Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Canon 400D Kit - zdjęcia mniej ostre niż Nikon 8700

Mieszany widok

atlantis
    Guest

Domyślnie Canon 400D Kit - zdjęcia mniej ostre niż Nikon 8700

Witam!
    Zakupiłem do pracy Canon 400D do robienia zdjęć produktom np. karmnik w plenerze, pergola na trawniku itp. Dotąd używałem Nikona 8700. Po zakupie zaczęliśmy trochę testować aparat - poresetowałem wszystkie ustawienia do fabrycznych (zawsze tak robę po zakupie nowego aparatu) i fociliśmy na dworze około godz. 14 przy pochmurnym niebie (a więc dobre warunki do fotografowania). Fociliśmy na pełnym automacie przy różnych ogniskowych, na programach tematycznych trochę na manualu. Niestety po wgraniu zdjęć do kompa okazało się że większość zdjęć jest nieostra, jakby przymglona, tak jakby lekko poruszyć aparatem przy zbyt długim naświetlaniu. Trochę mnie to zbiło z tropu ponieważ w 8700 automat w 99 % przypadków radził sobie dobrze z ostrzeniem (wręcz powiem ze zdjęcia były "żyleta"). Dziwi mnie to tym bardziej że niektóre zdjęcia 400D też zrobił ostre - i to w dodatku poruszającego się psa przy max zoomie - dziwne. Zrobiłem więc minitest - oba aparaty ustawiłem na statywie właczyłem automaty i minimalne zoomy i zrobiłem zdjęcia tej samej scenerii (samowyzwalacz, dwór, 14.00 pochmurne niebo ISO 100) I ku mojemu zaskoczeniu ostrość w 8700 była lepsza! Kolory może w Canonie ale ostrość w kompakciku Nikona była lepsza! Zmartwiło mnie to tym bardziej że właśnie głównie o ostrość mi chodziło i głównie dlatego kupiłem 400D a nie nikona D80. W różnych testach ostrość wypadała lepiej - no i szumy (do nich się nie przyczepię bo 400D naprawdę mało szumi). Bawiłam się jeszcze na drugi dzień z filtrem polaryzacyjnym kołowym który mi został od mojej 8-letniej analogowej minolty Dynax 505 (zastosowałem redukcję), ale wrażenia te same - 50% zdjęć mało ostrych. Dopiero zaczynam zapoznawanie się z 400D - może coś przeoczyłem ale wydaje mi się że automat w dobrych i typowych warunkach oświetleniowych powinien sobie lepiej radzić. Ma ktoś koncepcję co to może być?

leon28
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atlantis Zobacz posta
    Witam!
    Zakupiłem do pracy Canon 400D do robienia zdjęć produktom np. karmnik w plenerze, pergola na trawniku itp. Dotąd używałem Nikona 8700. Po zakupie zaczęliśmy trochę testować aparat - poresetowałem wszystkie ustawienia do fabrycznych (zawsze tak robę po zakupie nowego aparatu) i fociliśmy na dworze około godz. 14 przy pochmurnym niebie (a więc dobre warunki do fotografowania). Fociliśmy na pełnym automacie przy różnych ogniskowych, na programach tematycznych trochę na manualu. Niestety po wgraniu zdjęć do kompa okazało się że większość zdjęć jest nieostra, jakby przymglona, tak jakby lekko poruszyć aparatem przy zbyt długim naświetlaniu. Trochę mnie to zbiło z tropu ponieważ w 8700 automat w 99 % przypadków radził sobie dobrze z ostrzeniem (wręcz powiem ze zdjęcia były "żyleta"). Dziwi mnie to tym bardziej że niektóre zdjęcia 400D też zrobił ostre - i to w dodatku poruszającego się psa przy max zoomie - dziwne. Zrobiłem więc minitest - oba aparaty ustawiłem na statywie właczyłem automaty i minimalne zoomy i zrobiłem zdjęcia tej samej scenerii (samowyzwalacz, dwór, 14.00 pochmurne niebo ISO 100) I ku mojemu zaskoczeniu ostrość w 8700 była lepsza! Kolory może w Canonie ale ostrość w kompakciku Nikona była lepsza! Zmartwiło mnie to tym bardziej że właśnie głównie o ostrość mi chodziło i głównie dlatego kupiłem 400D a nie nikona D80. W różnych testach ostrość wypadała lepiej - no i szumy (do nich się nie przyczepię bo 400D naprawdę mało szumi). Bawiłam się jeszcze na drugi dzień z filtrem polaryzacyjnym kołowym który mi został od mojej 8-letniej analogowej minolty Dynax 505 (zastosowałem redukcję), ale wrażenia te same - 50% zdjęć mało ostrych. Dopiero zaczynam zapoznawanie się z 400D - może coś przeoczyłem ale wydaje mi się że automat w dobrych i typowych warunkach oświetleniowych powinien sobie lepiej radzić. Ma ktoś koncepcję co to może być?
    stary, ale to chyba bylo do przewidzenia wiadomo przeciez ze nikon robi ostrzejsze zdjecia ;-) zebys chcial kupic d70, tu z ostroscia nie ma zartow, pociac sie idzie

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    stary, ...
    To jest kobieta:P

Wez instrukcie obslugi i zwieksz ostrosc zdjec "sharpnes" na maximum. Ponadto kupujac lustrzanke mimowolnie skazalas sie na zapoznanie z programem do obrobki zdjec. Niestety tutaj zdjecie bezposrednio opuszczajace aparat bedzie gorzej wygladalo niz z kompaktu.

leon28
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    To jest kobieta:P

Wez instrukcie obslugi i zwieksz ostrosc zdjec "sharpnes" na maximum. Ponadto kupujac lustrzanke mimowolnie skazalas sie na zapoznanie z programem do obrobki zdjec. Niestety tutaj zdjecie bezposrednio opuszczajace aparat bedzie gorzej wygladalo niz z kompaktu.
    qrna nie wiem jak wy sie tu rozpoznajecie, dla mnie jesli ktos pisze "Zakupiłem do pracy", "poresetowałem" itd to chyba jest gach, ale moze zbyt krotko mieszkam tu w polsce?! ;-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    qrna nie wiem jak wy sie tu rozpoznajecie, dla mnie jesli ktos pisze "Zakupiłem do pracy", "poresetowałem" itd to chyba jest gach, ale moze zbyt krotko mieszkam tu w polsce?! ;-)
    Zwracam honor To chyba zasluga whisky krazacej w zylach

leon28
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Zwracam honor To chyba zasluga whisky krazacej w zylach
    ja sacze browarki to i umysl bardziej lotki ;-)

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Typowy syndrom zakupu lustrzanki

Musisz się bardziej zapoznać z system autofokusa lustrzanki, poczytać trochę o głębi ostrości itp.

Lustrzanka to nie kompakt który zawsze zrobi ostre zdjęcie
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

tak jakby lekko poruszyć aparatem przy zbyt długim naświetlaniu
    No to jak zdjęcie jest poruszone to raczej nie jest wina aparatu, tylko fotografa
    Ślubna
    No i niestety N.

atlantis
    Guest

Domyślnie

MacGyver - temat który podajesz w linku przeczytałem, nie ma tam nic konkretnego odnoszącego się do poruszonego przeze mnie tematu. Za to widzę że inni mają podobne problemy z 400D:
    http://canon-board.info/showthread.p...highlight=400D
    Chyba po prostu te kitowe obiektywy mają problem z ostrością.
    Michal.s - czyli gorsze jest lepsze? a twoje stwierdzenie "Lustrzanka to nie kompakt który zawsze zrobi ostre zdjęcie" to już bez komentarza.
    Veene2 - To mnie zdziwiło - nieobrobiony plik z kompaktu i lustrzanki zawsze będzie mniej ostry niż z kompaktu? Szkoda że tago nie wiedziałem przed zakupem 400d.
    A nie zwróciło waszej uwagi to co napisałem że poruszający się pies na max zbliżeniu wyszedł jak żyleta? Ten gość w tym temacie co podaję linka też o tym pisze. chyba po prostu coś jest nie tak z tymi kitowymi obiektywami. W poniedziałek po przyjściu zpracy wpuszczę zdjęcia z jednego i drugiego aparatu. A jeszcze jedno jak ściągałem nieobrobione zdjęcia z depreview to były ostrzejsze niż u mnie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów