Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wlasnie dlatego ruszylem ten problem Rzucilo mi sie w oczy w paru miejscach, ze ludzie uparcie sie trzymaja przekazywania odleglosci z obiektywu podajac to jako warunek

E-ttl to przedewszystkim nowy pomiar.
    Gdzies widzialem opis w jaki sposob aparat porownuje przed i po co bylo i jak potem to interpoluje, ale to juz mozna olac bo nieciekawe...

Odleglosc ostrzenia generalnie to tam jest juz taki bonus raczej opcjonalny (i to mocno).

Biorac obiektyw i lampe z body z e-ttl do body z e-ttl II (nawet jak obiektyw nie przekazuje odleglosci ostrzenia do body) i tak oswietlenie z lampa bedzie wygladac lepiej i automat sprawdzi sie w wiekszej liczbie sytuacji przy body z e-ttl II z powodu porownywania swiatla zastanego w stosunku do swiatla z lampy.

W praktyce pasowalo by wziac dwa body, np. 10d i 20d i sprawdzic co i jak w roznych sytuacjach z ta sama lampa i obiektywami Ale do tej pory wszyscy mowia ze nawet na wbudowanej lampce jest lepiej.

Generalnie uzywania lampy sie trzeba nauczyc. "Lata praktyki" to najlepsza metoda.
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Coz... wyglada na to, ze wszyscy sie w wiekszym/mniejszym stopniu mylili... Vitez rowniez ;-)
    Przeczytaj moj pierwszy post.
    Nie rozumiem dzieciecej radosci "a Vitez siem pomylil nanana" .

Mi glownie chodzilo o to (patrz na temat watku) ze E-TTL II to funkcja body a nie lampy i w tym sie nie pomylilem 8) - bo to najwazniejszy element by E-TTL II dzialal i by ludzie nie pytali sie "czy musze kupic 580EX by miec E-TTL II z 20D" . Reszta to sugestie i domysly, a nie powod do glupiej radochy "a Vitez sie pomylil" .
    Ty tez sie pomyliles... ale ja wcale nie odczuwam z tego powodu az takiej radochy by ci to wytykac :P , wiec miarkuj swoje wytykanie wszystkich moich pomylek... bym i ja tak nie zaczal, w dzieciecym stylu : oko za oko, wytykac , bo mnie to zaczyna po prostu wkurzac - takie wyszukiwanie na sile moich pomylek jakbys chcial obalic jakis nieistniejacy mit nieomylnosci moderatorow/Viteza - taka sobie misje przypisales tu na forum? Naprawde uwazasz ze to rozsadna i warta wysilku misja? Wyluzuj kavoo z tym troszke bezsensownym wyszukiwaniem i wytykaniem moich bledow, OK ? Prosze?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez - polecam uwazna lekture mojego posta:

wyglada na to, ze wszyscy sie w wiekszym/mniejszym stopniu mylili
    a zwlaszcza
    ;-)
    na koncu po odniesieniu sie do ciebie.

No, chyba ze naprawde z tak duzym trudem przychodzi ci odroznienie zartu od ironii... jesli tak to daj znac, nastepnym razem pomine cie w swoich odpowiedziach.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Proponuje odkleić ten wątek, a Kuchatek napisze nowy, który się podklei. Będzie czytelniej i bardziej elegancko.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mozna i tak...
    W sumie po przeczytaniu tego tekstu widac ze robilem 3 rzeczy na raz i jakos nieskladnie napisalem te posty
    ...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów