oj MMM
widać , że nie bawiłeś się takim sprzętemDokup jeszcze folie ochronną i osłonę przeciwsłoneczną na LCD, filtr UV oraz pokrowiec na aparat...
Wszystkie te rzeczy są do niczego nieprzydatne i to tylko pieniądze wyrzucone w błoto. ... UV
Z wyjątkiem może folii na wyświetlacz (aczkolwiek w alfie miałem folię i w 40D tez mam- po prostu paluchy mniej widać niż na firmowych wyświetlaczach...-tu jest inny i nie ma tego problemu) wszystkie pozostałe pierdoły sa jak najbardziej wskazane.
Tuleja może być dowolna- jeśli będzie drobny luz na bagnecie, to daje się kawałek taśmy i trzyma sie dobrze - tuleja przydaje się bardzo- osłania obiektyw, który znacznie się wysuwa i jest podany na uderzenie itd oraz (ja tak używałem) lepiej się trzyma aparacik.
UVka- ja miałem jakąś tanią i nie psuła w widoczny sposób zdjęć, a jest bardzo przydatna w mżawce albo w szale robienia zdjęc makro (ten sprzęt robi od 0cm, więc łatwo szkło wpakować mrówce w kuper, albo w kamyczek)
Polarek warto lepszy, ale i jakiś starszy , nawet ruski zadziała spoko- zobacz jakąś hoyę bez przesady cenowej- sporo o tym było na forum, podobnie jak o UVkach.
Zależy ile chcesz i możesz wydać