Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: 30D z kitem 17-85 czy tylko body i .... ?

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    17-85 jak testowalem to w zasadzie na zadnej przeslonie przynajmniej u mnie nie dawal ostrych obrazow.
    Zgadzam się z tobą kolego że nie jast super ostry.. Lecz mam jedno ale,. sprawdzałeś pewnie w 100% powiększeniach.
    Sprawdzałeś kiedyś różnicę w ostrości na "normalnych" wielkościach odbitek? Bo ja nie widziałem żadnej różnicy..
    Polecam Tamrona w momencie jeśli komuś nie wystarcza ilość światła w Canonie bo tamron jest zdecydowanie jaśniejszy. Ale jak ktoś komuś odradza Canona tylko dlatego że nie jest ostry jak L-ka to bez przesady, bo nikt nie zauważy różnicy na odbitkach standardowych rozmiarów (mówie o ostrości)

uogólniając:
    Tamron - Lepsza ostrość, lepsze światło
    Canon - Lepszy AF, Lepsze wykonanie, IS

uplift
    Guest

Domyślnie

Dzięki za dotychczasowe informacje.
    Jak postrzegacie Tamron 17-50 vs Sigma 17-70 ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta
    Zgadzam się z tobą kolego że nie jast super ostry.. Lecz mam jedno ale,. sprawdzałeś pewnie w 100% powiększeniach.
    Sprawdzałeś kiedyś różnicę w ostrości na "normalnych" wielkościach odbitek? Bo ja nie widziałem żadnej różnicy..
    Polecam Tamrona w momencie jeśli komuś nie wystarcza ilość światła w Canonie bo tamron jest zdecydowanie jaśniejszy. Ale jak ktoś komuś odradza Canona tylko dlatego że nie jest ostry jak L-ka to bez przesady, bo nikt nie zauważy różnicy na odbitkach standardowych rozmiarów (mówie o ostrości)

uogólniając:
    Bonku 5,
    porównując C 17-85 do innych, jak rozumiem piszesz o standardowym ustawieniu ostrości ( bez wyostrzania ) w menu oraz o odbitkach nie większych niż 15x21 ?
    Ostatnio edytowane przez uplift ; 17-06-2007 o 20:29 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

tzn standardowym.. jedynie podniesione wyostrzanie w aparacie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a co do sigmy i tamrona to zdecydowanie wziąłbym Tamrona z tej pary
    Ostatnio edytowane przez Bonku5 ; 17-06-2007 o 20:31 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No moj 17-85 byl akurat ostry.. poza jedynie 17 mm, tu byl calkowita porazka, zwlaszcza krawedzie, aberracje, gdyby nie to to bym pewnie go zostawil.

Dopiero zaczyna Awatar Robert_Ploch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam 30-ke z tymze wlasnie kitem i moge polecic. Naczytalem sie sporo niepochlebnych postow o tym szkle, ale postanowilem zaryzkowac. Sprawdzalem kilka Tamronow 17-50, pozniej podpialem kita i nie wahalem sie nawet sekundy. Moze trafilem na dobry egzemplarz, a moze caly zestaw dobrze sie dopasowal
    Nie jest to moze super szklo, ale w moim przypadku sprawdza sie lepiej niz Tamron 17-50 i 28-75. W sumie nie wiem czym ludzie sie tak zachwycaja jesli chodzi o szerokiego tamrona... Dla mnie dno...
    Jesli masz mozliwosc, to potestuj u sprzedawcy.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert_Ploch Zobacz posta
    Mam 30-ke z tymze wlasnie kitem i moge polecic. Naczytalem sie sporo niepochlebnych postow o tym szkle, ale postanowilem zaryzkowac. Sprawdzalem kilka Tamronow 17-50, pozniej podpialem kita i nie wahalem sie nawet sekundy. Moze trafilem na dobry egzemplarz, a moze caly zestaw dobrze sie dopasowal
    Nie jest to moze super szklo, ale w moim przypadku sprawdza sie lepiej niz Tamron 17-50 i 28-75. W sumie nie wiem czym ludzie sie tak zachwycaja jesli chodzi o szerokiego tamrona... Dla mnie dno...
    Jesli masz mozliwosc, to potestuj u sprzedawcy.

muszę się zgodzić z kolegą, razem ze mną znam przynajmniej 3 osoby które chwalą sobie to szkło i żyją. oczywiście eL'ka to nie jest ale zdjęcia wychodzą bardzo fajne
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Domyślnie

Do mojej trzydziestki zdecydowalem sie dokupic T 17-50, po tym jak u sprzedawcy mialem mozliwosc przetestowania jej na miejscu.

Czy jest wolny? Bez przesady.
    Co do bledow: dobrym, szybkim obiektywem tez mozesz nie trafic. Nie fotografuje F1.
    Ze jest glosny... no a strzalu migawki to moze nie slychac?

T nazywany jest wiertarka ze wzgedu na "tonacje" silnika. Uwierz mi, ze np. Sigma 70-300 APO to jest dopiero wiertarka i to ona dlugo szuka ostrosci. Tamrona kupowalem ze swiadomoscia, ze nie stac mnie na zooma z IS Canona. Postanowilem wybrac swiatlo. Oparlem sie tez na testach z sieci, w tym na Optyczne.pl i dalem sobie spokoj z ekwiwalentem od Sigmy.

...zwrocilbym tez przy okazji uwage na reklamy prasowe Tamrona i Sigmy... fotka wybrana do reklamy zooma transstandard Sigmy byla naprawde przecietna (dziewczyny na molo w Nowej Zelandii).
    Jak oni dobieraja te fotki, skoro nic w nich nie powala?
    Orzel z reklamy 500tki Tamrona ma widoczna aberrcje na "krawedziach". A ostatnia reklama 18-250 chyba przedstawia "rozmyta" Grecje i kogos na plazy. Kiepsko sie reklamuja.
    Ostatnio edytowane przez Obiektyw ; 18-06-2007 o 13:39
    ║ 50D i 30D + graty ║

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta

uogólniając:
    Nie chodzi tylko o ostrość, w porownaniu z Tamronem 28-75 (nie wiem do końca jak zachowuje się 17-50) na pierwszy rzut oka widać znzcznie lepsze oddanie kolorów i kontrast na zdjeciach. Co prawda 17-85 był moim pierwszym obiektywem z cyfrą (a więc moje umiejętności przy Tamronie były odrobinę wyższe), ale różnice w jakości małych nawet odbitek (13x18) były zauważalne nawet dla mojej żony. Trzeba jednak przyznać Canonowi lepsze wykonanie i USM - przy zdjeciach moich małych szatanów rzecz nie do przecenienia.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

uplift
    Guest

Domyślnie

Witam,
    miałem dziś możliwość wypróbowania 30D + 17-85. Niestety testy mówią prawdę ( w tym konkretnym przypadku ) . Ostrość nawet ok , ale tylko w centrum z dużym pogorszeniem im dalej na obwód. Kiepskie światło przeszkadza , gdy nie chcemy używać flasha, nawet IS nie pomógł.
    Podpiąłem na moment kit do 400 D - uff - różnica na korzyść 17-85 :-D .
    No ale to i tak małe pocieszenie........
    Natomiast samo body.......to poprostu miód !!!!
    Spróbuję teraz z Tamronem 17-50 i Sigmą

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam 17-85 i co jakiś czas noszę się z zamiarem wymiany na Tamrona, albo 17-40 L Canona. Ale problem w tym, że im dłużej go użytkuje tym bardziej się przydaje. Szeroki kąt, długi zakres ogniskowych, IS (zdjęcia ciut lepsze jak go wyłączysz). Nie jest może jasny, ale to nie obiektyw robi zdjęcia tylko fotograf.
    Obiektyw ten, jak prawie każdy ma jakieś niedostatki, ale co z tego, jak zdjęcia podobają się ludziom to nie jest wcale najgorszy (i nie drogi) wybór.
    Szybki AF, cichy i nie kręcą się pierścienie przy ustawianiu AF w automacie to dla mnie duży komfort pracy.
    No ale wybór nie należy do Ciebie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów