Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: [Elmarqo] - Góry Stołowe

Mieszany widok

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie [Elmarqo] - Góry Stołowe

To jest pierwsza prezentacja moich fotek na tym forum. Zdjęcia zostały zrobione w Górach Stołowych (kit).

1. Formacja skalna Małpolud

2. Formacja skalna Kura

3. Zejście ze Strzelińca

4. Krajobraz

5. Wieża Kaplicy Czaszek w Kudowie Zdroju

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Mnie osobiście nie powaliły te zdjęcia, a zshopowane ostatenie wygląda MZ więcej niż źle
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

mnie tez nie powalily - nawet napisze wiecej nie podobaja mi sie, szczegolnie podobnie jak esteperowi ostatnie
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Elmarqo, a gdybyś spróbował sfotografować Góry Stołowe tak, jak jeszcze nikt tego nie zrobił?

takie klasyczne 'samograje' jak Góry Stołowe czy inna tam wieża Eiffela są niebezpieczne, bo prawie wszyscy fotografujący wpadają w pułapkę robienia zdjęcia a la pocztówka

trochę więcej wysiłku! [czego również i sobie życzę :grin: ]

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    Elmarqo, a gdybyś spróbował sfotografować Góry Stołowe tak, jak jeszcze nikt tego nie zrobił?

takie klasyczne 'samograje' jak Góry Stołowe czy inna tam wieża Eiffela są niebezpieczne, bo prawie wszyscy fotografujący wpadają w pułapkę robienia zdjęcia a la pocztówka

trochę więcej wysiłku! [czego również i sobie życzę :grin: ]
    Wiem, wyjazd w górki był typowo rodzinny więc branie statywu komponowanie kadru nie wchodziło w rachubę ze względu na niecierpliwość osób towarzyszących :-(

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Zacznij patrzeć na świat jednym okiem - okiem obiektywu.
    Te fotki cz-b są trochę mało wyraziste. Nie wiem jak je robiłeś, ale jeśli usuwałeś kolor w jakimś programie pobaw się w mieszanie kanałów, albo selektywny cz-b, nawet w Picasie można niezłe efekty osiągnąć. Nie rób fotek cz-b ustawiając odpowiednią opcję w aparacie, ponieważ tracisz bezpowrotnie informacje.
    Jak robisz landszafty pamiętaj o planach. Na 4ce brakuje pierwszego (są jakieś kikuty )
    Z ostatnią fotką chyba trochę przegiąłeś Jakbyś usunął trochę dołu, trochę więcej góry, zrobił kwadratowy kadr i wywalił to rozmyte coś na górze (zostawiając chmurki) mi by bardziej odpowiadało. Ale to moje subiektywne zdanie.
    Powodzenia
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Zacznij patrzeć na świat jednym okiem - okiem obiektywu.
    Te fotki cz-b są trochę mało wyraziste. Nie wiem jak je robiłeś, ale jeśli usuwałeś kolor w jakimś programie pobaw się w mieszanie kanałów, albo selektywny cz-b, nawet w Picasie można niezłe efekty osiągnąć. Nie rób fotek cz-b ustawiając odpowiednią opcję w aparacie, ponieważ tracisz bezpowrotnie informacje.
    Jak robisz landszafty pamiętaj o planach. Na 4ce brakuje pierwszego (są jakieś kikuty )
    Z ostatnią fotką chyba trochę przegiąłeś Jakbyś usunął trochę dołu, trochę więcej góry, zrobił kwadratowy kadr i wywalił to rozmyte coś na górze (zostawiając chmurki) mi by bardziej odpowiadało. Ale to moje subiektywne zdanie.
    Powodzenia
    Fotki c-b powstały poprzez mieszanie kanałów G i R. Nie wiem dlaczego ale rzeczywiście, w sieci są bardzo mało wyraziste i pozbawione kontrastu. Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB). Czy gdybym użył opcji Save for Web kolorystyka będzie inna?

Jasne, że Szczeliniec

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB). Czy gdybym użył opcji Save for Web kolorystyka będzie inna?
    Niestety, nie wyszedłem poza sRGB
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Dopiero zaczyna Awatar maciegg
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Generalnie nie pasuje mi kadrowanie. Szczególnie przy kurze i małpoludzie. Te wystające z boków gałęzie też nie pomagają. Szczeliniec na pewno zyskałby przy większym kontraście (pewnie u siebie widzisz coś innego ).
    W jaki sposób uzyskałeś taki efekt nieba za kaplicą w Czermnej ?
    Canon

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciegg Zobacz posta
    W jaki sposób uzyskałeś taki efekt nieba za kaplicą w Czermnej ?
    Na to niebo złożyło się kilka czynników. 1) Gradient z blokowaniem kolorów w granatach, 2) narzędzie w PS Burn, 3) Mieszanie warstw w trybie Multiply i Hue. To generalnie wszystko. Co do samej kaplicy to jest robiona na zasadzie lokalnych kontrastów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    złej tanecznicy...
    rasowy fotograf komponuje kadr w ułamku sekundy, gdy piecioro drobiazgu ciągnie go za obie nogawki w przeciwnej strony
    Masz rację. To dopiero przede mną. Nie piszę oczywiście o Drobiazgach
    Ostatnio edytowane przez Elmarqo ; 19-06-2007 o 20:09 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów