Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zoom do 30D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Zoom do 30D

Cze,
    Mam pytanie a'propos obiektywu tele do 30D. Chodzi mi o opinie na temat dwoch na ktore natknalem sie przegladajc forum i nie tylko:

1. Canon EF 70-210mm f/4 MACRO
    2. Cosina 70-210 f/2.8-4.0 AF

wczesniej bralem pod uwage Sigme 70-300 APO macro, ale wolny AF troche ja dyskryminuje bo czasem robie zdjecia na rajdach i wtedy to jest problem.
    Jaka jest wasza opinia na temat w/w szkielek ?
    Cosine mozna dostac nowa, Canona z drugiej reki, na ebay'u np.
    Grzegorz

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

cosina zoom ? pfu

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g_w Zobacz posta
    1. Canon EF 70-210mm f/4 MACRO
    Jeśli chcesz mieć szybki AF, to poszukaj Canon 70-210mm ale ze zmiennym swiatłem f/3,5-4,5 oraz napędem USM.
    konkretnie ten:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...0210mmf3545USM

Załącznik 2963

2. Cosina 70-210 f/2.8-4.0 AF
    wczesniej bralem pod uwage Sigme 70-300 APO macro, ale wolny AF troche ja dyskryminuje
    Jesli AF Sigmy jest dla Ciebie za wolny, to o Cosinie zapomnij natychmiast i na zawsze.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Nie widzialem nigdzie testow tej Cosiny a jedynie opinie ze jest ostra. OK w takim razie pod uwage jej nie biore. Co do Canona sprawa otwarta Jakos super szybki AF nie musi byc, chodzi mi o optimum miedzy cena, jakoscie i szybkoscia AF w szkle. I nie biore pod uwage L, bo sa za drogie.
    I w mojej opinii nie wykorzystam mozliwosci szkla, wiec po co wydawac az tyle...
    Grzegorz

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli szkoda ci ok. 2kzł na eLke 70-200/4 (super wykonanie, optyka i szybkość AF w rozsądnej cenie) to po co inwestować w 30D i oszczędzać na szkłach. I czegobyś nie kupił, jeśli potrzebujesz tego zakresu od w.w. eLi nie uciekniesz. Lepiej odczekać, dozbierać i kupić raz a porządnie. A taak masz niezłe body i nie wykorzystujesz jego podstawowych zalet (szybkość i AF).
    A jeśli body jeszcze nie kupiłeś, to kup 350 lub 400 (ten ostatni ma podobno znzcznie szybszy i pewniejszy AF, a to liczy sie przede wszystkim na rajdach) i dozbieraj do lepszej optyki.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    Jeśli szkoda ci ok. 2kzł na eLke 70-200/4 (super wykonanie, optyka i szybkość AF w rozsądnej cenie) to po co inwestować w 30D i oszczędzać na szkłach. I czegobyś nie kupił, jeśli potrzebujesz tego zakresu od w.w. eLi nie uciekniesz. Lepiej odczekać, dozbierać i kupić raz a porządnie. A taak masz niezłe body i nie wykorzystujesz jego podstawowych zalet (szybkość i AF).
    A jeśli body jeszcze nie kupiłeś, to kup 350 lub 400 (ten ostatni ma podobno znzcznie szybszy i pewniejszy AF, a to liczy sie przede wszystkim na rajdach) i dozbieraj do lepszej optyki.

Podpisuję się pod tym wszystkim w co można wsadzić coś czym można się podpisać !!!!
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał

Domyślnie

jestem tego samego zdania co jarekA - optyka, optyka jeszcze raz optyka!
    Foto Epoka

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Body juz jest, do tego Tamron 17-50, i jakby sie dalo cos na teraz z tele to by bylo ok. Fotografia to nie moje jedyne hobby wiec jak kiedys bede mial wiecej kasy to sciagne moze L z USA bo widze ze tam za 500$ moge obiektyw kupic. a na chwile obecna szukam czegos tanszego. Po prostu 70-210 Canona jest calkime calkiem moze go gdzies uda sie znalezc za rozsadne pieniadze bo optycznie powienien wydolic.
    350 i 400 maja za male puszki. Mialem 300D i bylo ok, byla mozliwosc tanio zmienic body to czemu nie, puszka solidna a o to glownie chodzilo. jakby 400D bylo tych rozmiarow to bym je wzial..
    Grzegorz

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Po prostu 70-210 Canona jest calkime calkiem ....
    Zwróć tylko szczegolną uwagę, bo 70-210 Canona są, a właściwie były dwa:
    1) zoom typu "puzon" (przesuwany) ze stałym światłem f/4
    2) zoom z pierścieniem do zmiany ogniskowej, ze światłem zmiennym f/3,5-4,5 i autofokusem z napedem USM.

tu je możesz zobaczyć:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...28L/index1.htm

Oba te modele nie są już produkowane, mozna dostać tylko z drugiej ręki i najciekawsze jest to, że wbrew powszechnej regule lepszy jest ten ze światłem zmiennym!
    Ot, taki wyjątek od reguły :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Smile

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Zwróć tylko szczegolną uwagę, bo 70-210 Canona są, a właściwie były dwa:
    1) zoom typu "puzon" (przesuwany) ze stałym światłem f/4
    2) zoom z pierścieniem do zmiany ogniskowej, ze światłem zmiennym f/3,5-4,5 i autofokusem z napedem USM.

tu je możesz zobaczyć:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...28L/index1.htm

Oba te modele nie są już produkowane, mozna dostać tylko z drugiej ręki i najciekawsze jest to, że wbrew powszechnej regule lepszy jest ten ze światłem zmiennym!
    Ot, taki wyjątek od reguły :-)
    Podobno jest to protoplasta 70-200 F/4L i optycznie mało od niej odbiega. jedyna wada to wysuwający się tubus.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów