Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 84

Wątek: Canon 500/4 IS czy raczej Sigma 500/4.5 APO HSM?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadeit Zobacz posta
    ...pomyśl jeszcze że ew. się tą rurą obronisz

pozdrawiam
    Na miejscu Kuby to wolałbym bronić się samym body niż tym obiektywem, ponieważ obrażenia mogą być przerażające.
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    no właśnie sam tak myślę, ale tu idzie o spooorą kaskę
    Wlasnie dlatego Canon. Oszczedny placi dwa razy . Niestety wiem cos o tym z doswiadczenia bo pare szkielek w roznych zakresach roznych firm przeszlo przez moje rece zanim utknalem (ale nie do konca jeszcze) na tym co mam w podpisie.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Ja bym brał canona, z canonem w ręku napewno nie będziesz "płakał" za sigmą, a odwrotnie, bardzo prawdopodobne.

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

tak jak inni, jeśli masz piniądze to bierz Canona, nie będziesz miał żalu potem do siebie, że mogłeś go mieć:-)
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzięki za rady.

ogólnie problem jest innej natury. Nie chodzi o oszczędzanie kasy, tylko o ewentualne wydanie jej na coś dodatkowego. W sumie bardzo chcę mieć tego Canona, ale jak człowiek robi podsumowanie, to nagle pojawia się myśl o Sigmie - o kurna za różnicę można kupić małe używane auto lub np. 85/1.2 :/

Czytałem sporo dobrych opinii o Sigmie ale nie znalazłem nigdzie bezpośredniego porównania. Nie wiem jak w praktyce wgląda praca z TC, na ile IS jest niezbędny etc. Patrząc na zdjęcia Juzy to jest niezbędny bardzo - on robi świetne fotki 600/4 IS z ręki ale to najwyższa fotograficzna klasa.

Zestaw 300/2.8 IS nie wchodzi w grę. Po podpięciu TCx1,4 szkło zwalnia o ponad połowę, robi się tylko 420/4 IS. Ja mam już 400/5.6 i nie mam ochoty wydawać kilkunastu tysięcy na IS. Do tego ja chcę 500mm, które można wydłużyć bez straty jakośći do 700mm. W Polsce mają od ręki jeszcze 400/2.8 IS ale jest jeszcze droższy (total netto o 2,5k PLN) oraz krótki (ale jest).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

A nie zastanawiałeś się nad używanym - oczywiście z pewnej ręki

Miasto
    Kraków

Domyślnie

zastanawiałem, ale nie ma nic nigdzie, a ja muszę jeszcze mieć fakturę VAT (albo odpowiednio niższą cenę).

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gdzieś czytałem (to akurat było o 300mm) że odkąd powstało 300mm z IS, to kupowanie wersji bez IS jest bezsensem.
    nie przytoczę CI miejsca, ale kojarzy mi się, że pisał to któryś z amerykańskich fotoreporterów sportowych.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

www.pstryk.pl/opis.php/6244
    Ale to już pewnie widziałeś. Jeszcze jakieś czas temu na allegro była 500 na sprzedaż od jednego z lepszych fotografów w dziedzinie zwierząt

Miasto
    Kraków

Domyślnie

adamek, tylko jaka jest różnica w cenie pomiędzy 300/2.8 a 300/2.8 IS? Nie sądzę, że taka jak pomiędzy Sigmą 500/4.5 a Canonem 500/4 IS.

TomS, w pstryku jest stara wersja bez IS, i do tego drogo jak na używane szkło. Ta z Allegro została wycofana, zresztą przez/dzięki perswazjom Rafała Gawełdy, który zna właściciela.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów