Jak chcę użyć dwa filtry UV (Skylight) + polar, to w jakiej kolejności nakręcam na obiektyw? Czy kolejność ma tu znaczenie?![]()
Jak chcę użyć dwa filtry UV (Skylight) + polar, to w jakiej kolejności nakręcam na obiektyw? Czy kolejność ma tu znaczenie?![]()
20D || Sigma 18-50/2.8 EX DC || Sigma 70-300/4-5.6 APO DG MACRO
Minolta 700si || Minolta 28-105/3.5-4.5 || Sigma 70-300/4-5.6 APO MACRO
Moje fotki: onephoto, plfoto, obiektywni, trekearth
Teoretycznie to nie ma znaczenia.
Praktycznie to:
- jak ci wygodniej
- jak najmniej filtrow na raz bo kazda warstwa szkla psuje jakosc (czyli jesli masz czas to zdejmij UV przed zalozeniem polara/szarego/polowki i na odwrot itp)
- ja UV nosze prawie zawsze wiec co tam chwilowo potrzebuje to nakrecam po prostu na UV.
Aha... i ja uzywam UV zwyklego a nie Skylight, jakos bardziej neutralny mi sie wydaje a sluzy tylko ku ochronie (przed pazurami kotow, przed szkodliwymi zwiazkami w blocie/sniegu/wodzie itp :P ).
Ja używam Skylight, bo najczęściej robie zdjęcia w górach (wysoko). Nie zdejmuje go - mam pieska, który sprawdza wszystko noskiem![]()
Wygodnie byłoby zakładać jeden na drugi. A utrata światła przy polarze?
dodam tylko ze jak polar bedzie na wierzchu to latwiej bedzie Ci nim krecic.
No to wkleję tu taki link, polecam go amatorom UV.
http://www.fotopolis.pl/index.php?go...a=6&e=2653
Wiele jest takich linkow, dyskusji na ten temat itp. Jedne mniej, inne bardziej konkretne... ale to tak jak z dyskusja "softbox czy parasol" albo ogolniej "Canon czy Nikon" - wszystko wg gustu i potrzeb. Ja potrzebuje miec filtry na szklach i ich bez obaw uzywam :PZamieszczone przez BrainDamage
jestem zupełnym laikiem w tej dziedziniei mam może dla wszystkich banalne pytanie, ale interesuje mnie czy kolejność montażu filtrów na obiektywie ma jakieś znaczenie,jeżeli tak to jaka jest kolejność.Drugie pytanko to: czy jeżeli założymy 2 takie same filtry to podwaja to efekt i czy ma to wogóle jakiś sens.