Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
Czy pomiar światla spot w eosach 30 czy 300 jest taki sam który jest lepszy ?
Na moje jest podobny, ale niech się wypowie ktoś kto miał większą styczność z 30-stką.

Wyczytalam że ma 9,5% , czy warto go stosować ,kiedy , i czy moglibyście mi naświetlić jak się stosuje ten pomiar .
Warto go stosować, gdy zachodzi taka potrzeba Stosuje się go jeżeli chcesz mieć pomiar tylko z faragmentu kadru. Ponownie to napiszę: ładnie jest to przedstawione w instrukcji... Mierzysz przy silnym źródle światła, przy świetle kontrastowym itp.

Wiem że 300 trzeba nacisnąć gwiazdke , a na pokrętle co trzeba mieć P ,TV ,AV czy M ?
Jedno z powyższych.

Rozumię że jak jest P ,TV ,AV że naciskając gwiazdke to jest blokada ekspozycji to jak to się ma do pomiaru punktowego ( spota) ,kiedy to się wlącza tylko na M i patrzenie na drabinke ? ale wtedy przecież dziala pomiar CW ?
Jak naciśniesz gwiazdkę to już nie masz pomiaru CW ani matrycowego tylko punktowy (pseudo)

A w jakich trybach dziala pomiar światla punktowy w Eosie 30V ? Z tylu jest przelącznik i jak się go stosuje z technicznego punktu. Co ma być na pokrętle nastawione żeby dzialal spot .
Nie znam 30V. Pewnie tak samo jak w 30. A w 30, o ile mi wiadomo, to się wybiera pomiar światła przyciskiem na tylnej ściance. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.