Bardzo fajne foty:-)
VanMurder dlaczego skasowales to co napisales (wiesz o co biega)?
Canon DSLR i "L"ki
bo to zdaje się był wykład do Szkoły fotografii. Adam skontaktuj sie ze mną plis.
IMO, przeciez gdyby tutaj zostawil to co napisal, to w najgorszym wypadku, moglby ktos z modow przesunac do szkoly...
Canon DSLR i "L"ki
Witam!
Skoro lubisz się dzielić wiedzą to może mógłbyś mi wyjaśnić, jak uzyskałeś taki efekt a'la Dave Hill na zdjęciu numer 18.? Znalazłem na necie 2 tutoriale, ale żaden nie spełnia moich oczekiwań. Może chociaż jakaś wskazówka naprowadzająca? Pzdr
mz podstawa to lampy błyskowe dużej mocy 1000Ws, f/11 gość nie bawi się w małą GO , iso max 100 (chyba że robisz hasselblad'em H3D -tam przuy ISO 400 nie ma szumów w cieniach), potrzebujesz trochę zapasu na obróbke, z tego co zauważyłem, Dave kompensuje ekspozycje na na jakieś -1 do -2EV w stosunku do , a potem to tylko PS:
najpierw psujesz zdjęcie, dodatkowo wygładzasz by zgubić detale i generalnie wygładzić cale zdjęcie , np przez Gaussian Blur , ja używam neatimage(program do noise reduction) i custom profile na kilku warstwach w zależności co chcę stracić najczęściej chodzi o pory na twarzya potem to już USM z bardzo duży radius, ale na tyle małym by obwódka się do oskoła krawędzi nie pokazała, lub wyostrzanie przez HighPass:
Wyostrzanie zdjęć przez HighPass
1. Otwóź zdjęcie i zduplikuj warstwę background. (Layer>Duplicate Layer)
2. Zastosuj High Pass filer z Radius ustawionym na 10.
3. Zmień sposób mieszania warstwy (blending mode) do Overlay lub Soft Light.
4. Utwórz maskę i dokonaj inwersji warstwy (Image>Adjustment>Invert)
5.Używając pędzel (Brush Tool) pomaluj maskę białym kolorem w miejscach gdzie wyostrzanie ma być widoczne.
6. Zmień wartość Opacity w celu uzyskania właściwego efektu.
nie zaszkodzi pobawić się jeszcze Shadow & HighLights : podbić midtone contrast, i takie tam inne duperele - trzeba eksperymentować...
i tak założę się że Dave robi to zupełnie inaczej ...)
na koniec kilka ostro zePSutych zdjęć z szuflady![]()
38. Edyta - Lśnienie
39. Edyta - (bez tytułu)
40. Brokeback Mountain
nowy materiał wkrótce
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 29-08-2007 o 06:14
VanMurder kto jak to ale zebys Ty na pierwszej fotce zeby nie zrobil kobiecie nie godzi sie ;-) no i strasznie kolorystycznie nie wspolgra fotka pierwsza z druga a to ta sama kobieta ale mniejsza z tym... zdjecie faceta na koniu super, podobaja mi sie kolorki no i ladnie sie przylozyles ;-) bardziej mi sie podoba ten jezdziec z gorami w tle od tej fotki eksploatowanej na maksa z rodeo. kurcze tak sie zastanawiam czy szarlatan VanMurder nie wycial typa z rodeo i nie zmienil mu okolice na bardziej przyjazna oku![]()