Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jak sie robi takie fotki?

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Question Jak sie robi takie fotki?

Bylem na tym weselu: http://www.perczynski.pl/klienci/al/
    fotograf uzywal 30D z 24-105 4 IS L głownie, 580EX z Gary Fong C4 Lightsphere II Inverted Dome Flash Diffusion System (Frosted) http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._Inverted.html

I pytanie na ile to moze byc kwestja uzywania Gary Fong a na ile dopieszenie RAWow?
    Nie znam sie na wywolywaniu rawow wiec nie wiem ile moze z nich wycignac?!

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja też nie jestem specem od rawów, ale przecież sposobu oświetlenia ludzi nie mógł zmienić, chyba że chciałby spędzić kilka godzin nad zdjęciami. Patrząc na zdjęcia, jak dla mnie Lightsphere spisuje się rewelacyjnie, dając ładne, miękknie światło, równomiernie rozłożone na całą scenę :-) Nie wiem tylko, czy nie ma tendencji do łapania zafarbów od kolorowych ścian/sufitów?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widać na wielu zdjęciach miejscowe rozjaśnianie postaci, czyli już typowo szopkowe zabiegi (dobra, nazwijmy to wysłanianiem (-: )

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Widać na wielu zdjęciach miejscowe rozjaśnianie postaci, czyli już typowo szopkowe zabiegi (dobra, nazwijmy to wysłanianiem (-: )
    O ktorych zdjeciach piszesz?
    Przy czesci fotgraf bawil sie swiatlem, czyli lampa oddalal od apartu, stawial na statywie, trzymal w rece albo stawial gdzies na sali.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Nie wiem tylko, czy nie ma tendencji do łapania zafarbów od kolorowych ścian/sufitów?
    W kosciele sa biale sciany a wyszly zoltawe?
    Ostatnio edytowane przez aqua ; 13-06-2007 o 09:06 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

szczerze mówiąc to nie widzę duzej różnicy w stosunku do stofena, robiłem kilka razy zdjęcia w tym kosciele i na tej sali ( kościół idealny pod wzgledem ilości światla do robienia zdjęć) a ściany tam faktycznie są białe.
    Heniek

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Przy czesci fotgraf bawil sie swiatlem, czyli lampa oddalal od apartu, stawial na statywie, trzymal w rece albo stawial gdzies na sali.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

W kosciele sa biale sciany a wyszly zoltawe?
    a czego uzywał do wyzwolenia lampy..??
    i od razu ogólne pytanko: czy 580EX jesli służy jako master musi błysnąć by wyzwolić (slave) np 430Ex i do jakiej odległości to działa...??

żółtawe sciany wyszły bo temperatura zarówek o wiele niższa od dziennego i flascha

Coś już napisał Awatar 3SA

Domyślnie

oto słowa autora prosto z jego strony www:
    Nie lubię lampy błyskowej. Sięgam po nią tylko w ostrym słońcu, lub gdy światła nie starcza już na nic. Prawdziwe światło jest dla mnie wokół, a nie w czarej puszce z szybką. Gdybym nie musiał jej mieć, byłbym szczęśliwym człowiekiem.
    Z rawów można wyciągnąć wiele w zależności o zastosowanego softu i umiejętności ale kto by się bawił w dopieszczanie z aptekarską zaciekłością setek zdjęć gdy klienci czekają na odbitki a nowi stoją już w kolejce?

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a czego uzywał do wyzwolenia lampy..??
    uzywal Speedlite Transmitter ST-E2, miala tylko 1 lampe

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    i od razu ogólne pytanko: czy 580EX jesli służy jako master musi błysnąć by wyzwolić (slave) np 430Ex i do jakiej odległości to działa...??

tego nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez aqua ; 13-06-2007 o 09:40 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

dopieszczanie RAW to podstawa, nie zapominajmy też o Akcjach w PSie, jak odpowiednio posortuje się zdjęcia ze względeu na np kompensacje ekspozycji, rodzaju światła( zastane/sztuczne), balans bieli itd. to obróbka kilku set zdjęć, przy odrobinie wprawy, to kwestia kilku godzin ...
    osobiście mam zasadę że nigdy nie pokazuje klientowi zdjęć przed obróbką, zwiększa to w znacznym stopniu ilość sprzedanych odbitek, no i klienci nie przestają się pytać jak ja to robie że moje zdjęcia tak wspaniale wyglądają bo np ich znajomy ma podobny aparat i obiektyw i nie robi takich fajnych zdjęć))) ... stawiam na RAW + obróbkę 16-bit w Photoszopie

Coś już napisał Awatar 3SA

Domyślnie

ach ten post processing

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów