Strona 54 z 78 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 776

Wątek: [VanMurder] - (pseudo)reporterka...

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Wszystkie te fotki wylazly z 5D?
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAZ Zobacz posta
    La Roue du Chocolatt jest niezłe. GO pięknie podkreśla modelkę.
    Ale wcześniejsze zdjęcie przesadnie rozmyte. Męczy oczy.
    Spróbuj może z bracketingiem przysłony.
    Zobaczysz różnicę i będziesz mógł wybrać.

Tylko te pozy modelek. Widać głównie ręce i nogi. Reszta ciała ukryta, jakby nie chciały pochwalić się biustem, dekoltem, ładną szyją.
    Odnoszę wrażenie, że nie ustawiasz modelek, a one nie mają doświadczenia.
    No właśnie ... Adam. Bo teraz zgłupiałem. To była modelka czy klientka?

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAZ Zobacz posta
    Odnoszę wrażenie, że nie ustawiasz modelek, a one nie mają doświadczenia.
    a ja odnoszę wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz - przynajmniej poziom twoich prac na to nie wskazuje ...

Cytat Zamieszczone przez Thunder Zobacz posta
    Wszystkie te fotki wylazly z 5D?
    tak wszystkie z Piątki a co nie widać po za tym jak się ma 5D do dyspozycji, to tak jakoś ciężko jest, coś "słabszego" z plecaka wyjąć ...

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    No właśnie ... Adam. Bo teraz zgłupiałem. To była modelka czy klientka?
    to jest akurat znajoma - nie pro modelka - w każdym razie z małym doświadczeniem ale dużym talentem.. powyższa sesja to mój prezent dla niej z okazji jej powrotu do ojczyzny - chciałem ja utrwalić w miłych dla niej i kojarzących się z Kalifornią okolicznościach

zdjęcia za które biorę pieniądze, sprzedaję na ogół z prawami, także nie pokazuję obcych twarzy na www, chyba że są bardzo atrakcyjne to się jakoś wtedy się z klientem dogaduje ... w USA wszyscy są bardzo uczuleni na prawa autorskie do wszystkiego, teoretycznie nie mam prawa na pokazania przypadkowo, lub nieprzypadkowo sfotografowanej osoby bez jej pisemnej zgody ...

co innego śluby w kontrakcie mam notkę (Model Release), gwarantującą mi prawa do dowolnego pokazywania, publikowania czy sprzedawania fotek ... choć nie zawsze warto

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    - trochę banalne spojrzenie modelki - uparcie patrzy w obiektyw, może warto zasugerować jakieś inne spojrzenie (stan emocjonalny itp.)
    - masz inne lepsze zdjęcia, mi szczęka nie opada
    nic na to nie poradzę, zdjęcia z "uparcie patrzącymi modelkami w obiektyw" to część mojego stylu, te "nie patrzące" po prostu mi się nie podobają, staram się unikać takich ujęć, wydają mi się zbyt sztuczne, pozowane i przypadkowe ... chyba że sytuacja, lub to co chcę pokazać tego wymaga spojrzenia po za obiektyw ... w portrecie trzymam się zasady "patrz w obiektyw"
    dzięki za konstruktywna krytykę

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    staram się unikać takich ujęć, wydają mi się zbyt sztuczne, pozowane i przypadkowe ... w portrecie trzymam się zasady "patrz w obiektyw"
    Myślę, że nie do końca warto trzymać się tej zasady "patrz w obiektyw", warto od tego odchodzić. Często model tego po prostu nie umie, sili się na właśnie sztuczne spojrzenia, uśmiechy. Nie każdy to potrafi a rezultaty widzimy. Potrzeba, aby sam fotograf "wymodelował" ową relację, która na fotografii pokaże dobry rezultat, odda nastrój, emocje i aby właśnie nie było tej przypadkowości, o której piszesz.

I takich dobrych zdjęć jest mnóstwo ... choćby Irving Penn i jego portrety Marleny Dietrich, Pabla Picasso czy Arnold Newman, Richard Avedon, Horst, Dieuzaide ("Dali w wodzie" - polecam). Prawdą jest też, że powstało w historii wiele znakomitych portretów, gdzie osoby nie pozują a fotograf jakby z ukrycia opowiada pewną historię przy pomocy obiektywu próbując oddać cechy osobowości modela. I właśnie w tym jest cała naturalność i piękno.

Wracając do sedna polecam wszystkim jedno z najsłynniejszych zdjęć w historii fotografii - portret - "Dovima ze słoniami w stroju wieczorowym Diora" autorstwa R. Avedona - model nie patrzy w obiektyw Tak tez można i jest rewelacyjnie. Tutaj ta fotka i kilka innych.
    Dobra nie zanudzam, to takie moje drobne przemyślenia ...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 08-03-2008 o 15:30
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bawiłeś się GO w 454? Bo strasznie nienaturalnie wygląda noga modelki, wręcz jakby była zblurowana... Zresztą patrząc na wysokość głowy to noga również powinna być ostra.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moshi Zobacz posta
    Bawiłeś się GO w 454? Bo strasznie nienaturalnie wygląda noga modelki, wręcz jakby była zblurowana... Zresztą patrząc na wysokość głowy to noga również powinna być ostra.
    nie bawiłem się GO, wszystko 100% szkło
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Wracając do sedna polecam wszystkim jedno z najsłynniejszych zdjęć w historii fotografii - portret - "Dovima ze słoniami w stroju wieczorowym Diora" autorstwa R. Avedona - model nie patrzy w obiektyw Tak tez można i jest rewelacyjnie. Tutaj ta fotka i kilka innych.
    Dobra nie zanudzam, to takie moje drobne przemyślenia ...

Pozdrawiam

cześć Hofi, juz raz powoływałęś sie na twórczość Avedon'a a ja odpisałem ci że kobieta ze słoniem to jedno z moich ulubionych zdjęć i że widziałem "oryginał" - bardzo dużą odbitkę (jakieś 2m wysokości w galerii) w L.A, pisałem też ze studiuje wszystkie albumy wielkich co są na rynku dostępne ... nie ma nic złego w kopiowaniu mistrzów ale przytaczanie takich przykładów nie ma trochę sensu goście tworzyli po 50 lat wiadomo że w takim czasie można stworzyć niesamowite i nie powtarzalne dzieła - jak się pozbiera najlepsze - reasumując wszystko jeszcze przede mną
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 08-03-2008 o 19:41 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

cześć Hofi, juz raz powoływałęś sie na twórczość Avedon'a a ... nie ma trochę sensu goście tworzyli po 50 lat wiadomo że w takim czasie można stworzyć niesamowite i nie powtarzalne dzieła - jak się pozbiera najlepsze - reasumując wszystko jeszcze przede mną
    pozdrawiam
    I dalej się będę powoływał i ma to sens moim zdaniem Myślisz, że najlepsze swoje prace stworzyli pod koniec swojego życia, jak mijało właśnie owe 50 lat? Jeśli ktoś ma talent i jest prawdziwym mistrzem, to widać to od razu. Z biegiem lat się tylko rozwija i ciężko pracuje ... Gdzieś między wierszami Twoich wypowiedzi, Adamie, doczytuję się jakby pewnych sprzeczności - niby studiujesz wielkie dzieła ale stwierdzasz, żeby o nich nie mówić, nie pisać ... Ok, szanuję te wypowiedzi i kropka.

Przytoczyłem ten przykład nie dla Ciebie, bo pamiętam, co pisałeś, ale dla czytających ten wątek - tych, którzy nigdy o tym nie słyszeli. Znajdzie się takich sporo, wierz mi. Kiedyś jeden z grupy, w dyskusji, zapytał mnie jak zrobić dobry portret. Zaznaczam, że nie wystąpiłem wówczas w roli speca. Sam stwierdził, że weźmie jakieś kolorowe czasopisma, coś powycina dla przykładu i sprobuje podobnie. Zasugerowałem, żeby lepiej wziął albumy znanych autorów i tam szukał inspiracji, wymieniłem kilka nazwisk ale o żadnym nawet nie słyszał i pewnie za bardzo nie ma ochoty. Za to, które body posiada LV i jaką ma matrycę pewnie od razu by odpowiedział. I takich jest wielu.
    Tak to niestety bywa - rozdmuchujemy dyskusje na temat autofokusa czy obiektywu, a o samej fotografii piszę się mało. Kupujemy najnowsze body i od razu chcemy być podziwiani, bo uzyskaliśmy odlotowy bokeh. Przepraszam za takie dygresje.

Wracając do wątku, o wybitnych fotografach trzeba "trąbić" na około i sobie nawzajem przypominać, żeby nie zalewała nas codzienna tandeta, nie tylko w dziedzinie fotografii.
    Jesteś na drugiej półkuli, więc może nie słyszałeś lub słyszałeś - pożegnaliśmy ostatnio w naszej kochanej ojczyźnie, zadniem wielu, najwybitniejszego polskiego aktora XX wieku ... Gustawa Holoubka. A zdjęcia następnego dnia rano, które zamieściła Gazeta Wyborcza było po prostu genialne! Jeśli nie widziałeś poszukaj. Zdaje się chyba iczek coś o tym pisał czy ma na stronie link.

A znalazłem link zdjęcia z Holoubkiem
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 09-03-2008 o 00:30
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

od jakiegoś czasu drukuje z powodzeniem (klientom się podoba) swoje portrety na płótnie, od jakiegoś czasu chciałem pokazać efekt takiego wydruku na CB ale nie wiedziałem specjalnie jak... myślałem o sfotografowaniu, napiętego na ramy płótna ale w końcu pokusiłem się o symulację Photoshop-wą ...
    600
    muszę przyznać że popuściłem trochę wodze fantazji i posunąłem się o krok dalej niż symulacja

proszę o ewentualne uwagi i komentarze
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba troche pojechales :>
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie