Witam! z płonącej Kalifornii ...
Przede wszystkim dziękuje wszystkim za "ciepłe" e-maile i prywatne wiadomości, miło że ktoś przejmuje się losem zioma z za oceanu![]()
i że mam tylu "anonimowych" kumpli z CB
serdeczne dzięki dla Snowborder'a który zaofiarował swoja osobistą pomoc
w razie potrzeby
W podziękowaniu postanowiłem zamieścić tutoriala, wyjawiajacego tajniki mojego work flow, temat powinien być szczególnie przydatny dla wszystkich którzy maja problem z obróbka ogromnych ilości RAWów w krótkim czasie ...
prezentowany sposób nie jest "idealny" (jestem otwarty na wszelka polemikę), ale w ten sposób pracuje wiele profesjonalistów
Tutorial oryginalnie napisany był dla jednego z CB userów
(pozdrawiam Cie Adam) i to on zasugerował udostępnienie go szerszej grupie "potrzebujących".
WorkFlow=CS3-(Br+Cr+PS+IP+Wpg)
Nie jest to wzór na nowy środek oduczającyale odpowiedź na pytanie czy 100% zdjęć obrabiam w PSie?
Otóż zdecydowanie TAK!! nawet jeżeli jest to 650-1000 fot z ceremonii ślubnej, lub 250 zdjęć "internet proof gallery" dla modelki lub agenta...
Najciekawszą sprawa jest to że 90% fotek obrabiana jest w czasie gdy biorę prysznic, jestem na siłowni lub z kolegami sączę Jack'a z Colą w Irlandzkim Pubie, lub po prostu śpię ...
Nie jest to za sprawą, tego że przeszkoliłem "moja piękniejszą połowę"
w obróbce zdjęć ... po prostu CS3 to genialne udogodnienie dla profesjonalistów i nie tylko ...
CS3 posiada masę aplikacji, procesorów, akcji - można nawet automatycznie zrobić stronek we FLASHU, lub HTML!!!
ale mało kto o tym wie...
1. Nigdy nie używam TIFF'ów - strata czasu pracuje na RAW lub częściej na DNG.
Polecam konwersję "w locie"do DNG podczas sczytywania z karty, (DNG zajmują mniej miejsca i szybciej są odczytywane
prze aplikacje, no i nie mamy całej masy plików XMP, o których często
łatwo zapomnieć podczas kopiowania i d...
Standardowy RAW z 5d zajmuje ok 12mb a DNG o jakieś 3mb mniej, nie jest to moxe duxo ale w skali roku robienia zdjęć to bardzo dużo zaoszczędzonego miejsca na dysku ...
CS3 ma zutomatyzowany ten proces w aplikacji AdobeDownLoader,
która powinna się automatycznie uruchamiać po podłączeniu czytnika z kartą lub aparatu:
można go również ściągnąć stąd:
http://www.adobe.com/support/downloa...31&fileID=3496
2. Kolejny krok to odpalenie BRIDGE'a,
UWAGA!!! KLIKNIJ NA ZDJĘCIE BY ZOBACZYĆ W FULL SCREEN
Najlepiej zaznaczyć pliki robione w podobnych warunkach, tym samym obiektywem, podobny WB itd.
Fajnie jest używać gwiazdek, łatwo jest później wysortować dane zdjęcia.
* - zdjęcia przy zastanym świetle sztucznym,
**- dopalane flashem,
***- przy świetle słonecznym
... itd
Można zaznaczyć całą serie ( ctr + klik) 50-100 zdjęć (wedle uznania), prawy klawisz i odpalamy w PS/CameraRaw
3.Pracujemy nad wybranym zdjęciem lub zaznaczamy kilka, kilkanaście, korygując balans bieli, ekspozycje, eliminując przepalenia suwakiem Recovery,
wyciągamy detale z cieni Fill Light
Jeżeli doprowadzimy jeden DNG/RAW do perfekcji można wprowadzić te
same zmiany do innych fotek zaznaczając je i klikając na
Synchronize
4. Dodatkowo można na kilkudziesięciu otwartych jednocześnie zdjęciach: kadrować, stemplować, healingować, podkręcać kolory, poziomować itd...
Cały trick polega na tym że po "skończonej robocie" klikasz na Done
a nie na Open Image(s)
Zapisujemy wtedy zmiany, ale nie zmieniamy oryginalnych plików, bez pogorszenia jakości, można wrócić do p-tu wyjścia lub wprowadzić kolejne zmiany...
5.Prawdziwa jazda zaczyna się gdy "odpalimy
z aplikacji BR >Tools>Photoshop>Image Processor
Tu wszystko jest możliwe... można wszystkie 650obrobionych zdjęć
poddać automatycznemu procesowi zmiany rozdzielczości, zmiany profilu do sRGB, konwersji do jpg, tiff, psd
...zastosować stworzone przez siebie akcje, wyostrzyć, wprowadzić swój podpis, ramkę ...
czego dusza zapragnie ...
Jak by tego było mało, można sobie zrobić automatycznie np z uzyskanych
jpgów, internetową galerię we Flashu, html'u dla klientów, lub rodziny ...
Br >Tools>Photoshop>Web photo gallery
Trzeba tylko trochę popracować nad wielkością zdjęć i miniaturek ale to już bajka...
UWAGA!!! KLIKNIJ NA ZDJĘCIE BY ZOBACZYĆ oryginał galerii w internecie
Dziękuje za wytrwałość w dobrnięciu do końca tego przydługiego postu, proszę o uwagi lub ewentualne pytania na które chętnie odpowiem, tudzież wymianę doświadczeń ...
pozdrawiam
Adam
*przepraszam za błędy i że tekst nie do końca jest sformatowany
mam nadzieję że chociaż przydatny i czytelny
No.. po prostu świetne. Naprawdę genialne... wielkie dzięki!!!!
Łe, w PSE jest praktycznie taki sam downloader... ale wycieli opcję konwersji na DNG![]()
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
zawsze można zrobić później instalując go z
http://www.adobe.com/support/downloa...31&fileID=3496
działa tak samo dobrze
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki za eufemizmy niezmiernie mi miło![]()
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 26-10-2007 o 09:05 Powód: Automerged Doublepost
No to jest właśnie ten "standalone" konwerter.
Po prostu w PSE nie ma opcji konwersji podczas importu, jedyna możliwość jaką widzę, to ściągnąć normalnie i później użyć konwertera.
A konwerter działa, w przypadku RAWów z 350D z testów mi wyszło przeciętnie 35% oszczędności na dysku.
Tak nawiasem to jest jakaś dana Canon'owego RAWa (350D/40D) która jest tracona podczas takiej konwersji?
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Heja! tu jest odpowiedź na twe bolączki, w moim CSE (PSE) też opcja konwersji w locie do DNG przestała być aktywna, w oknie AdobeDownLoadera, zdaje się po pierwszym AutoUpdate, ale po ręcznym update'cie CR do wersji 4.2 wszystko zaczęło działać na nowo !
stąd ściągniesz Adobe DNG Converter and Camera Raw 4.2 update dla Windowsa i po manualnym zainstlowaniu czyli skopiowaniu pliku do katalogu :Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS3\File Formats
wszystko zacznie poprawnie działać
tak jak u mnie:
Konwersja jest "bez stratna" (bez utraty jakości/danych) jeżeli zastosujesz takie ustawienia w konwerterze DNG (po kliknięciu na Settings... - czerwona strzałka na zdjęciu powyżej ) jak tu :
Zdjęcia Mary tym razem bardziej ubranej ...
61. BlackDahlia
62. BlackDahlia2
Oraz szkic pewnego "projektu" który chodzi mi po głowie już od pewnego czasu... ale brakuje mi natchnienia do sfinalizowania ...
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie
63. The Usual Suspects (project)
pozdrawiam