Nie no zdjęcie klasa... Ale się zastanawiam w sumie czy nie przedobrzyłeś z ostrością.
Nie no zdjęcie klasa... Ale się zastanawiam w sumie czy nie przedobrzyłeś z ostrością.
nie, no ładnie, ładnie... że zdjęcie robione 85L to widać praktycznie tylko w "Wszystko o Bokeh". Ja żadnej obwódki nie widzę.
Pkt 8 regulaminu forum
oj Kuma, Kuba, ty się nigdy chyba nie wyleczysz ze swoich PSowych kompleksówwiesz co myśl sobie co chcesz, mam to w nosie ...
wyobraź sobie że jestem już tak "dobry" że nie muszę wklejać postacia ty podejrzewasz mnie o to przy każdej lepszej focie ... parkiet, morderstwo pod 23, etc.
jeżeli są jakieś obwódki i artefakty to powstały po wyostrzaniu po zmniejszaniu do web lub usuwaniu szumów ...
pozdr
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
może i tak, ale zależało mi na tym by fotka wyglądała bardziej jak z "analoga" - skan z negatywu, a w tym przypadku ostrość to faktor krytyczny ...
tu jest wersja bez wyostrzania
bez wyostrzenia wygada bardziej plastikowo/cyfrowo mz...
Taak czasami zdarzy się mały błąd w sztuce szczególnie między 2-gą a 3-cią w nocy
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 20-01-2008 o 19:39 Powód: Automerged Doublepost
o nic cię nie podejrzewam, bo mi tego zdjęcia nie sprzedasz więc mi wisi. Widzę jak byk białą obwolutę, która mi wali po oczach jako pierwsza kiedy patrzę na zdjęcie. NIe dłubię w fotografiach z mikroskopem, tylko odbierm je jako widz. I jako widz widzę tę paskudną, nienaturalną, sztuczną i zagadkową obwolutę wokół postaci z prawej. Śledztwa nie mam zamiaru prowadzić, bo jak nie będziesz chciał, to i tak się nie przyznasz. Jeśli nie kombinowałeś, to ponownie wyszło jakbyś kombinował i mnie to nie pasuje. Również mam w nosie czy ci się taka opinia podoba czy nie. ()
pozdro
Kuba skalibruj sobie monitor OK? przestaniesz widziećlub przestań wyginać ekran swojego laptopa by znaleźć uchybienia w moim post procesie ... czepiłeś się mnie jak rzep psiego ogona, od mojego pierwszego dnia na CB, chciałem dodać cię do ignorowanych ale wyskoczył mi komunikat :paskudną, nienaturalną, sztuczną i zagadkową obwolutę wokół postacigdzie jest kurna sprawiedliwość na świecie ?Sorry Kubaman is a moderator/admin and you are not allowed to ignore him or her.
Mnie się też rzuciło w oczy dosyć mocne odcięcie od tła, szczególnie stóp środkowego dziecka. Ale to nie musi oznaczać wklejania, wystarczy przedobrzyć z channel mixerem przy B&W albo za mocno lokalnie podbić kontrast.
Tak wogóle bardzo mi się podoba.
Oj, robi się z Ciebie VanMaruda, Kolego...
A wracając do tematu - swego czasu po forum DPR przetoczyła się podobna dyskusja - gość też miał FF i 85L: jego zdjęcie chłopca na ulicy też sprawiało wrażenie znacznie obrabianego. Jak znajdę link, to dostawię.
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 20-01-2008 o 21:44
EOS - conditio sine Kwanon...
zerknij na kolana dziewczyny z prawej. Ja nic nie zarzucam, tylko spytałem. I jak widać autor nie lubi pytań, bo miałem trafić do ignora, hehe..
No nic, nie zakłócam już więcej spokojnego czytania peanów, po co pytać skoro można nie pytać (BTW, napisałem, że poza tym zdjęcie jest git, ale widać to za mało entuzjastyczne było).
Ja bym jednak nie powiedział że wklejone. Wygląda na to że jest lekko pod światło i pewnie dzieci wyszły trochę za ciemne albo ze zbyt małym kontrastem (płasko) na tle nieba. Więc (przypuszczam) autor zrobił selekcję każdego dziecka z osobna i podciągnął levels/curves, stąd takie trochę nienaturalne odcięcie.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 20-01-2008 o 21:59