotem lub pseudo-spotem mozesz zdecydowac jak naswietlic zdjecie, bo wiesz jaka jest rozpietosc tonalna sceny i co zmiesci sie w rozpietosci tonalnej kliszy czy matrycy.
    Tak wiec jeszcze raz, w pomiarze spotem nie chodzi o to by zmierzyc swiatlo odbite od obiektow bardzo jasnych, ale o to by okreslic kontrast sceny.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Uprawnienia umieszczania postów