AutoCAD ma niewielkie wymagania. Do wersji 2002/2005 wystarcza nawet coś w okolicach 1,5GHz (AthlonXP 1700+) z 512MB Ram - taki mam najwolniejszy dostępny w pracy - przekładając to na język laptopowy wystarczy Ci coś w okolicach Core2Duo - dowolnego (od 1,66Ghz w górę). 2GB Ram brałbym od razu - ze względu na zdjęcia - z tego też powodu, jeśli chcesz mieć szybki do niech dostęp to polecam dysk np. 100-120GB ale 7200RPM (większe są niezbyt często spotykane i nie są zbyt tanie) zamiast dużego i wolnego 200GB, grafika od Radeona X1600 czy GeForce 7300 w górę. Matryca - trudno powiedzieć - na pewno więcej niż typowe 15,4" z 1280x800 - bo to za mało.
Jeśli mam doradzić jakiś model to Toshibę P200 - ma 17" (1440x900), 2GB RAM, 100GB @ 7200RPM, X1600 (w niektórych konfiguracjach X1700), dodatkowa klawiatura numeryczna wymiernie pomaga przy pracy z AutoCADem. WiFi, BT - w standardzie. Za minus uważam wagę i wielkość, oraz standardowo dostarczany system - MS Vista Home Premium - nie działa na niej AutoCAD poniżej wersji 2007 i nie chodzi do tej pory 3DS Max w wydaniu 8 i nawet 9. Jak dla mnie jedyny rozsądny system do pracy z AC to Win XP Pro. Cena? - ok. 7000zł w Polsce.
Względnie druga opcja - MacBook Pro - nowe wydanie (ledwo wszedł) - i brać od razu Core 2 Duo @ 2,4GHz i matrycę 15,4" (1440x900!!! - podświetlanie LED - super świeci), 2GB RAM, 160GB @ 7200RPM, GeForce 8600 - najwydajniejsza maszyna jaką można na tą chwilę kupić. Windowsik XP chodzi jak marzenie pod BootCampem - sprawdziłem wczoraj w iSpocie w Arndale'u... Cena - ok. 1450Ł w UK.
Jeśli jesteś w UK - mogę polecić kupienie Apple - gwarancja jest uznawana w Polsce, a wyjdziesz ze sklepu z kompem - mają spore zapasy. Spolszczenie dostaniesz jak pójdziesz do dowolnego iSpotu, lub zadzwonisz do SAD'u w Wa-wie. Ceny w UK - trochę niższe. Jak chcesz kupić jeszcze 10% taniej, to daj znać - pomogę Ci go kupić ze zniżką studencką - jestem teraz w Man - i tutaj studiuję - mamy bardzo taniego resellera. Jeśli chodzi o zakup dowolnego notebook'a 'Windowsowego' - nie polecam kupować w UK - 1. inny układ klawiatury, 2. system bez polskich czcionek (problem z ustawieniem nawet dobrego mapowania klawiatury), 3. gwarancja nie zawsze jest respektowana w Polsce (np. Sony nie przyjmuje modeli Vaio zakupionych w UK do serwisu w Polsce - sprawdzone). Jeśli chcesz kupić notebooka na XP'ku czy Viście - polecam zakupić takowego w Polsce.
Sam mam teraz Acera Aspire 5014WLMi - Athlon64 DTR (DeskTop Replacement) 3700+ @ 2,4Ghz z 2GB Ram i jeśli miałbym do czegoś się jedynie przyczepić - to do baterii. W przypadku Toshiby - będzie ona działała ok. 1,5h - 2,0h. W przypadku MacBook'a będzie Ci chodził ok 4h - 5h pod OSX lub ok. 2,5 - 3h pod XP / Vista.
Ja będę kupował za ok 2 tygodnie Apple - a przeznaczenie - to samo co Ty.