Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 76 z 76

Wątek: kolejność filtrów

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta
    czytalem juz jeden wątek o kolejnosci filtrów tutaj na forum
    to dlaczego zakładasz nowy, a nie dopiszesz się do istniejącego?!

to jest wyraźnie napisane w regulaminie (pkt 3.)
    http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

ale zgubilem sie w wypowiedziach...
    jesli chcialbym uzyc obydwu to w jakiej kolejnosci je założyc...
    pogubiłeś się, bo to generalnie jest głupota, żeby łączyć polar z UV.

Polara się używa gdy go potrzeba, a UV w cyfrze to jest tylko "ozdoba" i ewentualnie jako "ochronny".
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

yozz84
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    to dlaczego zakładasz nowy, a nie dopiszesz się do istniejącego?!

to jest wyraźnie napisane w regulaminie (pkt 3.)
    http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

pogubiłeś się, bo to generalnie jest głupota, żeby łączyć polar z UV.

Polara się używa gdy go potrzeba, a UV w cyfrze to jest tylko "ozdoba" i ewentualnie jako "ochronny".
    co do zakładania tematu przepraszam... moj błąd

co do drugiej czesci: forum jest po to zeby pytac i wyjaśniac wiec nie pisz proszę ze to "głupota" tylko wyjaśnij dlaczego sie nie powinno tak robic i kiedy uzywac danego filtru skoro piszesz ze używa sie go gdy potrzeba...

piszac głupota do tego bez argumentów dlaczego tak jest obrażasz mniej doswiadczonych któzy chce sie czegos nauczyc...

a wiec: kiedy uzywac filtru cpl - polaryzacyjnego ?

i drugie dodatkowe pytanie: kiedy i jak uzywac osłony przeciwslonecznej - tulipana a kiedy jest to odradzane?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

co do drugiej czesci: forum jest po to zeby pytac... wyjaśnij dlaczego sie nie powinno tak robic...
    jak większość początkujących - mylisz forum z infolinią.
    forum jest dyskusyjne - do dyskusji, a nie do odpowiadania na pytania...

przeczytaj sobie ten wątek z którym to skleiłem, a wszystkiego się dowiesz.

nie pisz proszę ze to "głupota"...
    piszac głupota do tego bez argumentów dlaczego tak jest obrażasz mniej doswiadczonych któzy chce sie czegos nauczyc...
    zauważ że nie było to skierowane osobiście do nikogo, ale jeśli mimo to czujesz się urażony - przepraszam.
    Zatem nazwij sobie to jak chcesz: bzdura, bezsens, ... (mam nadzieję, że to juz nikogo nie obrazi).

wyjaśnij kiedy uzywac danego filtru skoro piszesz ze używa sie go gdy potrzeba...
    a wiec: kiedy uzywac filtru cpl - polaryzacyjnego ?
    jest PRZYKLEJONY wątek, w TYM DZIALE, jeden temat powyżej - otwórz oczy!
    http://canon-board.info/showthread.php?t=32938

kiedy i jak uzywac osłony przeciwslonecznej - tulipana
    kiedy chcesz, listkami do przodu.

a kiedy jest to odradzane?
    nie znam przeciwskazań.

EDIT:
    przypomiało mi się - kiedyś w konfiguracji EOS 50 + EF 24-85 (na szerokim kącie) przy użyciu wbudowanej lampy osłona przysłoniła część swiatła i w efekcie rzuciła cień mocno widoczny na zdjęciu.

Tak więc trzeba sprawdzić zachowanie osłony przy fotografowaniu z wbudowaną lampą.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciekawy temat, zapowiadało się nieźle, ale jak zwykle przy filtrach zeszło na dyskuję na temat "o wyższości stosowania lub niestosowania UV" temat znany i chyba nic więcej się już w tym temacie nie dowiemy.
    Odgrzewam temat ale bez UV czy ktoś testował kombinację ND lub połowki z polarem przed ND lub polarem za ND ? jakieś różnice widoczne gołym okiem?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Ciekawy temat, zapowiadało się nieźle, ale jak zwykle przy filtrach zeszło na dyskuję na temat "o wyższości stosowania lub niestosowania UV" temat znany i chyba nic więcej się już w tym temacie nie dowiemy.
    Odgrzewam temat ale bez UV czy ktoś testował kombinację ND lub połowki z polarem przed ND lub polarem za ND ? jakieś różnice widoczne gołym okiem?
    nie testowalem, ale moge przetestowac. bardzo pilnie potrzebujesz?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dzięki, ja po prostu zakładam polara (jeśli zakładam) najbliżej obiektywu czyli nie tak jak zalecają, ale tak mi wygodnie, sprawdzałem raz! jak na razie na odbiciu w wodzie czy widać efekty - i widać jak diabli - czyli polaryzator działa (bo czemu miałby nie działać), po prostu zastanawiam się co tracę i czy coś rzeczywiście tracę robiąc to niezgodnie z zaleceniem, testować specjalnie nie musisz bo i tak kolejności nie zmienię (bo nie bardzo mogę, mam tylko nakręcanego polara). Z drugiej strony Cokin ma właśnie takie ustawienie polara blisko obiektywu czyli też niezgodnie z tym co wyczytałem . Streszczając wyczytałem że "polar powinien być przed innymi filtrami" i zastanawiam się jakie konsekwencje są jak jest odwrotnie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów