a jaki to film?
czemu włosów kota nie wywaliłeś PSem (fot.2)?
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
...widzę że moje analogowe wypociny nikomu raczej nie przypadły do gustu (może następna rolka będzie bardziej szczęśliwa)
dla kontrastu kilka kolorowych strzałów, ze starej, poczciwej piątki :
Ławeczka.
Oj poczciwa Ci ta stara 5tka, poczciwa. Podoba sie aczkolwiek bokeh w prawym gornym rogu "odstaje" od reszty kompozycji
No, ale to raczej nie "wina" 5.
Ale.. co by nie mówić, fajny klimat![]()
Z pierwszych dwóch bardziej mi się podoba pierwsze, kompozycja wydaje mi się bardziej harmonijna, a Dziewczynka z biedronką tworzą ładny obraz. Mokre włosy ciekawie podkreslają owal twarzy, a pierwszy kosmyk idący górą z lewej do prawej, czyni ładny łuk, podkreślający odchylenie głowy, jak u Botticellego.
Drugie już nie ma tych walorów.
Dziewczynka na ławeczce tworzy bardzo miłą dla oka całość - ona ładna i tło zbudowane na łuku zharmonizowanym z pionami i poziomami płotu - także ładne.
Gdybyż jeszcze malownicza dziura na kolanie załapała się w pole ostrości!
PS: Twoja Córka ma piękne dłonie, absolutnie do wykorzystania...
Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 10-06-2008 o 10:58
Moim zdaniem sama ławeczka jesteś świetna, ale kompozycyjnie drugi plan posiada zbyt wiele elementów, brak pewnej "czystości" - płotek, gałęzie rozmyte i nierozmyte ... i chyba jakaś metka po prawej czy coś innego?
Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...
Co do pierwszych dwóch CZ-B to zdecydowanie preferuję pierwszą fote. Dobrze uchwycony element zaskoczenia biedronką i lepszy kadr. Jeśli chodzi o kolorowe z 5-ki (którą też w 90-tych latach fociłem) to skupię się na kolorach (bo reszta opisana wyżejprzez Koleżanki i Kolegów
). Jak by nie mówić o względności odbierania przez nas kolorów, dla mnie są one baaardzo naturalne. Piękne. Wiem, nie ma czegoś takiego jak uniwersalny-naturalny kolor. Ta Dziewczna oraz cała reszta dla mnie jest w "tych" naturalnych barwach.
Pozdrawiam Marcin
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 10-06-2008 o 12:14
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Też zwróciłam na to uwagę, ale po zastanowieniu doszłam do wniosku, że rozmycie drugiego planu, a zwłaszcza odrębna temperaturowo Dziewczynka - wystarczająco oddzielają motyw od tła. Gdyby Dziewczynka była ubrana w brązy albo ciepłe zielenie - stałoby się dokładnie jak piszesz..