Cytat Zamieszczone przez atlantis Zobacz posta
Pomijając macGyver że twoje zdjęcia są świetne to nic nie wnoszą do mojego tematu. Bo jak ja te swoje nieostre zmniejszę do rozmiarów twoich zdjęć i podostrzę to też będzie OK.
To nie są moje zdjęcia, specjalnie dałem nie swoje.
Ale nie o to mi chodzi. Po prostu cała ta teoria że lustrzanki mają większe, nienagrzewające się matryce więc będą robiły ostrzejsze zdjęcia okazała się nic niewarta. Chodzi mi o ten JEDEN parametr kompakcik robi OSTRZEJSZE zdjęcia niż lustrzanka. Zresztą wstrzymam się do poniediałku z wystawieniem zdjęć to zobaczycie.
Kompakt wyostrza zdjęcia programowo, podczas zapisywania ich na kartę, w lustrzance cyfrowej też można sobie ustawić żeby to robił.
I jeszcze jedno Macgyver - te zdjęcia o których mówisz robiłeś ze statywu...
A co to ma za znaczenie, przy długich czasach naświetlania nie da się zrobić ostro z ręki i kompaktów też to się tyczy.
A zresztą już wiem co mam wiedzieć - uświadomiliście mi że te typy (KITy) tak mają. Brutalnie przerwaliście mi piękne chwile gdy się łudziłem że czegoś po prostu niedopełniłem. Ten szok mogę porównać jedynie z szokiem z dzieciństwa gdy pijany ojciec wrócił z jakichś chrzcin i mówi do mnie "Synu całe życie cię z matką kłamaliśmy - Święty Mikołaj nie istnieje".
Nie przesadzaj, KIT mistrzem ostrości nie jest ale to nie znaczy że nie da sie nim robić fot.
I na koniec, skoro chcesz zobaczy moje, robione KIT-em z ręki to proszę bardzo:

Nie twierdzę że Tokiną której używam obecnie nie zrobiłbym ostrzejszych ale tym też nic nie brakuje (to co widzisz to wywołany raw, bez podbijania ostrości podczas obróbki w PSie)