Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Wielkoćć matrycy a ryzyko poruszonego zdjęcia

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak sobie czytam dla rozluźnienia ten wątek i wg mnie cos jednak jest chyba na rzeczy. Takie samo drgnięcie/przesunięcie na 30d i 5d spowoduje oczywście to samo co do wartości bezwzglednej przesunięcie obrazu na matrycy, jednak gdy zrobimy odbitki o tym samym rozmiarze z obu takich kadrów to poruszenie powino być bardziej widoczne w przypadku 30d bo proporcjonalnie do wielkości odbitki będzie ono większe.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ten watek jest bardzo poruszajacy ;-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wibrujący i wstrząsający. Ale nie zmieszany.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja jestem poruszony tym wątkiem

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    W jaki sposób ogniskowa może wpływać na poruszenie? (...)
    Na "książkowe" poruszenie ma wpływ kąt widzenia aparatu, na który wpływ ma wielkość matrycy i odległość obrazowa.
    Jakbym był złośliwy poprosiłbym Cię o sfotografowanie z ręki tego samego przedmiotu z tej samej odległości przy czasie np 1/30 s i ogniskowych 18 i 200mm
    A "książkowe" poruszenie które cytujesz nie uwzględnia przypadku, który opisujesz dalej, bo przy makrofotografii np 1:1 do poruszenia dochodzi składowa równoległa do płaszczyzny matrycy, na którą nie ma wpływu kąt widzenia, a tylko przesunięcie liniowe. Przy skali 1:1 przesuwając aparat o 1mm równolegle do płaszczyzny matrycy będziesz miał na niej dokładnie takie samo przesunięcie
    Ja jestem prawie wzruszony już...
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

No, jeśli bylibyśmy bardziej precyzyjni, to należałoby rozważyć kilka wersji poruszenia:

1. Poruszenie stricte "góra-dół" w pionie.
    2. Poruszenie stricta w poziomie.
    3. Hybryda pion-poziom z większym udziałem pionu.
    4. Hybryda pion-poziom z większym udziałem poziomu.
    5. Hybryda pion-poziom - udział taki sam.

I każdy przypadek rozpatrzyć oddzielnie.
    Należałoby jeszcze przyjąć prędkość i aplitudę poruszenia. Zakładać że prędkość jest stała, z przyśpieszeniem itp, itd.

Można by było niezłą pracę doktorską napisać na ten temat

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Ano... I w tym świetle wyprowadzenie tego wzoru o którym pisałeś wcześniej już nie wydaje się takim prostym zadaniem
    PS Jak się zaczniemy zgadzać, to moderatorzy zaraz zamkną wątek
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Ano... I w tym świetle wyprowadzenie tego wzoru o którym pisałeś wcześniej już nie wydaje się takim prostym zadaniem
    Aczkolwiek nie jest niewykonalne - jak będzie duży upał i dogrzeje mi bardzo słońce to może spróbuję coś wyprowadzić

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Question trochę z innej beczki ale również na temat

a ja mam (głupawe?) pytanie odnośnie właśnie wielkości matrycy a czasu naświetlania:

kiedyś czytałem sobie kultularnie w gazecie o wystawie fotografii człowieka (oczywiście nazwiska nie pamietam) który robił zdjęcia głównym ulicom miasta w środku dnia ale na zdjęciach nie było ani jednego człowieka czy samochodu. używał średniego formatu i długich czasów naświetlania.

tak więc - jeżeli dobrze rozumuję - większa matryca = więcej światła do naświetlenia tego samego obrazu niż na klatce np. 135
    [zakładam że człowiek nie używał czegoś ze światłem rzędu 45 albo 90 :]

odnosząc to do cyfrówek - w kompaktach (zakładamy wszędzie to samo iso) potrzeba mniej światła na mniejszą matrycę niż na np. FF czy APS-H czy APS-C aby naświetlić to samo zdjęcie..

..źle rozumuję?

in film we trust

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    No właśnie. Np w wątku o nowym marku 3 jest już prawie tysiąc postów, z czego setka o wspaniałym podglądzie na żywo a ze dwie setki o cudownej rozpiętości tonalnej (choć akurat obie te rzeczy to żadna nowość ). Zaczynając od piątej podstrony trudno znaleźć coś nowego. To się nazywa zakuwanie wiedzy. Na blachę
    Kwestia jest nie w ilosci postow na ten sam temat a w jakiej ilosci watkow te posty sa rozsypane. Poki o nowym Marku nie rozlazi sie poza jego watek to OK - nie ma balaganu. A o dualizmie cropa juz bylo co najmniej nascie watkow ale co jakis czas ktos swiezy musi sypnac "czy crop wplywa na poruszenie" i co mniej lub bardziej madrzy musza sobie skoczyc po raz kolejny do gardel .

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów