Pokaż wyniki od 1 do 10 z 776

Wątek: [VanMurder] - (pseudo)reporterka...

Mieszany widok

Domyślnie

nie wiem czy dobrze zrozumialem? :> konwertujesz do sRGB? Hmm ja sie jakis czast temu przesiadlem z AdobeRGB na ProPhoto i powiem Ci ze warto...
    pozdrawiam,
    zby

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    nie wiem czy dobrze zrozumialem? :> konwertujesz do sRGB? Hmm ja sie jakis czast temu przesiadlem z AdobeRGB na ProPhoto i powiem Ci ze warto...
    w Psie pracuje w AdobeRGB konwertuje do sRGB tylko te które wrzucam do sieci ...
    słyszałem o ProPhoto i muszę spróbować, jeżeli się nie mylę ma więcej przejść tonalnych i jeżeli warto to spróbuję - dzięki za sugestię..

przy okazji tu jest "świeża" nie obrobiona proof gallery dla modelki (Marty), z ostatniej sesji przed jej wyjazdem do ojczyzny.

Marta

mam dla niej wydrukować PF do Polski jak Ci coś wpadnie w oko wyślij mi linka do foty ... z góry dzięki
    sugestie odnośnie obróbki mile widziane również (oczywiście jeżeli masz czas )
    pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    w Psie pracuje w AdobeRGB konwertuje do sRGB tylko te które wrzucam do sieci ...
    słyszałem o ProPhoto i muszę spróbować, jeżeli się nie mylę ma więcej przejść tonalnych i jeżeli warto to spróbuję - dzięki za sugestię..
    To ja się technicznie podpisze pod sugestią. Też się przesiadłem z AdobeRGB na ProPhoto i różnice, choć subtelne, są zauważalne (im więcej kroków obróbki tym lepiej widać różnice np po histogramie). Ale również tylko na etapie obróbki, potem zapis tiffa bez konwersji do profilu i potem z tego tiffa albo zmniejszenie do netu/sRGB albo konwersja do profilu labu i ew. zrobienie jpga by transferować do labu.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To ja się technicznie podpisze pod sugestią. Też się przesiadłem z AdobeRGB na ProPhoto i różnice, choć subtelne, są zauważalne (im więcej kroków obróbki tym lepiej widać różnice np po histogramie). Ale również tylko na etapie obróbki, potem zapis tiffa bez konwersji do profilu i potem z tego tiffa albo zmniejszenie do netu/sRGB albo konwersja do profilu labu i ew. zrobienie jpga by transferować do labu.
    muszę w takim razie sam się przerzucić
    a ten rysunek przekonał mnie na 100%: ( dzięki Janusz

http://www.potoczek.mserwis.pl/obrazki/Gamuty.jpg

Vitez mam pytanie...
    w jakim celu używasz formatu TIFF? nie lepiej zapisywać nie spłaszczone wersje w PSD? zawsze jest lepiej mieć dostęp do każdej warstwy... czy to ze względu na oszczędność miejsca na dysku? czy są jakieś ukryte zalet formatu TIFF? większość drukarni przyjmuje pliki PSD...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez mam pytanie...
    w jakim celu używasz formatu TIFF? nie lepiej zapisywać nie spłaszczone wersje w PSD? zawsze jest lepiej mieć dostęp do każdej warstwy... czy to ze względu na oszczędność miejsca na dysku? czy są jakieś ukryte zalet formatu TIFF? większość drukarni przyjmuje pliki PSD...
    Chyba przyzwyczajenie ... przy 1TB dysku jeszcze nie mam sie o co martwić.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

IFF? nie lepiej zapisywać nie spłaszczone wersje w PSD? zawsze jest lepiej mieć dostęp do każdej warstwy... czy to ze względu na oszczędność miejsca na dysku? czy są jakieś ukryte zalet formatu TIFF?
    TIFF tez zachowuje warstwy jak PSD...

Uprawnienia umieszczania postów