Strona 72 z 78 PierwszyPierwszy ... 22627071727374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 776

Wątek: [VanMurder] - (pseudo)reporterka...

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Van Murder rewelka te analogowe
    Jakim aparatem robisz? i jakiego szkła używasz? Baaardzo mi się podobają a ja kurdę kolorowe negatywy znowu zamówiłam ehhh...... :/
    rozumiem, że nie pracujesz na wewnetrznym pomiarze swiatla?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    sądząć po przedmiocie trzymanym w ręce na tym:

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    zdjęciu, to chyba nie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Van Murder rewelka te analogowe
    Jakim aparatem robisz? i jakiego szkła używasz? Baaardzo mi się podobają a ja kurdę kolorowe negatywy znowu zamówiłam ehhh...... :/
    dzięki Paenka! miło że wpadłaś
    niedawno nabyłem EOS-1N z Power Drive Booster, miałem prawie 3 lata przerwy w fotografowaniu analogiem, ale w końcu zatęskniłem za tym - więcej szczegółów znajdziesz w tym wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=34329

od czasu jak aparat przyjechał do mnie z Teksasu (w piątek minie tydzień ) naświetliłem, wywołałem dwie rolki negatywów BW z nich pochodzą zdjęcia które zamiesiłem ostatnio w galerii...

pierwsza rolkę (400TX) zrobiłem w całości na 35L a drugą (acros) w połowie na C 50/1.4, nie podpinałem jeszcze do analoga swojego ulubionego zoom'a, zrobię to jak założę do aparatu Portrę lub Astię, na razie oddaję się czarno białemu szaleństwu

co do pomiaru światła tak jak słusznie zauważył kolega Artus, mam prawie zawsze przy sobie światłomierz, ale głównie dla szpanu i żeby robiąc wrażenie profesjonalisty nić tak nie wzbudza zainteresowania gapiów jak pomiar światła dziwnym użądleniem z białą kulką - od razu proszą o wizytówkę
    a tak na poważnie to mojego Sekonic używam najczęściej zanim wyjmę aparat z plecaka lub założę film do aparatu - staram się określić warunki dokonując wstępnych pomiarów żeby zadecydować o doborze szkła i ISO, lub czy wyciągać statyw czy nie...
    w 90%-ch podczas robienia zdjęć na zewnątrz, w zmiennych warunkach, zdaje się na pomiar cało matrycowy uśredniony, w ekstremalnie trudnych warunkach (zdjęcia sportowe: box, surfing, motocross) używam spot'a do pomierzenia światła a później jadę na M,
    przy pomiarze cało matrycowym uśrednionym bardzo często kompensuję ekspozycję ręcznie w zależności od sytuacji: przy zdjęciach nocnych na -1 do 1.5 EV bo wbudowany światłomierz po prostu przekłamuje, przy mocnym back-light kompensuje na +1EV, +2EV, negatywy prześwietlam o 1/3 EV, z doświadczenia wiem że lepiej jest je prześwietlić niż nie doświetlić, mniej szumów więcej detali w cieniach, jak trzeba obniżam miejscowo ekspozycje, nakładając warstwę multiply w PSie

...jeżeli mogę coś polecić w kwestii pomiaru ekspozycji w fotografii portretowej (wiem że interesujesz się tym tematem) warto dokonywać pomiarów na na twarz, nie przejmować się ekspozycja reszty, dużo łatwiej jest przyciemnić tło niż wyciągnąć z cieni poprawne kolory i przejścia tonalne na skórze modela, czasami warto prześwietlić twarz od +2/3 do 1EV ( szczególnie w fotografii studyjnej ) a później przyciemnić włosy oczy i usta w programie graficznym niż robić na odwrót... nie doświetlona twarz bardzo traci na swojej atrakcyjności - szczególnie oczy, dodatkowo uwydatnia pory
    precyzyjny pomiar światła na twarzy gwarancja sukcesu

pozdrawiam

Domyślnie

arturs-> dlatego chciałam uścislić bo zauwazylam ten przedmiot......czy mężczyźnie zawsze na siłę muszą udowadniać że są bardziej spostrzegawczy od kobiet? :/

Van Murder czyli rozumiem, że gdy mierzysz światło to ustawiasz parametry na drabince tak aby było na +/- EV tak?
    A teraz jak w przypadku ludzi z wich otoczeniu pracy ?

No i czy skanujesz negatywy czy odbitki? Pewnie jakimś dedykowanym do negatywów skanerem?

Domyślnie

Van Murder czyli rozumiem, że gdy mierzysz światło to ustawiasz parametry na drabince tak aby było na +/- EV tak?
    A teraz jak w przypadku ludzi z wich otoczeniu pracy ?
    dokładnie tak, dbam o to by twarz była dobrze doświetlona reszt mnie delikatnie pisząc wali ... ustawiam kompensacje na oko, to już kwestia treningu - tysiące godzin spędzonych z cyfrowym lustrem, pozwalają mi na łatwiejszą pracę z analogiem ...

No i czy skanujesz negatywy czy odbitki? Pewnie jakimś dedykowanym do negatywów skanerem?
    skanuje negatywy na najtańszym skanerze jaki udało mi się kupić: Canon CanoScan 4400F, do sieci i ewentualnych proofs dla klienta wystarcza bez problemu, jak będę potrzebował lepszych skanów to mam w sąsiedztwie profesjonalny fotolab ...
    pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    ... co do pomiaru światła tak jak słusznie zauważył kolega Artus, mam prawie zawsze przy sobie światłomierz, ale głównie dla szpanu i żeby robiąc wrażenie profesjonalisty nić tak nie wzbudza zainteresowania gapiów jak pomiar światła dziwnym użądleniem z białą kulką - od razu proszą o wizytówkę
    a tak na poważnie to mojego Sekonic używam najczęściej zanim wyjmę aparat z plecaka lub założę film do aparatu - staram się określić warunki dokonując wstępnych pomiarów żeby zadecydować o doborze szkła i ISO, lub czy wyciągać statyw czy nie...
    Czyli ten Twój światłomierz nie mierzy tylko światła odbitego?

Cytat Zamieszczone przez VanMurder
    ... w 90%-ch podczas robienia zdjęć na zewnątrz, w zmiennych warunkach, zdaje się na pomiar cało matrycowy uśredniony, w ekstremalnie trudnych warunkach (zdjęcia sportowe: box, surfing, motocross) używam spot'a do pomierzenia światła a później jadę na M,
    przy pomiarze cało matrycowym uśrednionym bardzo często kompensuję ekspozycję ręcznie w zależności od sytuacji: przy zdjęciach nocnych na -1 do 1.5 EV bo wbudowany światłomierz po prostu przekłamuje, przy mocnym back-light kompensuje na +1EV, +2EV, negatywy prześwietlam o 1/3 EV, z doświadczenia wiem że lepiej jest je prześwietlić niż nie doświetlić, mniej szumów więcej detali w cieniach, jak trzeba obniżam miejscowo ekspozycje, nakładając warstwę multiply w PSie

...jeżeli mogę coś polecić w kwestii pomiaru ekspozycji w fotografii portretowej (wiem że interesujesz się tym tematem) warto dokonywać pomiarów na na twarz, nie przejmować się ekspozycja reszty, dużo łatwiej jest przyciemnić tło niż wyciągnąć z cieni poprawne kolory i przejścia tonalne na skórze modela, czasami warto prześwietlić twarz od +2/3 do 1EV ( szczególnie w fotografii studyjnej ) a później przyciemnić włosy oczy i usta w programie graficznym niż robić na odwrót... nie doświetlona twarz bardzo traci na swojej atrakcyjności - szczególnie oczy, dodatkowo uwydatnia pory
    precyzyjny pomiar światła na twarzy gwarancja sukcesu

pozdrawiam
    Tak dla uściślenia bo różnych już określeń słyszałem ten pomiar matrycowy uśredniony to jest ten drugi? Pierwszy matrycowy, drugi centralnie ważony (uśredniony) a trzeci punktowy (spot).

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Czyli ten Twój światłomierz nie mierzy tylko światła odbitego?

Tak dla uściślenia bo różnych już określeń słyszałem ten pomiar matrycowy uśredniony to jest ten drugi? Pierwszy matrycowy, drugi centralnie ważony (uśredniony) a trzeci punktowy (spot).

Pozdrawiam
    hehe no właśnie bo u mnie np jest wielosegmentowy, centralnie ważony i skupiony w małym polu i też czasem trudno mi się połapać

Dopiero zaczyna Awatar Tomek S.
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Witaj Adam :smile:

Widzę że pojawiły się fotografie z analoga. Z chęcią im się przyjrzałem. Bardzo spodobała mi się pierwsza fotka z biedronką, co się tyczy Acros 1 i 2, to jedynka bardziej pozostawia mnie w zamyśleniu; co dziewczynka czyta z takim zaangażowaniem w takim miejscu...? - super. Kotek, pierwsza fotka - przyjemna w odbiorze. Misje uważam za rewelacyjne zdjęcie, bardzo mi się podoba. Ławeczka już mniej.

Największe emocje wzbudziła we mnie fotka z twoją córką. Czuje tutaj konflikt "no nie, znowu zaczyna" - czy coś w tym stylu. Gratulacje dla małżonki za strzał w dziesiątkę. Fotka pełna emocji, będzie niezła pamiątka.

Pozdrawiam Tomek

Domyślnie trzecia rolka - ILFORD DELTA 400

Dzięki wszystkim za odwiedziny, pozytywny odbiór moich fotek z analoga

czas na kilka fotek z trzeciej rolki - ILFORD DELTA 400:
    na dwóch pierwszych fotkach mój "kolega po fachu" - Regis.

wszystkie cztery 1N+35L@1.4 1/30sec. ISO 400. / pomiar zewnetrznym światłomierzem na twarz, wszystkie prosto ze skanera + lekkie wyostrzanie po zmniejszeniu do sieci...

DELTA 1

DELTA 2

DELTA 3

DELTA 4

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 17-06-2008 o 09:10

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No, przyznam się, że jestem pod wrażeniem.
    Moim faworytem jest 2 pomimo "krzywego" kadru

Strona 72 z 78 PierwszyPierwszy ... 22627071727374 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów