Mnie osobiście nie powaliły te zdjęcia, a zshopowane ostatenie wygląda MZ więcej niż źle
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
mnie tez nie powalily - nawet napisze wiecej nie podobaja mi sie, szczegolnie podobnie jak esteperowi ostatnie
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam
Elmarqo, a gdybyś spróbował sfotografować Góry Stołowe tak, jak jeszcze nikt tego nie zrobił?
takie klasyczne 'samograje' jak Góry Stołowe czy inna tam wieża Eiffela są niebezpieczne, bo prawie wszyscy fotografujący wpadają w pułapkę robienia zdjęcia a la pocztówka
trochę więcej wysiłku! [czego również i sobie życzę :grin: ]
Zacznij patrzeć na świat jednym okiem - okiem obiektywu.
Te fotki cz-b są trochę mało wyraziste. Nie wiem jak je robiłeś, ale jeśli usuwałeś kolor w jakimś programie pobaw się w mieszanie kanałów, albo selektywny cz-b, nawet w Picasie można niezłe efekty osiągnąć. Nie rób fotek cz-b ustawiając odpowiednią opcję w aparacie, ponieważ tracisz bezpowrotnie informacje.
Jak robisz landszafty pamiętaj o planach. Na 4ce brakuje pierwszego (są jakieś kikuty)
Z ostatnią fotką chyba trochę przegiąłeśJakbyś usunął trochę dołu, trochę więcej góry, zrobił kwadratowy kadr i wywalił to rozmyte coś na górze (zostawiając chmurki) mi by bardziej odpowiadało. Ale to moje subiektywne zdanie.
Powodzenia
jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...
Fotki c-b powstały poprzez mieszanie kanałów G i R. Nie wiem dlaczego ale rzeczywiście, w sieci są bardzo mało wyraziste i pozbawione kontrastu. Oryginały kolorystycznie wyglądają zupełnie inaczej (są w profilu AdobeRGB). Czy gdybym użył opcji Save for Web kolorystyka będzie inna?
Jasne, że Szczeliniec
Generalnie nie pasuje mi kadrowanie. Szczególnie przy kurze i małpoludzie. Te wystające z boków gałęzie też nie pomagają. Szczeliniec na pewno zyskałby przy większym kontraście (pewnie u siebie widzisz coś innego).
W jaki sposób uzyskałeś taki efekt nieba za kaplicą w Czermnej ?
Canon
Na to niebo złożyło się kilka czynników. 1) Gradient z blokowaniem kolorów w granatach, 2) narzędzie w PS Burn, 3) Mieszanie warstw w trybie Multiply i Hue. To generalnie wszystko. Co do samej kaplicy to jest robiona na zasadzie lokalnych kontrastów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Masz rację. To dopiero przede mną. Nie piszę oczywiście o Drobiazgach![]()
Ostatnio edytowane przez Elmarqo ; 19-06-2007 o 20:09 Powód: Automerged Doublepost