cały myk polega na tym że osobno ustawiasz ekspozycję lampy błyskowej i ekspozycje puszki, lampa na kablu poprawiła kąt, a parasolka rozproszyła światło, dlatego nie jest takie płaskie i ostre ...
oczywiście nie każdemu taki efekt się może podobać ale jest to jakaś alternatywa jak zajdzie słonce ... i światła brak
Exif dla wnikliwych :
35mm f/5.0 t=1/50 ISO 1000 kompensacja puszki -2EV, lampa na na ETTL -1EV
pozdrawiam
Przeczytałem całość -chyba 2 godziny, uwagi:
1. Panie Van wielki szacunek można się dużo nauczyć, skarbnica wiedzy i informacji!
2. Zdjęcia technicznie rewelka - w znacznej większości, przy takim sprzęcie muszą takie być![]()
3. Walory artystyczne dyskusyjne ale o gustach się nie dyskutuje, każdy ma inne postrzeganie piękna obrazu, a Pan ma takie kalifornijskie właśnie 8)
4. Na koniec: PANOWIE więcej luzu, wszyscy tu jesteśmy bo chcemy, Van poświęca swój czas żeby czegoś kogoś nauczyć (np. mnie) po co tyle nerwów i jadu, jak ktoś nie chce oglądać to przecież nie musi!
Jedno pytanko Van: bawiłeś się 5D+85/1.8, da się tego szkła używać w tym zestawie, bo 1,2L nie na moje finanse
Pozdrawiam wszystkich
Mi tworczosc Van-a tez jak najbardziej podchodzi a dodatkowo facet dzieli sie wiedza i lubi to robic, nic z laski i wytlumaczy lopatologicznie czesto.
Wiec ja czesto odwiedzam jego watek i tez czasem cos zapytam.
Na ostatnim jednak troche za duzo lampy widac jak dla mnie
Pozdrawiam
Mr TheDoc dzięki za to wiadro mioduna pytanko szczegółowo odpowiem Ci na PW, a tymczasem jak chcesz wstępnie znać moje zdanie na temat tego szkła to tu.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki BelYaal za te eufemizmyale...
jak cholercia, nie ma być lampy widać, jak 95% światła na fotce to lampa
pozdr
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 01-02-2008 o 06:01 Powód: Automerged Doublepost
" ...nie zajmujcie się szkolnymi i technicznymi aspektami fotografii, a raczej szukajcie tematu, który rzeczywiście emocjonalnie was wciąga..." - Herb Ritts.
Adam, pozdrawiam Cie takze. Mysle, ze najlepsze dopiero przed Toba![]()
Adam - wybacz tą spoufałość.
Prawdopodobnie oglądnąłem wszystkie możliwe twoje zdjęcia które zamieściłeś w internecie.
Jeśli jest coś co mnie zainteresuje to jestem jak termit - drąże dalej.
Ale do żeczy, portrety które widziałem przez ciebie zrobione - super.
Plan średni, bliski, zbliżenia, detale, operowanie światłem zastanym i dodatkowym to jest to!
Wiedz że masz "małego fana" w Bielsku - kurcze ale wazelina.![]()
Oczywiście żeby nie było tak słodko widziałem też pare drobnych ....ale co tam... fajnie że bawisz się "światłem i cieniem" super.
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. Mam nadzieje że podpowiesz trochę "jak to się robi w usa":wink:
Przy okazji odezwe się na PW.