Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
hihi no ładnie,ale może jak dostanę lepsze szkło to będę umial je docenić,po męczarnich z tym co mam...
pentaconem made in DDR 2,8/135 jeszcze trochę się katuje i lepjej mi z nim niż z tym 38-76.
Zastanawiam się po co produkować szkła w takim zakresie ogniskowych,do niczego to...
No i jeszcze jakiś dalmierz laserowy by się przydał. Bez tego bym w teren nie ruszał.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I peryskop koniecznie żebyś mógł nawigować za pomocą gwiazd jak się zgubisz w upalne zimowe południe na pustyni Gobi
no to w takim razie jak poprawnie przetestować obiektyw, żeby chociaż przy wyborze (Tamrona, Sigmy...) coś wybrać w miarę OK
linijki, bateryjki ( tylko nie wiem na czym to dokładnie polega)
P R O T E S T U J Ę !!!!!!!!!!!!!!
Proszę nie wprowadzać kolegi w błąd. Te wszystkie porady są g.... warte.
Rzecz jest tak prosta, że aż banalna - zacznij focić ściany, a najlepiej, żeby były z cegieł (to wazne) i nieotynkowane (jeszcze ważniejsze) !!!!
A na poważnie to masz kiepski obiektyw i tyle (żeby nie powiedzieć najgorszy z możliwych). A jak będziesz miał coś lepszego to przestań wypróbowywać jego jakość i skup się na robieniu fotek.
PS. Strach pomysleć, ale ja swoich obiektywów za bardzo nie testowałem. A jeśli coś w nich jest nie tak??????
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
jarekA: sorry ale nie zdzierżyłem - najgorszy z możliwych to Ty masz styl wypowiedzi - nie wnosisz nic konstruktywnego ale krzyczysz na kolegę, który odważył się zadać pytanie... Sorry ale jako kolejny początkujący poczułem się z lekka dotknięty...
Podobny dylemat miałem niedawno i wysłałem swoją nowo nabytą Sigmę do serwisu do kalibracji. Wytłumaczcie laikowi, co takiego złego jest w tym teście z wydrukiem podziałki? Mam w nosie czy kąt to 40, 50, czy 60 stopni bo nie mam zamiaru czytać z podziałki że FF czy BF to 4,5mm ale przynajmniej widzę, gdzie ostrzy mi obiektyw. Zakładam kita a potem Sigmę i widzę wyraźnie, że mam FF. A ile to już problem serwisu... Co widzicie złego w takim podejściu?...
Jakby to bylo USA to pozwalbym Tamrona i Sigme ze po zakupie ich obiektywow narazili mnie na nerwy i cierpienia i zadalbym odszkodowania w mln dolarow (w koncu ostatnie artykuly z netu opisaly jakoby jeden z obywateli US pozwal pralnie na ponad 50 mln $$$ bo zgubila jego spodnie wiec narazila na ogromne cierpienie) . Za to ze kupilem obiektyw i nie ostrzy tak jak powinien.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
no jak gościu miał spodnie za $1000 a w kieszeni czek in blanko na $49.999.900,- to się nie dziwię
fakt faktem obiektyw lepszy by ci się przydał a leżeli chodzi o testy to mam inny sposób:
robie portret osobie stojącej au fas na pełnej dziurze z odległości minimalnego ostrzenia na maksymalnej ogniskowej, robie powiedzmy 10 zdjęć by wykluczyć pomyłkę ustawiam ostrość na źrenice oka i jeżeli na przynajmniej 50% zdjęć oko jest idealnie ostre a nie na przykład ucho albo nos to obiektyw przeszedł test ... zadbaj o to by czas był przynajmniej taki sam jak ogniskowa by wykluczyć poruszenie
poniżej mój test 85/1.8