"korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"
Ja bym brał canona, z canonem w ręku napewno nie będziesz "płakał" za sigmą, a odwrotnie, bardzo prawdopodobne.
tak jak inni, jeśli masz piniądze to bierz Canona, nie będziesz miał żalu potem do siebie, że mogłeś go mieć:-)
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2
dzięki za rady.
ogólnie problem jest innej natury. Nie chodzi o oszczędzanie kasy, tylko o ewentualne wydanie jej na coś dodatkowego. W sumie bardzo chcę mieć tego Canona, ale jak człowiek robi podsumowanie, to nagle pojawia się myśl o Sigmie - o kurna za różnicę można kupić małe używane auto lub np. 85/1.2 :/
Czytałem sporo dobrych opinii o Sigmie ale nie znalazłem nigdzie bezpośredniego porównania. Nie wiem jak w praktyce wgląda praca z TC, na ile IS jest niezbędny etc. Patrząc na zdjęcia Juzy to jest niezbędny bardzo - on robi świetne fotki 600/4 IS z rękiale to najwyższa fotograficzna klasa.
Zestaw 300/2.8 IS nie wchodzi w grę. Po podpięciu TCx1,4 szkło zwalnia o ponad połowę, robi się tylko 420/4 IS. Ja mam już 400/5.6 i nie mam ochoty wydawać kilkunastu tysięcy na IS. Do tego ja chcę 500mm, które można wydłużyć bez straty jakośći do 700mm. W Polsce mają od ręki jeszcze 400/2.8 IS ale jest jeszcze droższy (total netto o 2,5k PLN) oraz krótki (ale jest).
A nie zastanawiałeś się nad używanym - oczywiście z pewnej ręki
zastanawiałem, ale nie ma nic nigdzie, a ja muszę jeszcze mieć fakturę VAT (albo odpowiednio niższą cenę).
Gdzieś czytałem (to akurat było o 300mm) że odkąd powstało 300mm z IS, to kupowanie wersji bez IS jest bezsensem.
nie przytoczę CI miejsca, ale kojarzy mi się, że pisał to któryś z amerykańskich fotoreporterów sportowych.
www.pstryk.pl/opis.php/6244
Ale to już pewnie widziałeś. Jeszcze jakieś czas temu na allegro była 500 na sprzedaż od jednego z lepszych fotografów w dziedzinie zwierząt
adamek, tylko jaka jest różnica w cenie pomiędzy 300/2.8 a 300/2.8 IS? Nie sądzę, że taka jak pomiędzy Sigmą 500/4.5 a Canonem 500/4 IS.
TomS, w pstryku jest stara wersja bez IS, i do tego drogo jak na używane szkło. Ta z Allegro została wycofana, zresztą przez/dzięki perswazjom Rafała Gawełdy, który zna właściciela.