Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !

Chcialem tylko zwrocic uwage i obalic ten durny stereotyp wiazania obslugi
    E-TTL II tylko z lampa 580EX :/ .
    E-TTL II to funkcja BODY a nie lampy - jesli wasze body ma w instrukcji
    wpisane ze obsluguje E-TTL II to wcale nie musicie wykosztowywac sie na
    najdrozsza lampe Canona :/ .

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze tytulem sprecyzowania ;-)

1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
    2. To, ze body lub lampa posiada funkcje E-TTL II jeszcze nie znaczy, ze zestaw bedzie w tym trybie pracowal - do tego potrzebny jest jeszcze obiektyw przekazujacy do body informacje o odleglosci ostrzenia.
    3. Nawet, jesli beda spelnione powyzsze warunki nie jest wcale powiedziane, ze zestaw bedzie pracowac w trybie E-TTL II :P

------
    EDIT:

Dodam tylko, ze do do pracy np. 580EX w E-TTL II potrzebne jest body umozliwiajace prace w trybie E-TTL II ;-)

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

I badz tu czlowieku madry, gdzie tu jest prawda?

Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu
    No ręcę opadają normalnie... _Źle_Ci_się_wydaje. Jak sobie wyobrażasz informacje o cropie a szczególnie temperaturze barwowej w korpusach analogowych które E-TTL II posiadają ?

[ Dodano: 13-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez eternus
    I badz tu czlowieku madry, gdzie tu jest prawda?
    To co pisał Vitez stwierdzenie, nie próba polemiki...

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
    No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie najbardziej z tego wszystkiego zastanawia fakt, ze w wielu tekstach odnoszacych sie do E-TTL II czytalem, ze body musi byc "E-TTL II compliant". moze moja znajomosc jezyka angielskiego nie jest perfekt, ale w moim rozumieniu okreslenie "E-TTL II compliant" oznacza, ze okreslone body jest w stanie wspolpracowac z lampa w trybie E-TTL II, a nie odwrotnie (compliant - usluzny, ulegly, ustepliwy).

A najwiecej ludziom w glowie namieszal sam Canon, wpisujac w specyfikacje 580EX tryb E-TTL II ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dla wszystkich chcących sie czegoś dowiedzieć polecam linki i informacje zawarte na tym forum

szczególnie polecam pełne wyjaśnienie działania E-TTL i całej filozofii oświetlenia lampą błyskową dla systemu EOS na tej stronie

a dla leniwych cytuję wprost:
    "To summarize, there are two important points to keep in mind. First, E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body. And second, while E-TTL II does use distance data when it’s available and when it’s appropriate (eg: when using direct non-bounce flash), it doesn’t prevent you from using older lenses.

Camera units which support E-TTL II:
    EOS 1D mark II, EOS 30V/33V/7S/Elan 7N/Elan 7EN.

Flash units which support E-TTL II:
    All EX series Speedlites: 220EX, 380EX, 420EX, 550EX, MR-14EX, MT-24EX."

miłej lektury
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
    Ja tam bez granicznie im nie ufam. Tzn. wiekszosc nie ufam w ogole. Ale Ci byli wyjatkowi
    A tak na powaznie, to w niektorych dyskusjach, jakie z nimi prowadzilem, to mialem wrazenie, ze nie mala wiedze maja. No albo, ja jestem takim ignorantem, ze mi sie tylko wydawalo - wszystko mozliwe
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body.
    Podejrzewam Kavoo ze ten cytat zadaje klam twojemu twierdzeniu .
    E-TTL II to funkcja body tylko i wylacznie. Jesli body jej nie ma, to nie istnieje lampa ktora "ma funkcje E-TTL II" i bedzie naswietlala zdjecia jak z E-TTL II niezaleznie od body do ktorego bedzie przypieta :P

Czyli by dzialal E-TTL II to:
    1. Body MUSI miec E-TTL II
    2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
    3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).

Jesli punkt 1 jest niespelniony to nie ma E-TTL II. Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II.

580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL II podpieta np do 10D - to po prostu nowy standard specyfikacji i pewnie kazda lampa EX powinna miec taki dopisek - ze wspiera E-TTL II a nie ze daje magicznie ta funkcje body .

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czyli by dzialal E-TTL II to:
    1. Body MUSI miec E-TTL II
    2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
    3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).
    Prawie dobrze, na "trzy z dwoma" zasluzyles ;-) Tyle, ze do tego, zeby E-TTL II dzialal, spelnienie jeszcze jednego warunku jest niezbedne :P

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów