Strona 33 z 78 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 776

Wątek: [VanMurder] - (pseudo)reporterka...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie Twojego Workflow.Od wczoraj ,,pokłóciłem'' się z camera RAW bo robił mi ze zdjęciami coś koszmarnego.Wszystko wychodziło blado,wyprane z kolorów,a to co robił z jaśniejszymi partiami zdjęć to już przechodzi ludzkie mniemanie.Porównuję to co wyrzucił z siebie PS z produktem finalnym Nikon Capture i jestem zszkowany.Nie zauważyłeś czegoś podobnego u Ciebie?

Heja! Najprawdopodobniej Nikon Capture odczytuje ustawienia twojej puszki, (tak jak robi to EOS Utility), czyli jeżeli podkręciłeś w aparacie kontrast, saturacje kolorów, wyostrzanie i takie tam (z tego co wiem Nikon ma dużo do poustawiania) i nakłada te zmiany na preview twojego RAW'a, a po konwersji według tego algorytmu tworzy np jpg...
    Camera Raw "czyta" RAW i bez tych "zmian" - czysty zrzut z matrycy .

Spróbuj zdjąć w puszcze wszystko na zero (neutral). lub wyłączyć opcję odczytywania tych danych w Nikon Capture (jeżeli się da)
    i po wywołaniu w obu konwerterach zdjęcie powinno wyglądać identycznie ... mogą być minimalne różnice ,ale nie drastyczne,

Długo przekonywałem się do Cr... ale po miesiącach pracy i przetestowaniu innych konwerterów, dla mnie osobiście CameraRaw4.2 to rewelacja !!!

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No właśnie w tym sęk,że nie mam w puszce nic poustawiane. Wszystko mam na zero lub nawet -2.Tak więc zczytywanie ustawień odpada.No i nie wiem co jest grane.Jeśli chcesz to prześlę Ci jeden przykład dziwnej pracy camera raw.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
    No właśnie w tym sęk,że nie mam w puszce nic poustawiane. Wszystko mam na zero lub nawet -2.Tak więc zczytywanie ustawień odpada.No i nie wiem co jest grane.Jeśli chcesz to prześlę Ci jeden przykład dziwnej pracy camera raw.
    zrób koniecznie upgrade do ver4.2, i upewnij się że na końcu zrobisz konwersje do odpowiedniego ICC (sRGB)...
    pozdrawiam,
    czekam na sample, najlepiej na priv

Domyślnie

nie wiem czy dobrze zrozumialem? :> konwertujesz do sRGB? Hmm ja sie jakis czast temu przesiadlem z AdobeRGB na ProPhoto i powiem Ci ze warto...
    pozdrawiam,
    zby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    nie wiem czy dobrze zrozumialem? :> konwertujesz do sRGB? Hmm ja sie jakis czast temu przesiadlem z AdobeRGB na ProPhoto i powiem Ci ze warto...
    w Psie pracuje w AdobeRGB konwertuje do sRGB tylko te które wrzucam do sieci ...
    słyszałem o ProPhoto i muszę spróbować, jeżeli się nie mylę ma więcej przejść tonalnych i jeżeli warto to spróbuję - dzięki za sugestię..

przy okazji tu jest "świeża" nie obrobiona proof gallery dla modelki (Marty), z ostatniej sesji przed jej wyjazdem do ojczyzny.

Marta

mam dla niej wydrukować PF do Polski jak Ci coś wpadnie w oko wyślij mi linka do foty ... z góry dzięki
    sugestie odnośnie obróbki mile widziane również (oczywiście jeżeli masz czas )
    pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    w Psie pracuje w AdobeRGB konwertuje do sRGB tylko te które wrzucam do sieci ...
    słyszałem o ProPhoto i muszę spróbować, jeżeli się nie mylę ma więcej przejść tonalnych i jeżeli warto to spróbuję - dzięki za sugestię..
    To ja się technicznie podpisze pod sugestią. Też się przesiadłem z AdobeRGB na ProPhoto i różnice, choć subtelne, są zauważalne (im więcej kroków obróbki tym lepiej widać różnice np po histogramie). Ale również tylko na etapie obróbki, potem zapis tiffa bez konwersji do profilu i potem z tego tiffa albo zmniejszenie do netu/sRGB albo konwersja do profilu labu i ew. zrobienie jpga by transferować do labu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To ja się technicznie podpisze pod sugestią. Też się przesiadłem z AdobeRGB na ProPhoto i różnice, choć subtelne, są zauważalne (im więcej kroków obróbki tym lepiej widać różnice np po histogramie). Ale również tylko na etapie obróbki, potem zapis tiffa bez konwersji do profilu i potem z tego tiffa albo zmniejszenie do netu/sRGB albo konwersja do profilu labu i ew. zrobienie jpga by transferować do labu.
    muszę w takim razie sam się przerzucić
    a ten rysunek przekonał mnie na 100%: ( dzięki Janusz

http://www.potoczek.mserwis.pl/obrazki/Gamuty.jpg

Vitez mam pytanie...
    w jakim celu używasz formatu TIFF? nie lepiej zapisywać nie spłaszczone wersje w PSD? zawsze jest lepiej mieć dostęp do każdej warstwy... czy to ze względu na oszczędność miejsca na dysku? czy są jakieś ukryte zalet formatu TIFF? większość drukarni przyjmuje pliki PSD...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Vitez mam pytanie...
    w jakim celu używasz formatu TIFF? nie lepiej zapisywać nie spłaszczone wersje w PSD? zawsze jest lepiej mieć dostęp do każdej warstwy... czy to ze względu na oszczędność miejsca na dysku? czy są jakieś ukryte zalet formatu TIFF? większość drukarni przyjmuje pliki PSD...
    Chyba przyzwyczajenie ... przy 1TB dysku jeszcze nie mam sie o co martwić.

Domyślnie

Nono tylko pozazdroscic tej imponujacej przestrzeni dyskowej:> Dla mnie PSD jest o tyle fajniejszy i bardziej praktyczny ze 100% prac wysylam klientom via FTP.
    Sugestiami dotyczacymi Marty podziele sie z Toba na priv
    pozdrawiam
    pozdrawiam,
    zby

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nono tylko pozazdroscic tej imponujacej przestrzeni dyskowej:>
    A co tu zazdrościć? 3x320GB lub 2x500GB grosze kosztują obecnie (ok 700-800zł) a wystarczą na lata .

Strona 33 z 78 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów