Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: kostka do lampy, a ttl...

Domyślnie kostka do lampy, a ttl...

witam, chciałem sobie podpiąć do mojego lusterka 580ex na kablu synchro (już kupiłem), żebym mógł delikatnie wyciągnąć ją od body. Początkowo byłem święcie przekonany że lampa ma 'dziurkę' do kabla. Okazało się że nie ma więc pomyślałem, że trzeba kupić kostkę do lampy (z tych za 20-30 zł na allegro) , ale mam problem, bo one przecież (chyba) nie przenoszą ttl. Zauważyłem tylko jedną ale za 90zł w której pisało na aukcji że przenosi.

Czy istnieje jakiś inny sposób na to, albo moje rozumowanie jest złe w którymś momencie? :-D

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Z kablem też by nie przenosiło. Wszystko co ma łącznie mniej niż 6 styków nie przeniesie. Środkowy pin i brzegi stopki dają tylko wyzwolenie lampy w manualu.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Z kablem też by nie przenosiło. Wszystko co ma łącznie mniej niż 6 styków nie przeniesie. Środkowy pin i brzegi stopki dają tylko wyzwolenie lampy w manualu.
    to jak zrobic lampe na wyciagu z przeniesieniem ttl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nawrot Zobacz posta
    to jak zrobic lampe na wyciagu z przeniesieniem ttl
    odpowiedni kabel nazywa się Off-Camera Shoe Cord 2
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

I kosztuje, przynajmniej według mnie i jak na takie akcesorium, chore pieniądze. Czekam na pojawienie się zamiennika od Delty
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    no to już wszystko jasne. Tylko czemu to wszystko tyle kosztuje... szczerze mówiąc zawiodłem się :

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nawrot Zobacz posta
    Początkowo byłem święcie przekonany że lampa ma 'dziurkę'
    580 mark II ma gniazdo PC
    Ostatnio edytowane przez mkwiek ; 19-06-2007 o 16:58 Powód: niedopatrzenie moje :)
    I am FX

Domyślnie

aby nie powielac watkow
    czy moge wyzwolic zdalnie lampe 580 II za pomoca radiowego wyzwalacza od lamp blyskowych? zachowam wtedy TTL?
    musialbym zrobic przejsciowke maly jack-gniazdo PC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    czy moge wyzwolic zdalnie lampe 580 II za pomoca radiowego wyzwalacza od lamp blyskowych? zachowam wtedy TTL?
    musialbym zrobic przejsciowke maly jack-gniazdo PC
    raczej nie da rady zachować ttl - wyzwalacz radiowy po prostu nie przesyła informacji potrzebnych do zadziałania ttl. Na odbiorniku i nadajniku nie ma nawet odpowiednich pinów.

Jeszcze jedna sprawa, którą zauważyłem przy zdalnym wyzwalaniu lamp EX (bo też kombinowałem z różnymi kabelkami, wyzwalaczami - samo zwarcie głównego kontaktu i tego bocznego, schowanego w sankach niestety lampy nie wyzwoli - przynajmniej nie wyzwala 420EX... Trzeba zewrzeć główny kontakt + dwa prawe (zakładając, że główny = górny) + oczywiście boczny, w sankach. Wtedy lampa ruszy, oczywiście jako manualna. Postaram się odnaleźć linka gdzie jest to ładnie opisane.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów