A ja mam pytanie.Tobie takie zdjęcia jak np.19 wychodzą prosto z puszki czy jednak siedzisz godzinami w PSie dopracowując wszystko?
generalnie im mocniejsze(lepsze) światło tym mniej PS'a używam, natomiast zawsze wyostrzam zdjęcia po zmniejszeniu ...
w przypadku 19-stki stosowałem tylko obróbkę kosmetyczna, kontrast i GO to zasługa szkła 50mm 1.4, jak dobrze się przyjrzysz refleksom w oczach to zobaczysz że 90% portretów doświetlam blendą i to jest mój jedyny sekret
acha i jeszcze winieta prawie w każdym zdjęciu winietuje- bardzo dobrze separuje to tło od postaci fotografowanej
BTW lubię dzielić się wiedzą tak że jak macie jakieś inne pytania to śmiało
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wiem że dwa ostatnie 23, 24 najmniej się wam podobają (są najmniej naturalne) ale w moich stronach taki low-key to dosłownie hit! ... takich portretów sprzedaje najwięcej
...może dlatego że to w Kalifornii wymyślili plastik![]()
następne zdjęcie to przykład familijnego portretu najchętniej wieszanego nad kominkiem (w grubej, złotej rzeźbionej ramie...)
25. Ja, Małżonka, Córa i Kotek
proszę się tylko nie nabijać![]()
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 19-07-2007 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost
jeszcze jeden portrecik ze specjalną dedykacją dla Vitez'a
pozdrawiam
ciekawe czy odgadniesz płeć?
...lewe oko prawie w mocnym p-cie
26. Kotek
Familijne bardzo dobre, ładne światło i piękne kontrasty B&W.
niestety... to kotka- Vanessa a ciemne jest bo to low-key (zależało mi na rozwarciu źrenic kota na maxa, tak jak u kota ze Shrek'a)
jeszcze jedno bardziej dynamiczne
27.
No widzisz i gdybys dorzucil to to strzelilbym ze kotka - lapki lepiej widac (dlugosc i sposob ulozenia).
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 20-07-2007 o 08:29 Powód: Automerged Doublepost
29 jest swietna!! super, pokaz wiecej![]()
Ostatnio edytowane przez FOTOGRAF ; 20-07-2007 o 10:25
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!