Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Canon 400D Kit - zdjęcia mniej ostre niż Nikon 8700

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

1. Kompakt ma mniejszą matrycę (chodzi o wymiary fizyczne), w związku z czym przy małych przesłonach zakres ostrości jest dużo większy niż w lustrzance (komp. ma dużo większa głębię ostrości !!!) - dla większości jest to raczej wada gdyż zabiera cała frajdę z robienia portretów i fotografi detali. Dlatego jeśli chcesz żeby wszystko w kadrze było ostre stosuj raczej przesłony z zakresu f8-f11 (oczywiście w jeśli pozwalaj na to warunki oświetleniowe).
    2. Uważaj na co ostrzysz ! Najlepiej ustawić środkowy punkt AF (jest najczulszy - w 400d jak dla mnie działa rewelacyjnie) i zwracać uwagę na co ustawiamy ostrość.
    3. To nieprawda, że kompakt daje ostrzejsze zdjęcia. W kompakcie zdjęcia są wyostrzane przez oprogramowanie aparatu. Jeśli chcesz żeby 400d też tak robił musisz ustawić parametr sharpness na wyższą wartość (u mnie do zwykłych fotek 4 wystarcza w zupełnośći - ale to kwestia upodobań możesz dać więcej - nawet na maxa) - jeśli jednak chcesz lepszej jakości wyostrzaj selektywnie podczas obróbki w programie graficznym (Janusz Body dał świetną akcje do PS-a - poszukaj na forum)
    4. Zrób odbitki z kompakta i 400d - mnie kolory i przejścia tonalna przekonały na zawsze do aparatu z większą i lepszą matrycą (oczywiście przy analogu i tak wyglądałoo to lepiej - bardziej naturalnie, ale to już inny temat..)

Ogólnie to 400d to sprzęt o niesamowitych możliwościach tylko trzeba chcieć to wykorzystać. Jeśli po zastosowaniu znalezionych na forum wskazówek dalej nie będziesz zadowolony wróciłbym do nikona - najważniejsze żebyś miał satysfakcję ze swoich fotek.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 16-06-2007 o 12:19 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów