Strona 38 z 78 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 776

Wątek: [VanMurder] - (pseudo)reporterka...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

dzięki panowie! niezłą zabawę maiłem z tym zleceniem bo goście którzy mi to zlecili nie mogli oderwać oczu od wydruku (22x14 cali) tylko w kółko się pytali: How did you do it? a tak po za tym to dobry trening w PSie, i muszę przyznać że dużo się przy tej robocie nauczyłem

oj coś czuje że chyba wrócę na dobre do fotomontaży, muszę tylko zamówić zielone tło (tak jak kolega Asterix) - żeby tylko ludzie jeszcze chcieli za to płacić

pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiem,że było już tłumaczone ale chyba nie potrafię tego zastosować.
    Co robisz ,żeby były takie czernie i szarości,że zdjęcie wygląda jak renderowane?
    Canon 40D + kit, świnka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez In-victus Zobacz posta
    Wiem,że było już tłumaczone ale chyba nie potrafię tego zastosować.
    Co robisz ,żeby były takie czernie i szarości,że zdjęcie wygląda jak renderowane?
    cześć In-victus, nie bardzo rozumiem pytania, mógłbys sprecyzować, lub podać jakieś przykłady...

dzięki za zainteresowanie
    pozdr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Choćby skakanka i więcej czadu,ogólnie wszystkie.Jeśli widziałeś moje zdjęcia to zauważyłeś różnicę . Nie umiem uzyskać takiej czerni,głębi,itd.
    Poza tym zdjęcia kolorowe,np.Octawia.
    I gdybyś mógł to łopatologicznie wyjaśnić byłbym baaaaaardzo wdzięczny.
    Ostatnio edytowane przez In-victus ; 17-12-2007 o 10:28
    Canon 40D + kit, świnka

Domyślnie

ogólnie pewnie chodzi o dobre wywołanie rawa i późniejszą*obróbkę.
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Van u ciebie w watku jest za dużo gadania a za mało zdjęć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    Van u ciebie w wątku jest za dużo gadania a za mało zdjęć
    staram się nie pokazywać "sieczki" i zdjęć z rodzinnych imprez, tudzież ślubnych /firmowych mógłbym walnąć 200 fot np z mojego ostatniego wesela, ale czy miało by to sens ?
    Niektórzy lubią wrzucić 50 fot z zawodów lotniczych, czy 30 fot z teatru lub koncertu, robionych z widowni, ale takie nie ciekawe ujęcia mnie nie grzeją ... ani to reporterka anie nic ciekawego.

Staram się pokazywać "perełki", zdjęcia z którymi jestem związany emocjonalnie, pokazujące temat z innej strony, zwracając uwagę na detale, które przeciętni "zjadacze chleba" nie zauważają... praca nad takimi fotami wymaga czasu i pomysłu, przygotowanie jednego zdjęcia zabiera czasami kilka tygodni...
    ostatnio przytłoczony jestem zdjęciami które przynoszą mi pieniądze a te nie zawsze warte są pokazania, na swoje twórcze wojaże nie mam niestety czasu...
    ...ale na sylwestra wybieram się z rodziną i znajomymi w góry, będę jechał 6-8 h samochodem przez całą Mohave Desert, okolice Joshua Tree, Death Valley, Sequoia National Park aż do Mammoth Lakes...
    obiecuje wrzucić setkę landszaftów z tej wycieczki

Cytat Zamieszczone przez In-victus Zobacz posta
    Choćby skakanka i więcej czadu,ogólnie wszystkie.Jeśli widziałeś moje zdjęcia to zauważyłeś różnicę . Nie umiem uzyskać takiej czerni,głębi,itd.
    Poza tym zdjęcia kolorowe,np.Octawia.
    I gdybyś mógł to łopatologicznie wyjaśnić byłbym baaaaaardzo wdzięczny.
    Przede-wszystkim na jakim monitorze pracujesz i czy jest on prawidłowo skalibrowany, godziny pracy mogą pójść na marne jak nie masz odpowiedniej gammy i kontrastu, że o prawidłowości kolorów już nie wspomnę...
    druga sprawa to odpowiednie ciekawe światło, dobrze doświetlone zdjęcie, czyli doświetlone cienie i nie przepalone "światło" highlights jednym słowem brak clippingu... bo jeźeli stracisz detale w cieniach i highlights to puźniejsza obróbka nie da Ci tej plastyczności i zawęzi rozpiętość tonalną...

jak nie jestem pewien, co do naświetlenia zdjęcia lub by poszerzyć tonal range, stosuje często bracketing
    prawidłowy balans bieli jest też krytycznym aspektem (szczególnie w kolorowych zdjęciach )

Tak jak Adam wspomniał :
    Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta
    ogólnie pewnie chodzi o dobre wywołanie rawa i późniejszą*obróbkę.
    wywołanie RAW jest bardzo ważne, tak jak robienie zdjęć w najlepszej jakości jaka jet możliwą pod względem ISO czyli jeżeli warunki pozwalają mi na użycie ISO 100, 200 to nie jadę na 800 albo 1600, muszę mieć zapas na późniejsza obórkę,
    jednakże podczas wywoływania w CameraRaw staram się nie podbijać kontrastu, saturacji, dbam głównie o Exposure dodatkowe wyciągnięcie detali z cieni i z "jasności".
    Tak wywołanie zdjęcie magluje w PSie, niektóre nie wymagaja wielu zabiegów tak jak zdjęcia Octavi z plaży,
    przy zdjęciach Marty w bikini musiałem się napracować nad balansem bieli, było bardzo trudno zdecydować we którą stronę pojechać - słonce było nisko i świeciło na żółto a niebo na niebiesko musiałem użyć WB bracketing ...
    reszta to miejscowe podbijanie kontrastu na warstwach z użyciem krzywych np Overlay, Multiply, niektórzy nazywają to malowaniem światłem do tego dochodzi techika http://en.wikipedia.org/wiki/Dodging_and_burning w bardzo dużym stopniu poprawia plastykę zdjęcia,
    na koniec ewentualnie odszumiam zdjcia, jeźeli pod czas obróbki powstały takowe, końcowy etap to wyostrzanie po zmniejszeniu, tudzież zwiększeniu rozmiaru zdjęcia
    i to by było wszystko ...

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę w mojej galerii

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A na którym miejscu w szeregu ,,ważności'' stawiasz sprzęt i szkło?Bo z tego co pamiętam to korzystasz z 5D,który jak wiadomo produkuje niezłe obrazki.Chodzi mi o to czy sądzisz,że mając D70 i np.50-kę dałoby się uzyskać takie same efekty jak Ty,Twoim zestawem?Zakładając oczywiście,że obróbka będzie przebiegała w ten sam sposób.Ciekawi mnie to bo po prostu jeszcze nie zrobiłem swoim sprzętem takiego zdjęcia by bez jakiejś większej obróbki wyglądało jakościowo tak jak Twoje.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
    A na którym miejscu w szeregu ,,ważności'' stawiasz sprzęt i szkło?Bo z tego co pamiętam to korzystasz z 5D,który jak wiadomo produkuje niezłe obrazki.Chodzi mi o to czy sądzisz,że mając D70 i np.50-kę dałoby się uzyskać takie same efekty jak Ty,Twoim zestawem?Zakładając oczywiście,że obróbka będzie przebiegała w ten sam sposób.Ciekawi mnie to bo po prostu jeszcze nie zrobiłem swoim sprzętem takiego zdjęcia by bez jakiejś większej obróbki wyglądało jakościowo tak jak Twoje.
    puszka i obiektyw jest również ważny, ale na pierwszym miejscu stawiam kreatywność fotografa

bardzo długo robiłem zdjęcia 20D i obiektywami Sigmy i nigdy nie narzekałem na jakość swoich fotek...

Fakt faktem praca z lepszym sprzętem to mniej godzin spędzonych w post procesie, 5D daje Ci lepszą plastykę przejść tonalnych, mniej szumi, obiektywy eLki maja lepszy kontrast saturację kolorów i niej flarują...
    fotki częściej wychodzą lepsze prosto z puszki i nie potrzebują tak dużo obróbki ...

ktoś mądry kiedyś mi powiedział:

" większą część budżetu przeznacz na obiektyw(y), za to co ci zostanie kup body, większość swojego czasu poświeć na studia nad światłem, kompozycją i na doskonaleniem techniki (m.in obróbki)... resztę wolnego czasu spędź na oglądaniu albumów ze zdjęciami mistrzów fotografii..."

staram się iść ta drogą i jak na razie przynosi mi zadowalające efekty...

pozdrawiam

Domyślnie

Witam Wszystkich !!! Szczęśliwego Nowego Roku!

Na początek nowego roku, obiecane lanszafty + 2 portrety (dzień pierwszy), z sylwestrowej wycieczki w góry

Wszystkie fotki (z wyjątkiem dwóch pierwszych 50/1.4) zrobione za pomocą mojego prezentu Mikołajowego - 35/1.4L ... +5D i niewielka korekta w CR, oraz trochę usuwania brudów z sensora za pomocą PS - nie specjalizuje sie w landszaftach tak że będę wieczny za wszelkie komentarze
    ...acha nie są to hdri(ki), ani sklejane panoramy, tylko szkło +polar Hoya i obniżona ekspozycja od -0.5 do -1EV ...

Out of Road.

101.

102.

103.

104.

105.

106.

Friends Portraits
    107.

108.

dziękuje i zapraszam !

c.d.n