Wielkie dzięki , uspokoiliście mnie.![]()
Wielkie dzięki , uspokoiliście mnie.![]()
haha..tez mnie skusilo na takie testy..wynalazlem 2 martwe pixele![]()
Dla profilaktyki zdrowia psychicznego pozwalam sobie na porade aby nie testowac martwych pikseli tak dlugo, jak dlugo nie pojawiaja sie na odbitkach (czy na monitorze w czasie ogladania).
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Witam!
Jestem tutaj zupełnienowy i nie wiem czy ktoś juz kiedyś o tym pisał czy nie.
Do testowania matrycy pod względem hot i dead pixeli mozna wykorzystać ciekawe programy, jak na przykład: http://www.starzen.com/imaging/deadpixeltest.htm
Proponuję wykonać testowe ekspozycje o róznych czasach. Wszystko zależy tez od temperatury![]()
Generalnie według mnie, hot pixele to jeszcze nie problem, bo nie zawsze są widoczne i nie przy wszystkich czułościach i exp time'ach występują. Natomiast dead pixeli matryca nie powinna miec wcale!![]()
Pozdrawiam![]()
No, ale po co szukac dead czy hot pixeli???? Jak juz tu pisano, takich rzeczy nie widac na odbitkach (chyba ze sie chce maxipowiekszenia robić) ani na zdjęciach szykowanych na www. Poza tym takiego pixela mozna bezbolesnie wyklonować w PSie, i po kłopocie.
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
a co to za roznica czy on goracy czy martwy. Dla mnie taka ze jeden sie swieci na czerwono a drugi na bialo (a niebieski to jaki to). I tyle. Tak jak ktos juz napisal: do poki taki piksel nie kluje mnie w oczy to sie nim nie przejmuje. Nie testowalem swojego aparatu pod tym katem bo po co mam sie denerwowac.Zamieszczone przez Mariuszos
Martwy piksel zawsze jest czarny. Reszta to hot pixele, czy tez martwe subpixele.
Według mnie przed/zaraz po zakupie aparatu warto wykonać taki test i dowiedzieć się jakiej jakości matrycę mamy.
A duże znaczenie ma to na przykład przy astrofoto, czym zaczynam się powoli zajmować.
to dla Ciebie wlasnie Canon stworzyl 20DaZamieszczone przez Mariuszos
![]()
Tak![]()
Piękna rzecz. Między innymi nie trzeba samemu "wydłubywać" filtra IR.
Ciekawe czy będzie dostępny w Polsce...
Pozdrawiam![]()
Canon w zapowiedzi grozil ze Japan onlyZamieszczone przez Mariuszos
.