Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 70-200 f/2,8 L - Dziwna sprawa

Dopiero zaczyna

Domyślnie 70-200 f/2,8 L - Dziwna sprawa

Witam.
    Nie używałęm swojej 70-200 f/2,8 L przez 1,5 miesiąca- leżałą sobie w torbie, a gdy ją wczoraj podpięłem, zauważyłem, że posiada jakiś zwiększony opór w pierścieniu zmiany ogniskowej na krótkim końcu 70mm. Czy to normalne? Możliwe, że nie wiem, np smar przez 1,5 miesiąca nieużywania sobie troche gdzieś spłynął i nie smaruje teraz dobrze?? Nie wiem, czy ma to jakąś szkodę dla obiektywu. Chciałbym również zauważyć, że dalej, przy ogniskowej 100-200mm chodzi bez takiego zwiększonego oporu..?? Co się dzieje? Czy mam coś robić?
    30D + BG-E2, EOS 3 + Drive Booster + Canon 70-200 f/2,8 L, Canon 85 f/1,8, Canon 18-55 f/3,5-5,6 II, Canon 50 f/1,8 II, Sigma 17-70 f/2,8-4,5, Extender 2x, Zenitar 16mm Fisheye, 2x Helios M
    , 580EX, Velbon 540CX, Rainox 250 DCR, troche kart, teł, cdn..

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

trudna sprawa, te biektywy nie powinny mieć takiego czegoś i po kilku latach, hm - może poszukaj drugi taki sam obiektyw i daj komuś postronnemu do przetestowania może sie tylko tak wydaje.
    ale jeśli tak jest to musiało coś w try by wpaść, nie chce krakać ale jeżeli widziałem takie drobne zgrzyty i nieścisłości w pracy obiektywów to kończyło sie całkowitym ich zablokowaniem. jeśli to nie ustaną i po jakimś czasie to tylko serwis.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hehe, ale to nic nie zgrzyta, hmm.. rano wziąłem teraz obiektyw do ręki i już jest lepiej.. Ale to jeszcze nie to.. Dziwna sprawa..
    30D + BG-E2, EOS 3 + Drive Booster + Canon 70-200 f/2,8 L, Canon 85 f/1,8, Canon 18-55 f/3,5-5,6 II, Canon 50 f/1,8 II, Sigma 17-70 f/2,8-4,5, Extender 2x, Zenitar 16mm Fisheye, 2x Helios M

Początki nałogu

Domyślnie

Spróbuj potrząsnąć i posłuchać czy coś nie lata, możesz też delikatnie (! - słaba zębatka) spróbować pokręcić pod kątek (dół i góra), wtedy może będzie wiadomo coś więcej

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wg mnie zdecydowanie powinienes odlozyc to szklo z powrotem do torby albo najlepiej do gablotki .

A powazniej - wez sie w garsc i po prostu uzywaj. I w onanizmie sprzetowym trzeba miec jakis umiar. Skoro dziala to dziala, wiec o co ci chodzi?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie o to Vitez chodzi, nie używałem go w tym czasie, bo akurat nie był mi potrzebny, robiłem głównie portrety, a do tego mam inne szkła. Pytam, bo gwarancja jeszcze troche obowiązuje, więc jeśli jest coś nie tak to niby czemu miałbym tego w tym czasie nie naprawić??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S. 2 Zobacz posta
    Pytam, bo gwarancja jeszcze troche obowiązuje, więc jeśli jest coś nie tak to niby czemu miałbym tego w tym czasie nie naprawić??
    Jest nie tak - slij do serwisu skoro masz na gwarancji. Przynajmniej bedziesz spokojniejszy i za darmo ci napisza ze wszystko jest w porzadku .

Początki nałogu

Domyślnie

Lepiej dmuchać na zimne, jak ostatnio zbagatelizowałem podobne oznaki skończyło się na serwisie bo latająca śrubka zablokowała mi cały mechanizm w zakresach 70-135

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

no jak na gwarancji to inna sprawa wysyłaj - zapłacisz za przesyłke troche ale to i tak sie opłaci jakbyś chcia sprzedać to mozesz pokazać papiery ze tego lata obiektyw jest sprawny - o nóż coś znajdą jaiś głupi paroch niewiadomo co i wystarczy przedmuchać i bedzie wzystko ok

Domyślnie

Jeśli to niewielki opór, to może jest to kwestia
    temperatury - ostatnio mamy niezłe upały, więc wystarczy,
    że któryś element wewnątrz jest mocniej spasowany
    i w takich temperaturach już będzie inaczej pracował.

Piszesz, że rankiem jest lepiej i to może potwierdzać tę teorię.
    W nocy i rano jest przecież znacznie chłodniej niż w ciągu dnia.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jest nie tak - slij do serwisu skoro masz na gwarancji. Przynajmniej bedziesz spokojniejszy i za darmo ci napisza ze wszystko jest w porzadku .
    Żytnia czasem potrafi leczyć fobie użytkownika sprzętu
    starą sprawdzoną metodą - boli noga, to walnij jegomościa w łeb... ;-)
    Z tym, że w ich wykonaniu wygląda to tak, że po odbiorze obiektywu
    znajdziesz pod soczewką włosa lub paprocha... a wówczas dziwny opóry w pierścieniu
    przestanie się dla Ciebie liczyć... ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów