Apple Store - dowolny - oficjalna cena 1599 - odlicz od tego 10% zniżki studenckiej po okazaniu Students ID - jak chcesz - chętnie pomogę w zakupie.
Zdaje się, że podobne ceny (~1499Ł) są u dystrybutorów Apple w obrębie uczelni w UK - nie jest wymagane przedstawienie ID, - wystarczy wejść, powiedzieć co - i kupić. Jak będę dzisiaj na wydziale, to spiszę jeden z adresów do przykładowego resellera w Manchesterze.
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Calliactis, a nie jest tak, że na legitkę (w UK) możesz kupić tylko jeden komp w ciągu roku szkolnego/normalnego???
Heh, najnowszy 15 calowy MacBook Pro wersja z 2,4Ghz/160GB/2GB RAM/Grafa256MB w US kosztuje 2500$ (tj. ok 7300zł) a w UK już 1600Ł (tj. ok 9210zł) co daje 1820zł różnicyza ten sam komputer do k... nędzy!
I jak tu żyć i nie przeklinać?? No niby można dostać jakiś discount w UK te zdaje się 150Ł, tyle, że trzeba mieć tego kogoś co pomoże to załatwić.
Ciekaw zatem jestem jaka będzie cena w PL??? Z tego co widzę, masowo starają się pozbyć 'starych' modeli.
Z tego co zauważyłem, MB Pro mają podświetlaną klawiaturę - ostatnio właśnie myślałem sobie, że szkoda, że 'zwykły' MB nie ma.
Poza tym jeśli chodzi o matryce podświetlane LED'em - tylko oszczędność baterii tutaj się uzyskuje czy coś więcej??? Rozumiem, że do zdjęć nadal taka matryca (back-lit LED) nadaje się doskonale???
Zauważyłem też że bez żadnych dopłat (w UK i US) można sobie wybrać opcję GLOSSY / antiGLARE display. Który lepszy???
W USA masz cenę podaną bez podatku stanowego... Dopiero w fazie zamówienia go dodajesz - względem lokalizacji dokąd ma zostać wysłany. Różnica to raptem kilkadziesiąt dolarów / funtów.
Co do matrycy to masz lepsze kąty i jasność. Matryc innych niż backlit chyba nie ma (może plasma?), natomiast LEDowe dają Ci 'ponoć' bardziej równomierne oświetlenie, no i sama jasność jest lepsza. Matryce w Mac'ach są świetnej jakości - zbieżność i jakość koloru - najwyższa. Brałbym 'glare' - bo lepiej oddaje nasycenie, a jeśli masz zamiar pracować w terenie - to matte.
Jeśli chodzi o możliwość kupienia tylko jednego komputera rocznie - tak, to prawda. Ale ja kupuję swojego po powrocie - w Polsce - na inny numer ID... - potrzebuję wtedy też na niego fakturę...
Zatem - sprawa zakupu w UK - otwarta - ja tutaj nie kupię swojego.
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
No tak, ale ja nie mówię o wysyłce.
Co jak podejdę sobie do sklepu np w Californii i od ręki będę chciał kupić MacBookaPro? To co? Cena nagle wzrośnie o nie wiadomo ile więcej niż podane na www?? Nie sądzęTo o czym pisałem wcześniej to nie w kontekście zamawiania np. Maca w US i wysyłka do PL/UK tylko o kupowaniu na miejscu.
Lepsze kąty i jasność niby w tych nowych backlit-LED ??Zamieszczone przez Calliactis
Kurde, bo nie siedzę w temacie. Są backlit i backlit-LED? Czy to jedno i to samo?
Glare? Chyba miałeś na myśli GLOSSY (błyszcząca)?Zamieszczone przez Calliactis
Antiglare = matte, czyż nie??
Ze stronki: At no extra charge, you can choose a glossy widescreen display that makes graphics, photos, and videos appear with richer color and deeper blacks.
Czyli wybór pomiędzy glossy a matte powinien wynikać z priorytetu korzystania wewnątrz/zewnątrz z laptopa czy po prostu glossy jest lepsze jeśli chodzi o priorytet foto, a matte to już do ogólnych/niesprecyzowanych zastosowań?? Czy może co się bardziej komu podoba? Tak tylko z ciekawości drążę ten temat.