Witam,
mam EOSa 500 i chciałabym kupić 300d. W analogu mam obiektyw 35-80 mm, czy pasowałby on również do cyfry?
Pzdr.
Witam,
mam EOSa 500 i chciałabym kupić 300d. W analogu mam obiektyw 35-80 mm, czy pasowałby on również do cyfry?
Pzdr.
Słowo 'pasuje' nie bardzo tu pasuje :wink:Zamieszczone przez Elektra
Innymi słowy. Jeśli jest to obiektyw typu EF, czyli canonowski, to będzie pasował tak pod względem mechanicznym jak i elektrycznym. Jednak na skutek istnienia tzw. przelicznika ogniskowych = 1.6 po podpięciu go do 300D będzie zachowywał się tak jak obiektyw o ogniskowej około 50-120 podpięty do 500-ki.
Obiektyw jest z serii EF, "Canon Zoom Lens EF 35-80 mm 1:4-5.6"
Dziękuję za info.
[ Dodano: 28-10-2004 ]
A ten sam obiektyw na początek do 10d?
Tak samo jak do 300D, czyli ogniskowe mnozysz przez 1.6x , jakosc mocno srednia - zarowno na 300D jak 10D.Zamieszczone przez Elektra
Vitez dzięki, ale na początek chyba może być?!?
Później uzbieram na jakieś lepsze szkło.
Na początek może wszystko być :wink: ale będzie brakować Ci szerszego kąta, bo z tych 35 mm w cyfrze 'zrobi się' trochę ponad 50 mmZamieszczone przez Elektra
Lepszy byłby jakiś obiektyw zaczynający się od 24 mm ...
Do 300D na początek najlepszy będzie EFs 18-55, czyli po prostu kit. Na allegro można go zanabyć za 350 zł
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33743805
Zyskujesz szeroki kąt, i całkiem przyzwoitą jakość, jak za te pieniądze. A wydatek 350 zł przy cenie 300D nie jest chyba aż taki straszny.
Dziękuję za odpowiedzi.
Jeżeli kupię 300d to na pewno z 18-55, a jeżeli 10D to na początek będzie musiało mi wystarczyć szkło z analoga.
A jakie obiektywy polecacie do 10d?
Temat rzeka. Zanim rozpocznie się dyskusja Tamron vs Sigma :wink: uprzedzę, że lepiej było skonstruować pytanie tak: jakie ogniskowe polecacie do 300D (10D)?Zamieszczone przez Elektra
O właśnie dziękiChodzi mi głównie o ogniskowe ale do 10D.
Jakie polecacie? Bo ja się kompletnie na tych cyferkach nie znam.
Znacie może jakieś linki do stron, gdzie jest to w miarę prosto i po polsku wytłumaczone tak, żeby blondynka zrozumiała?!?![]()