Mnie osobiście nie powaliły te zdjęcia, a zshopowane ostatenie wygląda MZ więcej niż źle
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
mnie tez nie powalily - nawet napisze wiecej nie podobaja mi sie, szczegolnie podobnie jak esteperowi ostatnie
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam
Elmarqo, a gdybyś spróbował sfotografować Góry Stołowe tak, jak jeszcze nikt tego nie zrobił?
takie klasyczne 'samograje' jak Góry Stołowe czy inna tam wieża Eiffela są niebezpieczne, bo prawie wszyscy fotografujący wpadają w pułapkę robienia zdjęcia a la pocztówka
trochę więcej wysiłku! [czego również i sobie życzę :grin: ]
Zacznij patrzeć na świat jednym okiem - okiem obiektywu.
Te fotki cz-b są trochę mało wyraziste. Nie wiem jak je robiłeś, ale jeśli usuwałeś kolor w jakimś programie pobaw się w mieszanie kanałów, albo selektywny cz-b, nawet w Picasie można niezłe efekty osiągnąć. Nie rób fotek cz-b ustawiając odpowiednią opcję w aparacie, ponieważ tracisz bezpowrotnie informacje.
Jak robisz landszafty pamiętaj o planach. Na 4ce brakuje pierwszego (są jakieś kikuty)
Z ostatnią fotką chyba trochę przegiąłeśJakbyś usunął trochę dołu, trochę więcej góry, zrobił kwadratowy kadr i wywalił to rozmyte coś na górze (zostawiając chmurki) mi by bardziej odpowiadało. Ale to moje subiektywne zdanie.
Powodzenia
jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...
Sorki za czepialstwo ale pisze sie "Szczeliniec" a nie "Strzeliniec", taka nazwa co zrobic![]()
Fotki c-b powstały poprzez mieszanie kanałów G i R. Nie wiem dlaczego ale rzeczywiście, w sieci są bardzo mało wyraziste i pozbawione kontrastu. Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB). Czy gdybym użył opcji Save for Web kolorystyka będzie inna?
Jasne, że Szczeliniec