Być może nie zauważyłeś, ale niestety moja granica cenowa to max. 2tys.-za komplet szkieł, a 50/1,4 i 85/1,8 w sumie daja prawie 3tys - (a musze jeszcze uwzględnić coś szerszego bardziej uniwersalnego) , wiec niestety wybrać mogę tylko jeden z nich.
Skłaniam sie ku 85/1,8, ewentualnie z czasem dokupie 50 ale tę z 1,8.
W sumie z body to i tak przekrocze wcześniej planowane koszty (5tys), które jak na sprzęt nie dla profesjonalisty wcale nie są małe.
Ostatnio edytowane przez spino ; 15-06-2007 o 00:41
szkoda ze wyraźnie wątek się urwał i konkretnej odpowiedzi nie uzyskalem![]()
Ja przy budżecie 5k nie brałbym 30d który by zjadł większosc kasy. Raczej np. 350/400d i te szkła o których w ww. postach pisali. T18-50, 50 1.4, 85 1.8
no na poczatek moze ci wystraczyc tansza pucha i do tego kupic cos lepszego jesli chodzi o obiektywy
takie 350d lekko uzywane mozna za dobra kase znalesc i wtedy moze ci naprawde troszke $ zostac na szklo
sadze ze na poczatku brak tych 5fps nie bedzie ci tak przeszkadzal...
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam
Robilem zdjecia 350-tką, mialem tez w rekach 400-tkę,ale mam "koszykarskie" dłonie no i te aparaty trochę mi w nich ginęły :-( . Na początku tego az tak nie odczuwałem, do czasu jak nie wzialem do reki 30D. Jak dla mnie - o niebo lepiej lezy w dloni, wiec puszka to bedzie 30tka, a szklo to prawdopodobnie na poczatek pewnie kit (brrrr) i 50/1,4.
W razie czego za jakiśczas łatwiej dokupic nowe szkla niz sprzedac jeden aparat i kupic drugi (bo wtedy napewno sie traci na roznicy w cenie starej puszki, a dodatkowo trzeba dolozyc sporo do nowej)
Ostatnio edytowane przez spino ; 20-06-2007 o 21:37
powinieneś wziąść jakiegoś zooma na początek. będziesz przynajmniej wiedział co Ci potrzeba.