Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Martwy pixel?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Cytat Zamieszczone przez Mariuszos
    Martwy piksel zawsze jest czarny.
    To dziwne. Tutaj napisali, że to jasna plama z czerwoną obwódką
    Czy może to jakoś ktoś wyjaśnić? Czemu jasny, przecież to nie negatyw? Jakiś inteligentny procesor? I czemu na obrazkach to było wiele pikseli? Tak kiepsko interpoluje aparat z RAWa?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

"I see dead pixels..." ;-)
    Zauważyłem, że na każdym zdjęciu w tym samym miejscu wychodzi mi czerwona kropka (wiem, to jest hot, a nie dead pixel ;-) ). Może w oryginale nie jest duża, ale po obróbce zdjęcia staje się bardziej widoczna. Czy jest jakiś sposób prócz serwisu i każdorazowego retuszowania, aby ją usunąć?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

@Arek
    ostatnio był post o automapowaniu matrycy w 350D, poszukaj może to działa też z 20D...
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Dzisiaj w moim 5d robiłem test na hot pixele ( pod wpływem jednego wczorajszego zdjęcia na którym zauwazyłem niebieską plamke )i na 15 zdjęc testowych różne czułości i czasy na jednym zdjęciu wyszł mi - 5 hot pixeli 0dead ) Problem jest taki że te pixele sa w jednym punkcie i czasmi troche wkurzające jest ich oglądanie. Nie wiem co robiić czy próbowac wymienić aparat na inny (moge to zrobić w ramach renkojmi ale może być jeszce gorzej bo w sumie 5 hotów to nie tak duzo albo olać sprawe i dać kiedyś tam do zamapowania ewentualnie robić to samemu w PS jak już wyjdą na zdjęciu )
    Na domiar złego ( a w zasadzie dobrego aparat idealnie wspólpracuje z moimi szkłami zero BF FF i naprawde wolał bym go nie podmieniac ale plamka jest wkurzająca )

Jdyne co mnie denerwuje to zagęszczenie jakby były porozrzucane to wogóle bym się tym nie zajmował ( prawdopodobnie nawet bym nie zauważył )

jak to wyglada w praktyce na zdjęciach oto przykład:

https://www.netpark.pl/~pawel/public.../sejd0176a.jpg

(Lewa przednia łapa psa u dołu oczywiście pełne powiększenie )

CO o tym myslicie da się żyć czy trzeba walczyć o nowy sprzet ( teoretycznie lepszy ) ??
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 28-06-2007 o 22:28

Coś już napisał

Domyślnie

A lepiej i przyjemniej nie będzie jakoś zawitać/wysłać puszki do serisu na mapowanie? Zrobią to praktycznie od ręki a Ty pozbędziesz się problemu.
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    Nic. Gwarancja tego nie uwzgledni. No chyba ze jest to skupisko pikseli bo jesli jeden to nie ma szans. A jakie byly parametry zdjecia jesli mozna? To tez wazne.
    Bzdura. Poszukaj innego mojego wątku. Z powodu 2 (słownie: DWÓCH) świecących pikesli, Canon wymienił mi całą matrycę, OSTATNIEGO DNIA GWARANCJI.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może battla zróbmy na najlepsze zdjęcie dekielka od spodu ?

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

a ja wczoraj robiąc zdjęcia księżyca odkryłam w swoim 5-dniowym 400D 4 hot piksele, weryfikując to potem na komputerze doszło jeszcze ok. 17 hot pikseli (z czego może 3 są białe a pozostałe czerwone lub bladoczerwone). odpaliłam Dead Pixel Test i program stwierdził 60 hot i 250(sic!) dead pikseli.

i teraz tak, skoro aż tylu ich nie widzę, to zgaduję, że jest to ilość potencjalnych pikseli, które mogą z biegiem czasu i używania przeobrazić się w bardziej widoczne hot lub dead. odsyłać aparatu do sklepu mi się nie uśmiecha (choć wciąż trwa rękojmia) - bo jaką mam gwarancję, że mi sprzęt wymienią na mniej "wadliwy"? raczej żadną.
    mogę więc:
    1) spróbować opisanej na dpreview metody z wyjęciem akumulatora i automapowaniem matrycy;
    2) odesłać na Żytnią albo będąc w Warszawie zahaczyć o serwis osobiście.
    -czy mapowanie i przy okazji czyszczenie matrycy zrobią mi na miejscu?
    -czy taki pomiar hot/dead pikseli przez programik jest wiarygodny?
    -czy wobec tego przy takiej ilości wykrytych hot i dead pikseli to się zalicza jeszcze pod mapowanie czy pod wymianę??

pozdro

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

metoda z dpreview nie zadziałała, wciąż są widoczne 4 niebieskie i sporo czerwonych i białych (choć tak jak poprzednio niezbyt intensywnych).

natomiast zadziałało włączenie w Custom Functions redukcji zakłóceń przy długich czasach naświetlania. niebieskie zniknęły! reszta pozostała.

program Dead Pixel Test jest chyba mało wiarygodny, bo przy niektórych zdjęciach dekla podaje niesamowitą ilość dead i hot pikseli, rzędu 5408:39515.

Domyślnie

dickory dare - 60hot i 250 dead to program ma tak ustawione progi

musisz zrobic zdjecie z zamknietym (dekielkiem) obiektywem
    nie wiem jakie trzeba miec parametry? im wieksze ISO tym wiecej pokaze
    im dluzszy czas, tym wiecej hotow
    co innego pokazuje jpg co innego tiff
    jakie powinno sie stosowac parametry ekspozycji?

serwis chyba mapuje za free? orientuje sie ktos?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów